1
0

Superettan omgång: 9 den 27 maj kl. 19.00 på Söderstadion

Hammarby - Jönköpings Södra IF

1
3
4
5
6
15
16
18
22
23
27

Domare

Mohammed Al-Hakim, Köping

Publik

8620

Arena

Söderstadion


Mål

  • 0-1 Oskar Olsson (67)

Byten

Kort

  • 32' Robin Tranberg
  • 71' Tommy Thelin
  • 91' Viktor Rönneklev
  • 96' Karl Svensson


Dyster match mot Jönköping

Hammarby förlorade kvällens match mot Jönköpings Södra med 0-1, efter att Oskar Olsson avgjort för smålänningarna i andra halvlekens mitt. Efter en helt okej första halvlek från Bajens sida, var det sedan nästan ingenting som fungerade efter paus, och kvitteringsjakten blev det heller inte mycket med.


Hammarbys startelva, där det ju roterades en smula mot GAIS, innehåller ett par förändringar tillbaka mot hur den såg ut mot Landskrona för en vecka sedan. Tre matcher på sju dagar testar onekligen truppen. I dag är dessutom Nik Ledgerwood såväl avstängd (tre gula kort) som bortrest (med Kanadas landslag), i hans ställe går Robin Tranberg in bredvid Baggio Husidic. Christoffer Carlsson, Michael Timisela och Erik Sundin är tillbaka från start. Denna tredje sista match på Söderstadion spelas i behaglig temperatur, och 8620 ser på, vi bjuds också på ett maffigt tifo innan matchen sparkas igång.

Ganska trevande matchinledning från båda håll, men Bajen tar snart tag i taktpinnen och vi får en förväntad matchbild, där ett J-Södra som haft en motig säsong så här långt tvingas freda eget straffområde. Ett fint anfall till vänster med samspel signerat Nahir Besara, Mikael Rynell, Erik Figueroa och Carlsson slutar med ett inlägg från ”Figge”, men bollen når inte Sundin framför mål. Man pressar högt, och tvingar bortalaget att ta uppspelen från backlinjen, vilket ofta ger återvunnet bollinnehav högt upp i planen då Bajens mittfält kan bryta.

De klara chanserna kommer man dock inte till några särskilt klara lägen. Carlsson och Besara testar från distans, men skotten hamnar inte på mål.Sundin har efter en klyftig vändning chansen att hitta Carlsson som är ren till vänster framför mål, men bollen blir något för brant. Jönköping å sin sida fisklirar absolut inte även om det ibland blir till att hämta andan vid fasta situationer, man försöker generellt hålla tempot uppe och att man oftast trycks tillbaka ser ofrivilligt ut.

Trycket bedarrar något kring halvlekens mitt, och spelövertaget består nu snarare i skickligare bolltransport via mittfältet. Vi får se en riktigt fin boll från Tranberg till Carlsson ute till höger, han hittar in till Besara med en finurlig stickare, men Nicklas Helgesson i bortamålet lyckas rädda avslutet från ganska nära håll med en fotparad.

Strax därpå får keepern återigen göra skäl för traktamentet, då han tippar Figueroas skott ämnat för första krysset över ribban. Efter en resultatlös hörna och att Besara i andraläget varit nära att tåa in ett högerinspel från Sundin, hamnar bollen till sist hos Husidic, som drar till - men skottet fastnar på en gulstrumpa.

Med tio minuter kvar av första börjar Helgesson ta god tid på sig med bollen.Bajen har en sista dubbelchans innan paus, där Figueroa hittar Rynell med ett vasst inlägg, men Helgesson är åter i vägen och får bollen till hörna. Efter denna får Tranberg bra träff från 30 meter, men bollen går tätt utanför bortre - och en lite ojämn grönvit första halvlek blir mållös. Skillnaden mot Landskrona-matchen är tydlig; även om de och J-Södra lär hamna nära varandra poängmässigt då vi summerar säsongen, har Hammarby klart svårare att få igång sitt offensiva spel mot ett lite stabbigt men fysiskt starkt motståndarlag.

Det blir en spelmässigt mycket hafsig inledning på andra halvlek, där inte mycket av värde sker åt något håll. Mest jobbigt är det förstås att Bajen inte förmår få fason på liret. Engelske mittfältaren Daryl Smyley skjuter från håll vilket tvingar Johannes Hopf att sträcka ut, men i övrigt ägnar sig bortalaget mest åt att få tiden att gå.

En bra bollvinst av Tranberg på mittplan, där Besara sedan hittar till Sundin, tänder laget något med halvtimmen kvar även om anfallaren inte lyckas ta sig fram till avslut. Även publiken försöker, med växelsång, och strax därpå kommer Christophe Lallet in vilket ju brukar kunna tillföra energi. Dessvärre tappar Lallet i sin första ordentliga bollkontakt olyckligt lädret i mittcirkeln. J-Södra får till en omställning som sätter Oskar Olsson i läge från höger - denne förvaltar detta genom ett lågt avslut utanför Hopfs räckvidd. Motiga minuter, onekligen.

Resten av matchen är det svårt att hitta ord för att beskriva. Det är oerhört motigt att se maskineriet kärva, som det gör i det här läget. J-Södra visar att man kan agera hyggligt bollskickligt när så krävs, och låta Hammarby jobba för att återta bollen, samtidigt som söderbröderna har väldigt svårt att skapa något framåt eller ens närma sig målchanser. En ljuspunkt är att 17-årige Viktor Nordin byts in och gör sina 27 första minuter i A-laget.

Efter en helt okej första halvlek lyckas Bajen inte alls få något tryck eller ordnat spel, man ser stressat ut, särskilt efter baklängesmålet. Schuler har en nick på hörna då han är först vid första stolpen, men det blir knappt en halvchans, och är också det enda man förmår skapa.

Tilläggstiden bjuder ändå på viss dramatik. Jönköpings ytterback Viktor Rönneklev får en rejäl smäll mot huvudet och tvingas efter matchen sy ihop det drygt decimeterlånga såret. De tre minuterna blir till sex, och det sista som händer är att Hammarby har möjlighet att rädda poäng på frispark då Schuler fällts just på straffområdesgränsen. Theorin går på kraft och skjuter lågt, i muren. Ridå.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån 1-20, Andreas L Eriksson 21-)

Annonser
Annonser