2
3

Superettan omgång: 29 den 26 okt kl. 15.20 på Ängelholms IP

Ängelholms FF - Hammarby

1
2
3
8
9
10
13
14
18
27
29

Domare

Magnus Ahlsén, Linköping

Publik

1355

Arena

Ängelholms IP


Mål

Byten

Kort

Bajen replikerade - men blev poänglöst

Hammarby förlorade säsongens sista bortamatch med 3-2. Släpphänt försvarsagerande strax innan paus gav Ängelholm en 2-0-ledning. Bajen svarade direkt efter vilan, då Nahir Besara och Andreas Haddad såg till att utjämna matchen. Men någon ny replik då hemmalaget sedan återtog ledningen hade man inte.

Säga vad man vill om ”den omoderna fotbollen” utan TV-sändning på Änglavallen i Superettan, men att avspark skjuts upp tjugo minuter för att Bajens supporterbussar är försenade, är inte bara sympatiskt utan faktiskt också charmigt. ÄFF-speakern hälsar dessutom ”Sveriges bästa klack” välkommen då det så är dags för avspark, och visst är det ett massivt Hammarby-stöd som nu är på plats och fyller ut långsidans betongutrymme för säsongens sista bortamatch.

Hammarby har till den här matchen åter behövt rotera i backlinjen då Robin Tranberg fick sitt tredje gula kort i sista övertidsminuten mot Degerfors senast. I övrigt är man dock näst intill helt ordinarie. Andreas Haddad är tillbaka i startelvan, och Kennedy Bakircioglu ett steg ner i banan, till höger på mittfältet.

Ängelholm vill förstås avsluta snyggt då det inte bara är sista hemmamatchen för säsongen utan även den sista överhuvudtaget på nuvarande Ängelholms IP, detta medan Bajen har revansch att utkräva efter såväl förlusten mot Degerfors senast som poängtappet mot ÄFF i den sista matchen på Söderstadion. Matchinledningen är också intensiv och kampfylld, men lite hafsig. Lagen är noga med att ligga rätt i de defensiva positionerna, men efter tio minuter skakar Hammarby fram första målchansen. Erik Sundin tar sig förbi sin ytterback till höger varpå inspelet når Haddad framför mål - denne kommer rätt, men det gör även amerikanske Matt Pyzdrowski i hemmaburen när han skär av vinkeln och klarar avslutet.

Med halva första spelad kommer en sådan där detaljsekvens som på sitt sätt blir lite matchavgörande. ÄFF:s värvning från Högaborg i tvåan, Junes Barny som gjort tio mål under sin första elitsäsong, faller väldigt enkelt i straffområdesduell med Billy Berntsson. Någon straff får han inte, men märkligt nog heller inget gult kort. En smäll som inte är fiktiv får Max von Schleebrügge i duell med hemmalagets andre amerikan, FC Dallas-lånet Bobby Warshaw. Motspelaren kan resa sig och ta ett avslut centralt som hamnar lite väl rakt på en rätt placerad Johannes Hopf, men Max som öppnat matchen starkt blir liggande. Efter ett par minuters uppehåll kan han och matchen dock fortsätta.

Warshaws skott var egentligen första gången som ÄFF kom till avslut, innan vi närmar oss paus. Då ska man dock få full utdelning, efter taffligt försvarsarbete från Bajens sida. Vid 1-0-målet får MFF-fostrade högeryttern Muamet Asanovski alldeles för enkelt ta sig in mot mål längs kortlinjen. Första skottet fastnar på Barny, men bollen kommer tillbaka och skickas ostört hårt och lågt mot mål, till synes på vinst och förlust - och den hittar in vid bortre stolproten. Det är nu lite allmän hönsgård bakåt, och Barny hinner i en omställning försöka sig på att lobba Hopf utan att få träff, innan nästa mål faller i tredje tilläggsminuten. Hammarbyförsvaret får inte undan bollen varpå ett inlägg kommer från höger, Barny försöker cykelsparka, men i stället sticker Warshaw emellan med pannan - och den välplacerade nicken går in vid Hopfs vänstra stolpe.

För ett frustrerat grönvitt manskap behövde något hända omgående i andra halvlek. Mikael Rynell kliver ner i sin nyfunna ”Winsnes-roll”, medan Nahir Besara närmast agerar släpande forward. Och visst går man också in med en annan bestämdhet, något som betalar sig redan i andra spelminuten. Sundin vänder upp centralt, och skär med en strålande genomskärare igenom till Besara, som tar med sig bollen något till vänster och kan rulla in reduceringen vid bortre utom räckhåll för Pyzdrowski.

Ytterligare två minuter in är det också kvitterat, och Bajen svarar alltså med baljor i än tätare följd än hemmalagets. Nik Ledgerwood löper in i straffområdet från höger, men hakas upp bakifrån i skottögonblicket. Bollen rensas - men rakt på kanadicken, och fram till Haddad, som åter är på rätt plats. Det rejäla och distinkta avslutet sitter högt i bortre hörnet. Åter oavgjort, och ånyo ställningskrig, men nu har Hammarby ett spelmässigt övertag och vind i seglen.

Dessvärre får vi anledning att återkomma till den där lilla sekvensen - Barny ramlar lätt igen i 57:e minuten, denna gång i närkamp med Thomas Guldborg Christensen. Det utmärkta frisparksläget till vänster strax utanför straffområdet förvaltar han själv, hårt och tätt över den grönvita muren, och in i första hörnet förbi en chanslös Hopf. Onekligen vackert, men troligen hade anfallaren inte vågat falla så enkelt om han haft ett gult kort med sig från första halvlek.

Resten av matchen ser det ut som det gjort alltför långa stunder i år. Hammarby har bollinnehavet, medan motståndarlaget faller tillbaka djupt och ligger kompakt i sin defensiv utan att man hittar nycklarna för att dyrka upp den. Det grönvita spelet är också alldeles för tempofattigt, något som tvivelsutan är en av huvudanledningarna till detta.

En slutforcering á la Örebro borta eller Giffarna hemma lyckas man heller inte åstadkomma. Pyzdrowski tvingas till en ny vass benparad då inbytte Erik Figueroa fint tagit sig in i straffområdet från vänster och med ett inlägg hittat Besara vid straffpunkten, men mer blir det inte och ÄFF är egentligen närmre att utöka. Inhoppande Mikael Baggner hinner löpa sig till två frilägen i slutminuterna. På det första går avslutet tätt utanför bortre, och nästa gång försöker ynglingen i stället runda Hopf, som dock är med på noterna och nyper bollen framför hans fötter. Kort därpå blåser domaren av.

Någon upprepning av fjolårshösten, då Hammarby ju radade upp fina insatser efter att ha halkat efter tabellmässigt, fick vi alltså inte se i år. Nu gäller det att ändå avsluta snyggt hemma mot Östersunds FK, lördag 2 november 15.00.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån)

Annonser
Annonser