1
2

Slutspel U21 grupp 2 omgång: 4 den 29 sep kl. 16.00 på Hammarby IP

U21 - Mjällby AIF

Startelva

Avbytare

Domare

i.u.

Publik

150

Arena

Hammarby IP


Mål

Byten

Kort

U21: Pablos praktmål blev vändningen

Mjällby tog ledningen i dagens U21-möte på soldränkta Kanalplan, och Isac Lidberg avgjorde i andra halvlek, men Pablo Piñones-Arce spelade huvudrollen i sin återkomst efter fyra månaders skadefrånvaro. Pablo överraskade som sittande mittfältare i 90 minuter, men 34-åringens 1-1 var ungefär så galant som vi anat att hans nästa balja i Bajen-tröjan skulle bli.

Hammarby kom i eftermiddags till spel med ett betydligt mer A-lagsbaserat manskap än i de två inledande matcherna i A-slutspelets B-grupp. Ändå var det MAIF som öppnade starkast, med tre hörnor första kvarten, och ett par rappa attacker där spelintelligente offensive mittfältaren Benjamin Fadi agerade spindeln i nätet och visade att han inte hämtades från Ghana till Malmö FF av en slump. 

Bajen tog ändå över spelmässigt, fast man lyckades inte ta sig fram till något speciellt vettigt i närheten av Jesper Johanssons mål, och Mjällby öppnade målskyttet halvtimmen in. Vid en längre djupledsboll missförstod Joseph Aidoo och William Eskelinen varandra, och MAIF-höstvärvningen från Höllviken tog tillfället i akt – 24-årige Simon Sjöblom gjorde 22 mål i fyran under vårsäsongen, och här rundade han säkert Eskelinen fram till 0-1.

Fadi följde upp och testade Eskelinen som hade en hel del att stå i under första halvlek där MAIF hade fem skott och lyckades pricka mål med samtliga, även om han inte fick tillfälle att visa sig på styva linan, och fem minuter efter ledningsbaljan ville de gulsvarta ha straff då Aidoo gjorde ner Joel Wedenell. Domaren menade dock att det var en sjysst duell där Fadis landsman helt enkelt var starkare, och bortabänkens blekingska bräkande om ”du är så jäkla feg” hamnade i kanon med fårens och getternas ett inkast bakom – och lämnades alltså utan gehör.

Ändå uppfriskande att MAIF tydligt såg detta som en tävlingsmatch att ta på allvar, men det gjorde även Pablo Piñones-Arce. Ytterligare fem minuter därpå, med lika lång tid till pausvilan, snappade Isac Lidberg upp ett förlupet inlägg uppe vid hörnflaggan. Han spelade tillbaka till Stefan Batan, som satte full fart och släppte ifrån sig bollen till Pablo, och ni har kanske redan sett drömmålet som vänsterträffen från 25 meter resulterade i – bollen borrade sig upp i bortre krysset, definitivt en av årets vackraste baljor på lika vackert höstfärgade 100-åringen Kanalplan. 
Annars kan du se Pablos 1-1-mål här! Dusan Jajic hann sedan testa Johansson ganska rejält från håll innan halvtidssignalen ljöd, men Bajen-ledning hade nästan känts fel i det läget.

Många trodde nog att Pablo, likt många andra skadecomebackande spelare, skulle nöja sig med en halvlek. Det blev precis tvärtom; 90 minuter och en riktigt fin insats bredvid ”Dulle” på det centrala mittfältet. Och i andra halvlek var Hammarby rätt så överlägset, med ett betydligt bättre grepp om tempo-taktpinnen och ett bra mycket mer distinkt agerande över hela banan. Att det ändå ”bara” blev uddamålsseger hamnar på oskärpa- och bortamålvaktsinsats-kontona, och det var tur för blekingarna att sista utpost höll ihop vid krocken då Lidberg gjorde ett offsidemål alldeles i inledningen av andra – för någon reservkeeper fanns inte med på huvudstadsresan (istället var lagledaren tilldelad denna uppgift).

Spelövertaget efter paus omsattes i en hel radda chanser, såväl före som efter det att 2-1-bollen låg i nätmaskorna, och då denna påse inte fastnade på film tittar vi desto mer på vad som hände i övrigt.
Här kan du se en fin attack i 59:e minuten, ända från Eskelinens utkast till Marcus Burmans skott som smet tätt över. Målet kom strax därefter, och upptakten var Alex Ilics precisa uppspel till Lars Mendonca Fuhre. Norrmannen tog sig runt till vänster och spelade in till Lidberg vid straffpunkten, och denne höger-bredsidade säkert segerbollen i mål, tillbaka mot chanslöse Johanssons första stolprot.

Mjällby åstadkom bara ett riktigt läge för 2-2, men det var i gengäld oerhört nära att Sjöblom kunnat sätta sin andra påse för dagen med 20 kvar att lira – 
bollen gick rakt i Williams stolpe. Mendonca Fuhre var efter förarbete av inbytte Marcus Kettler och Batan nära att punktera matchen minuten därpå, men Johansson klarade till hörna. På den tvingades den på planen vältalige Jan Gunnar Solli till ett knepigt avslut med ryggen mot mål, och fick bollen över från kanske 150 centimeters håll. 

Bajen kontrollerade resten av speltiden och Kettler fick, efter en fin Solli-räd och än grannare samarbete med Burman, även han en fin möjlighet att sätta trean – men
 missade friläget. U21-MAIF matchcoachas av sympatiske klubblegendaren Patrik ”Bagarn” Rosengren, och Superettans bottengäng stod för en strong prestation på Södermalm. Men kanske är det motigt för minknäringen på Listerlandet – MAIF tog nämligen en femtiolapp i entré då lagen spelade 1-1 på Strandvallen i förra omgången. Här hade ändå denna entrépeng varit fullt motiverad, trots en långa stunder rätt så hafsig tillställning, och det kan vi tacka den gode Pablo för.

Mattias Jansson

Korta matchfakta
Avslut: 14-8
På mål: 6-7
Tilldömda frisparkar: 12-13
Hörnor: 2-5
Offsidelöpningar: 4-1

Snack om matchen med Pablo följer.


I nästa U21-match lirar Bajen på bortaplan igen, mot Malmö FF, tisdagen den 6 oktober klockan 17. Grönvitt stöd är förstås välkommet, och Skånebajarna och andra bör observera att matchen spelas på gamla Malmö Stadion. Hemma spelar Hammarby igen tisdagen därpå med avspark 17.00, och då kommer hittills serieledande IFK Norrköping till Kanalplan

(Bild: hammarbyfotboll.se)

AnnonserAnnonser