2
0

Superettan omgång: 18 den 12 aug kl. 19.00 på Finnvedsvallen

IFK Värnamo - Hammarby

1
2
3
5
7
10
14
18
22
23
27

Domare

Dragan Banjac, Haninge

Publik

3022

Arena

Finnvedsvallen


Mål

Byten

Kort

  • 14' Martin Claesson
  • 85' Carlos Gaete

2-0 i underkant när Bajen vann i Småland

Hammarby besegrade alltså IFK Värnamo med 2-0 i kväll, efter mål i första halvlek av Christophe Lallet och Erik Sundin. Man kunde och borde ha haft en större ledning redan i paus, men i gengäld är det förstås skönt med tre lika klara som välförtjänta poäng med hem i bagaget från Småland.

Efter en eftermiddag och tidig kväll med tidvisa störtskurar håller sig de tyngsta molnen borta från Finnvedsvallen denna måndagskväll. Detta tackar inte minst bortaföljet för - på den långsidan saknas tak. Det för aftonen tigerrandiga Hammarby ställs mot ett IFK Värnamo som helst vill glömma 0-5-smällen mot Örebro senast, och istället bygga vidare på de sex poängen i dubbelmötet med Ljungskile. Bajen vill förstås revanschera sig efter plattmatchen mot just LSK.

Thomas Dennerby gör en rad förändringar jämfört med förra söndagen. Erik Figueroa är tillbaka efter avstängning och tar hand om vänsterbackspositionen, medan Billy Berntsson kliver in som högerback, och framför sig till höger har Mikael Rynell. Efter ett starkt inhopp sist får Robin Tranberg göra årets första start, bredvid Nahir Besara, och Kennedy Bakircioglu får en friare central roll snett bakom Erik Sundin. Christophe Lallet finns också med från start.

Efter en avvaktande matchinledning vaskar Bajen snart fram en dubbel-halvchans, som ska visa sig följas av ett otal målmöjligheter. Rynell tar ett inkast kvickt till höger, och efter väggande med Kennedy drar han till med vänstern. Skottet tar på en hemmaspelare och går till högerhörna, och på den håller sig Figueroa framme, men avslutet går högt över. Rynell kommer i nästa anfall rättvänd och fintar utsläpp till Kennedy, men går själv på skott från halvmånen, dock utan att få träff.

Dokumenterat bollskickliga Värnamo kommer i ett par omställningslägen och tar sig tack vare nämnda färdighet högt upp i banan ett par gånger, men Bajenförsvaret kan med relativ lätthet avväpna. Och snart kommer också utdelningen för HIF - Daniel Theorins utåtskruvade inlägg från halva planen ställer Björn Åkesson i hemmaburen, och på bortre stolpen finns påpassligt nog Lallet - som kan knoppa in ledningsmålet framför den grönvita klacken.

IFK försöker flytta upp för en kvittering, men tidigare Bajen-mittfältaren Carlos Gaetes halvmöjlighet att snappa upp en boll framför Johannes Hopf och Pär Cederqvists lösa nick i hans famn är det enda man åstadkommer - chansövertaget för söderbröderna är alltså mer än markant. Efter halva första akten borde det ha varit 2-0, då Rynell förlänger ut till Lallet, vars precisa inspel går mellan mittbacken David Björkeryd och Åkesson - mot Sundin. Anfallaren är måhända överrumplad, i så fall inte med rätta, då Lallet verkligen vaknat på rätt sida. Men öppet mål från någon meter ska naturligtvis vara just mål, även på volley. 

Sundin ska få revanschera sig, och gottgör genom att stå för vad som måste vara en stark kandidat då årets mål i serien ska koras. Tranberg hittar honom i djupled och vi får se ett både överraskande, tidigt och delikat avslut - en lobb, som helt ställer Åkesson när han är halvvägs ut i straffområdet för att försöka skära av. 

Då domaren blåser av för halvtidsvila är nog Sundin lättad över att han gjort en stilig och viktig 2-0-balja. Han får ännu en fin djupledsboll och har nog sällan fått så gott om tid på sig ensam med en keeper, kanske är det också det som gör att avslutet blir helt misslyckat och ser riktigt nonchalant ut. Han är dock inte ensam syndare; det blir flera gånger minst en passning för mycket då Bajen-mittfältet ska rulla upp motståndarnas försvar.

Att hemmalaget ska undvika ett ras som det mot Örebro har säkert tränare Sören Åkeby talat med sina spelare om inför matchen, men med bättre skärpa framför mål hade Hammarby kunnat leda med än större siffror redan i paus. 2-0-ledningen är fullt befogad och de tempostarka första fyrtiofem ska visa sig ha avgjort tillställningen.

Värnamo får bättre tryck på gästerna i andra halvlek, men även här ska farligheterna utebli nästan helt och hållet. Vassaste läget till en reducering och liv i matchen är en ny och betydligt giftigare Cederqvist-nick, som stryker Hopfs bortre stolpe, tio minuter in. Den tidigare Djurgården-anfallaren blir i nästa anfall nästintill Tauer-frustrerad på sina lagkamrater, då bollen släpps över sidlinjen efter att Tranberg täckt ett skott och tappat luften.

Hammarby släpper visserligen ifrån sig ett lite väl stort bollinnehav fram till mitten av halvleken, och det ser både lite hafsigt och smått ängsligt ut emellanåt, men försvaret kan alltså hålla undan bollen från giftiga påhälsningar i eget straffområdet. Efterhand får Bajen också bättre ordning och lugn då man har bollen i sin ägo. Därmed blir de förväntade omställningslägena också fler och mer hotande.

Hemmalaget börjar se lite frustrerat ut, i synnerhet redan varnade mittbacken Martin Claesson, som inom loppet av tio spelsekunder fullt uppsåtligen vräker omkull Sundin bakifrån. Han klarar sig dock från utvisning. Lallet och Kennedy har kring halvlekens mitt varsitt läge från nära håll till vänster i straffområdet, men får inte avsluten innanför målramen. Däremellan har Värnamo sin andra tydliga målchans i matchen, när bollen studsar till Ahmed Awad efter en duell i boxen mellan Cederqvist och Thomas Guldborg Christensen, men Hopf är följsam vid bortre och får tag i avslutet.

Ytterligare mål för Bajen borde som sagt ha kommit i första, och kunde också ha gjort det med tjugo kvar, då laget efter ett långt men mycket tempostarkt anfall får tre avslutslägen framför mål. Varken Kennedy eller Besara får sina skott genom den täta småländska skogen av försvarsben, men då Rynell drar till tvingas Åkesson till en högkalibrig räddning. I nästa Hammarby-anfall luckrar Rynell upp högerkanten med en tjusig lobbpass till Berntsson, som får på ett fint inlägg - men även matchens första målskytt, Lallet, kostar på sig att bränna ett givet målläge genom att få för mycket fot under bollen.

Matchens dråplighet bjuds de 3 022 åskådarna på med tio minuter kvar. Lallet blir liggande i mittcirkeln medan Värnamo fortsätter anfalla och försöker komma runt på högerkanten, och flera gånger försöker man grundlura bland andras Figueroa genom att låtsas vara på väg att spela ut bollen över sidlinjen, för att sedan vända inåt i banan! Den gubben går dock inte, och tur är väl det, för några YouTube-succéer har Hammarby knappast råd att bjuda på för närvarande.

Lallet kliver hur som helst av och ersätts av Luke Rodgers, medan Kennedy tar ett kliv nedåt i banan. Engelsmannen ansluter sig till sumpandet av lägen som bara ska sitta, och förhoppningsvis hade den generella skärpan hos laget varit bättre matchen igenom om man inte redan fått utdelning. Hemmalaget är dock inte bra nog för att kunna hota, och nog kan Bajen nu åtminstone snegla uppåt i tabellen snarare än någon annanstans.

Mattias Jansson

(Foto: Peter Jonsson)

Annonser
Annonser