1
0

Superettan omgång: 12 den 15 jun kl. 17.00 på Stora Valla

Degerfors IF - Hammarby

1
3
4
5
8
10
15
18
19
22
27

Domare

Glenn Nyberg, Borlänge

Publik

4803

Arena

Stora Valla


Mål

Byten

Kort

Kennedy fixade efterlängtad trepoängare

Efter en mycket trevande första halvlek, där båda lagens mittfältsspel hämmades av en ojämn gräsmatta, tog Hammarby över helt en stund efter paus. Kennedy Bakircioglu ordnade tre poäng med matchens enda och välförtjänta mål - en vänsterhörna som seglade in i bortre gaveln.


Liksom vid de senaste årens utflykter till värmländska bruksidyllen Degerfors och snart 80-åriga fotbollsanläggningen Stora Valla, bjuder även denna lördag på perfekt sommarväder. Läktarna är välbesatta i vanlig ordning - 2197 i föregående match för Degerfors (mot Ljungskile, den första på ordinarie hemmaplan, efter problem med gräsmattan med utflykter till Örebro och Karlstad som följd) är nu nära fem tusen. Runt tusen Bajenfans hjälper till, och dominerar förstås också ljudkulissen. Mattan ser grön och inbjudande ut, men det är lite bedrägligt - där finns också ett antal stora vallar som ställer till det då bollen går efter backen.

Hammarbys startelva har två förändringar efter 2-2 mot Varberg i måndags. Erik Sundin har nu Mattias Adelstam, tvåmålsskytt i senaste U21-serieframträdandet, bredvid sig. Thomas Guldborg Christensen är tillbaka efter avstängning, och bildar mittbackspar med Daniel Theorin i andra ändan av planen.

Alexander Andersson har chansen att näta redan i matchinledningen, då han nås på målområdeslinjen av ett instick från vänster där bollen i momentet före sett ut att vara ett par decimeter över kortlinjen. DIF-anfallaren skjuter dock över. Degerfors öppnar också starkast, och Bajens mittfält har framför allt svårt att få tag i snabbe liberianen Amadaiya Rennie som får lite för mycket uträttat på sin högerkant. Matchbilden övergår åtminstone i ställningskrig kring halvlekens hälft, och de grönvita får lite mer att säga till om, även om Adelstam och Kennedy Bakircioglu inte får ordning på distansskotten.

Christoffer Carlsson får ut ett ben och kan bryta ett omställningsläge för ”Rövitt”, bollen styrs direkt till Sundin, som förlänger mot Adelstam. Detta mynnar ut i en resultatlös hörna, men Bajen visar ändå att det ser ut att kunna skapas situationer framåt även då de kommer med boll och fart. Degerfors sitter som väntat inte i knäet på August Strömberg, utan försöker vara lika spelförande som sina motståndare.

Rullandet hämmas dock av nämnda vallar, och mittfältsspelet blir överlag lite slumpartat. Då ser lyftningarna mot luftstarke och skarvande Adelstam giftigare när det gäller genomtänkt anfallsspel, även om de inte bär frukt. Efter att spelet jämnats ut en bit in, får man säga att det är en rätt så intensiv men inte alltför första halvlek, som dessutom saknar fler klara målchanser än den DIF bränner tidigt. Det känns ändå inte som att andra halvlek blir mållös.

Tio minuter in får vi se det vassaste grönvita anfallet hittills i matchen, då Kennedy kommer rättvänd och når Sundin i straffområdet Erik Figueroa får knappa minuten därpå till ett bra inlägg längs marken, Kennedy möter vid straffpunkten och drar till direkt - men rakt på mittbacken. Strax därpå tar sig också Adelstam till ett läge, från vänster, men mellantinget mellan avslut och inspel smiter såväl utom räckhåll för Sundin som utanför bortre stolpen.

Intentionerna är utmärkta och övertaget markant; avsluten på mål är på de här fem minuterna fler än i hela första halvlek. DIF och Rennie (som snart istället agerar forward) sticker emellan i omställningar emellanåt, men hemmalagets avslut kommer från distans. Ändå har en rödtröja matchens hittills renaste läge - med tjugofem minuter kvar gör Johannes Hopf en jätteräddning till hörna vid sin vänstra stolpe då Johan Bertilsson skjuter lågt från nära håll.

Bajen ”kvitterar” dock direkt därpå, och det är Sebastian Castro-Tello (även han nylig tvåmålsskytt i U21) som vid sin första bollkontakt efter bytet med Adelstam bröstar till Sundin, får tillbaka bollen - och vägg-friställer till vänster. Strömberg lyckas dock fotparera Sundins skott mot första stolpen. Strax innan ”Tidaholm” får hemmakeepern sträcka ut ordentligt, då Nahir Besara avancerar från mittcirkeln och närapå får drömträff på sitt skott från dryga tjugo meter, men bollen tippas till hörna.

Lallet, som kommit in i paus och är sedvanligt laddad på sitt gamla hemmagräs, har sedan två jättelägen - och även om han inte får dit bollen, ska det andra indirekt resultera i målet som ger tre poäng för Hammarby. Först står såväl han som Sundin soprena framför Strömberg, i något misstänkt offsideläge, men den tidigare DIF-yttern får inte mer än lite bröst på bollen. I anfallet därpå, en halvminut senare, är han nära att lyckas lyfta bollen i nät - men Strömberg räddar ånyo till vänsterhörna. På denna stegar förstås Kennedy fram, och… bollen går direkt i mål, i bortre gaveln!

Det är därefter bud på utökat flera gånger om. Pigge Castro-Tello har en ny chans då han tar sig till ett närskottsläge från vänster, men Strömberg får åter snabbt får upp händerna och lädret över sin ribba. Kennedy försöker sig på en repris, men den här gången bedöms Sundin vara för tuff mot målvakten då bollen dalar mot honom, med frispark som följd. 

Degerfors försöker förstås flytta fram för en kvittering, men närmre än ett distansskott från Rennie och ett par nära flipper-upplevelser i Bajens straffområde kommer inte hemmalaget - 2-0-lägena är vassare, och att den grönvita utdelningen kommit på ett sätt som på samma gång är både självklart och otippat, spelar egentligen mindre roll då domaren blåser av matchen. Hammarby tar en oerhört efterlängtad trepoängare - och kan fira med en gungande kortsida som äntligen får kontant betalt för sin sånginsats och fantastiska uppslutning.

Mattias Jansson

(Foto: 1-9 Henric Wauge, 10 Peter Jonsson)

Annonser
Annonser