Publikvärdar sökes

Vill du ingå i Hammarbys ideella publikvärdsorganisation?

» Läs mer här

Nästa hemmamatch

Tisdag 21 okt kl 19:20
Hammarby - Östersunds FK

» Köp biljett här

Hammarbykortet

Poäng på alla inköp och så stödjer du Hammarby Fotboll.

» Mer info/ansök!


1
4

Superettan omgång: 26 den 28 sep kl. 18.20 på Tele2 Arena

Hammarby - IK Sirius

1
2
3
4
7
8
10
14
17
19
23

Domare

Kaspar Sjöberg, Malmö

Publik

20131

Arena

Tele2 Arena


Mål

Byten

Kort

Resolut andra halvlek sänkte Sirius

20 136 fick se Sirius bjuda upp till en jämn första halvlek, men när Bajen vred upp beslutsamhet och frenesi ett snäpp efter paus kunde det åttondeplacerade Uppsala-laget inte stå emot. Erik Israelsson nickade in viktiga 1-0 innan Johan Persson fick drömträff till sin första balja i Hammarby-tröjan. Sirius reducerade, men Kennedy Bakircioglu slog till med ett fantastiskt frisparksmål, och på tilläggstid fastställde Amadaiya Rennie 4-1 på egen hand.


Något busväder var det inte tal om denna gång, utan snarare fina höstförutsättningar. Innan avspark bjöd 15-årsfirande Ultra Boys på ett maffigt tifo, med den största overhead-flagga som skådats på en Hammarby-läktare, åtminstone sedan Råsunda-derbyna. Sirius hade med sig ett stort bortafölje, och visst gör det också en hel del för inramningen med en röststark gästande klack. Bajen saknade avstängde Pablo Piñones-Arce, men mönstrade i övrigt en helt ordinarie uppställning, där Fredrik Torsteinbø dessutom var tillbaka i startelvan. 

Linus Hallenius fanns också med från start, och det kunde ingen närvarande missa. Redan efter fjorton sekunder avlossade hemvändaren matchens första skott, men Andreas Andersson i bortaburen kunde hålla bollen. Hemmalaget hade, som förväntat, taktpinnen inledningsvis. Det handlade dock mest om nästan-halvchanser, och Uppsala-laget var inte ofarligt. Moses Ogbu, som letar efter sin vårform, försökte med ett par skott där riktningen inte var den bästa.

Sirius första kvalificerade målchans skapades efter en omställning tjugo minuter in. De blåsvarta fyllde på snabbt och bollförande Kerim Mrabti fick med sig ett sjok medspelare. Ett instick hamnade hos Elliot Käck, och medan såväl backlinje som publik vinkade på offside kom Johannes Hopf ut bra och skar av skottvinkeln för den forne HTFF-vänsterbacken. Det böljade rejält, och Hammarby replikerade fyra minuter därpå. Nahir Besara öppnade starkt i sin skuggforwardsroll och fördelade bollen ut till Kennedy - vars skott från vänster skapade fel sorts nätrassel.

Halvtimmen in blev det ännu farligare i Hopfs målområde, och Käck var inblandad även denna gång. Frisparkslyftningen från vänsterläge damp ner framför Hopf, där Thomas Guldborg Christensen och Lars Sætra hade fullt sjå att hålla borta bollen från de framstörtande Sirius-spelarna. Besara svarade med ett distansskott tätt utanför bortre stolpen, och efter att han snyggt vrickat bollen ut till Torsteinbø på vänsterkanten var det riktigt nära att norrmannen lyckades placera skottet i Anderssons bortre gavel.

Det var inte alltid som de grönvita offensiva kombinationerna klaffade, men när Hallenius väl fick bollen i anfallsläge kändes det farligt varje gång. Fem minuter före paus hade han också ett fräsande skott över. Men lagen gick till paus med mållöst, efter en respektlös blåsvart första halvlek, där det kändes svårt att peka på vad Hammarby specifikt hade kunnat göra annorlunda.

En något ökad frenesi märktes ändå av efter vilan, och riktigt farligt blev det tre minuter in, vid en vänsterhörna. Kennedy slog den rakt i första stolpen, Torsteinbø lyckades inte få träff på returen, och i nästa läge kunde Sirius-försvaret rensa. Men när det strax därefter var dags för ny hörna, den här gången från höger, kunde bortalaget inte längre stå emot. Ingen fick tag i bollen framför mål, men Torsteinbø slog den tillbaka mot första stolpen. På vägen kunde Erik Israelsson styra med skallen, så att nicken retfullt studsade in.

De grönvita slog inte av på takten efter det förlösande målet, tvärtom, man fixade flera lägen till en mer betryggande 2-0-ledning. Stefan Batan hade en skaplig möjlighet att sätta sitt första mål i Bajen-tröjan, men i stället blev det Johan Persson som gjorde precis det. Och som hemmapubliken har längtat efter att en av hans projektiler utifrån ska ha rätt riktning. Det är det minsta man kan säga att den här rökaren upp i krysset hade. Precis som Christer Fursths doja var svedd efter det där euforiska målet på Gamla Gamla Ullevi, lär nog Johans inte ha svalnat förrän på morgontimmarna.

Här såg det ganska lugnt ut. Sirius hade en frispark från tjugotalet meter, med tjugotalet minuter kvar, men Hopf hade full kontroll på läget. I stället skulle bortalaget bokstavligen bjudas in fem minuter därpå. Sætra skulle rensa bollen ur eget straffområde och över sidlinjen, men slog den rakt på Stefan Silva, och sommarvärvningen Daniel Ahonen fick öppet läge att pricka in reduceringen från nära håll. Lite nervigt blev det alltså, och att serien närmar sig sin upplösning hördes på suset som gick genom läktarplats när Sirius tog sig över mittlinjen. Värre än en för brant diagonalboll från Käck mot Silva blev det emellertid inte.

I stället kunde de 21 000 grönvita supportrarna avnjuta ett frisparksmål som bortatränaren och tidigare Hammarby-anfallaren Kim Bergstrand efteråt beskrev som ”internationell toppklass”. Lars Mendonca Fuhre, som just avlöst Torsteinbø, gjordes ner tjugofem meter från mål. Kennedy stegade fram, och stänkte upp bollen i samma nätmaska som Persson tidigare träffat. Därmed gick lagkaptenen upp i delad skytteligaledning.

Hammarby skulle utöka ännu en gång. Amadaiya Rennie hade också bytts in, och fick visa upp fantastiska spetskvalitéer när vi just gått in på tilläggstid. Liberianen sprintade ifrån hela motståndarlagets backlinje och tog sig på så vis runt från vänsterflanken. Han skar in lika snabbt, och avslutade behärskat bredvid keepern, mitt i löpsteget. En frustrerad Käck och en läktaruppvisad "Kimpa" senare var det hela över.

Nu återstår bara fyra omgångar av serien, och Bajen är i allra högsta grad med där uppe. Nästa match spelas kommande söndag, borta mot Landskrona (där är Lars Sætra avstängd efter att ha fått tredje gula i dag), och den 21 oktober är det åter dags för hemmamatch. Här skaffar du biljett till mötet med nuvarande tabellfyran Östersund.

Mattias Jansson

(Foto: Peter Jonsson 1-24, Bildbyrån 25-63)