3
1

Superettan omgång: 21 den 26 aug kl. 16.30 på Falkenbergs IP

Falkenbergs FF - Hammarby

1
2
6
7
11
13
15
16
19
22
26

Domare

Kristoffer Karlsson, Helsingborg

Publik

2046

Arena

Falkenbergs IP


Mål

Byten

Kort


En timmes färd söderut från Göteborg, längs västkustens riviera förbi grannstaden Varberg, ligger Falkenberg. Stadens gulvita stolthet spelade liksom Bajen oavgjort tidigare i veckan. FFF kommer närmast från ett kanske än surare poängtapp, i hemmamötet med Ängelholm. Stojan Lukic, avgjort en av Superettans bästa målvakter, kunde i 89:e minuten bara maktlös se på då ett skott tog på backen Tobias Karlsson och gick i nät till 2-2. Christoffer Carlsson, som ju är klar för spel i Hammarby 2013, fick sin tredje varning i senaste omgången och är således avstängd i matchen mot sina blivande lagkamrater. I supporterleden håller man sig för skratt vid tanken på ”Stoffes” övergång, som onekligen ger extra nerv denna eftermiddag på Falkenbergs IP - det bjuds också på riktigt fint fotbollsväder lagom till avspark efter ett par rejäla skurar under dagen.

Hammarby spelar som förväntat med en 4-4-2-uppställning, där Sinan Ayranci och Mattias Adelstam omgående stressar Falkenbergs backlinje till ett par småmissar. Första fasta situationen är också Bajens - Adis Hušidić bryter högt i banan och bollen går via en hemmaback ut till hörna. Mikael Rynell hittar Adelstam i bortre delen av straffområdet, men han lyckas inte ta sig förbi sin försvarare. Det dröjer faktiskt en kvart in i matchen innan Falkenberg har bollen under kontroll högre upp i banan än kring mittlinjen. De kring 500 tillresta Bajenfansen håller igång bra, och Falkens Mentala i andra hörnet har svårt att göra sig hörda i sin Årets Match.

Med tjugo spelade ser vi en riktigt saftig trippelchans för Hammarby. Erik Figueroa tar sig förtjänstfullt fram på sin vänsterkant och får till ett inspel som når Adelstam. Denne drar till direkt - och skottet går i ribbans undersida, inte så att bollen studsar rakt ned, men… det är bara ett par centimeter som fattas (ännu en sådan match?). I nästa moment får Christophe Lallet tag i bollen till höger strax utanför straffområdet och drar till, men Lukic hinner till bortre stolpen och kan styra ut bollen till hörna. ”Baggio” slår denna, och där når Ayranci (i klädsamt helskägg!) högst och nickar mot mål. Bollen smiter strax utanför.

Hemmalaget har fem minuter därefter sin första målchans, man tilldöms en frispark på mittplan som Danny Ervik efter ett par kortpassningar - som inte leder speciellt långt upp mot Bajens straffområde - drar till direkt från 40 meter och får kalasträff. Johannes Hopf har kontroll uppe i sitt vänstra hörn och avvärjer till hörna. Det är istället en grönvit praktträff utifrån som ska resultera i mål. Nik Ledgerwood får tag i en undannick, avancerar något, och placerar stiligt in 0-1 bakom Lukic - hans första balja i Bajentröjan. Hammarby slår sig inte till ro; Lallet får till ett mellanting mellan skott och inlägg som Lukic missbedömer något men med viss möda ändå kan få undan. Det dröjer bara fem minuter innan söderbröderna får ytterligare utdelning. Rynell sparkas klantigt ned av Marcus Översjö då han är på väg att nås av ett inspel från Erik Figueroa, och domaren kan ogärna göra annat än döma straff. Adelstam får slå den och gör även han sitt första mål för Hammarby. 0-2 sitter bergsäkert till höger då anfallaren väntat ut Lukic som går åt motsatt håll. En tydligt lycklig Adelstam kan springa ut till Bajens båda klacksektioner och jubla ikapp med supportrarna.

Figueroa får i samband med den utökade ledningen en sträckning eller liknande i låret, och tvingas byta - trist, då han inlett matchen riktigt starkt. ”Lucho” Rodriguez ersätter på vänsterbacken. I samband med att ”Figge” behandlas på planen tar Falkenberg en ”timeout” för att försöka göra något åt läget i matchen. Bajen slappnar av något sista fem-tio innan paus och det är nära att straffa sig. Victor Sköld har ett närskott som tar på Thomas Guldborg Christensen och helt ställer Hopf - men bollen studsar klockrent mot en av hans bästa vänner. I samma ögonblick som domaren blåser av för paus blir Hušidić nedsparkad i mittcirkeln och ser ut att få en rejäl smäll mot hälsenan. Domaren delar dock inte ut någon varning.

FFF gör två byten i paus för att försöka röra om i grytan, medan ”Baggio” kan fortsätta. Man har också initiativet inledningsvis, men lyckas inte skaka fram något av större vikt i Bajens straffområde, trots bollinnehavet. Tyvärr får man ändå dit 1-2. Victor Sköld kliver fram när Billy Berntsson olyckligt halkar, och drar till. Skottet är inte hårt men välplacerat och Hopf hinner inte ner till höger på en ganska lurig studs. Måljingeln fortsätter ljuda på full volym en halvminut efter att spelet satts igång igen…

Bajen är klart stört om än mer av FFF:s frejdiga inledning av andra, och målet kommer inte ologiskt. Matchen intensifieras naturligtvis ytterligare i och med reduceringen, men det är ändå Rodriguez som ligger bakom nästa heta läge - efter att ha tagit sig fram till vänster får han i fart till ett alldeles förträffligt inlägg som Adelstam möter men inte får riktig riktning på. Ayranci hittar strax därefter Adelstam med en fin yttersida, men denna gång kommer han ur läge till höger, och får nöja sig med att ha grejat en hörna. ”Lucho” skapar mycket på sin kant och det är delvis tack vare detta som Bajen lyckas ta sig ur hemmalagets inspirationsgrepp.

Hammarby har skaplig kontroll och kan sedan punktera tillställningen med tio minuter kvar av ordinarie tid. Diskussionen om huruvida korta hörnor någonsin resulterar i mål får härmed anses avslutad. Det är dessutom något av en delikatess till variant vi bjuds på - Rynell bredsidar bollen till ”Baggio” som direkt lyfter in bollen mot första stolpen, där Max von Schleebrügge störtar fram och sätter pannan till. 1-3 sitter riktigt fint i ett läge där det ju räcker med en tillfällighet för att de tre poängen ska vara i fara. Första bortasegern sedan Bajen vann med samma siffror i Degerfors är ett faktum, och en av de längre hemresorna känns nu inte speciellt jobbig alls.

Foto: Peter Jonsson

Annonser
Annonser