1
1

Superettan omgång: 19 den 19 aug kl. 19.20 på Behrn Arena

Örebro SK - Hammarby

1
2
3
5
7
8
10
14
18
22
23

Domare

Kristoffer Karlsson, Helsingborg

Publik

8709

Arena

Behrn Arena


Mål

Byten

Kort

Max fixade poäng i ursinnig slutforcering

Nära 9 000 fick verkligen valuta för entrépengen, då säsongens mest dramatiska fem minuter i årets upplaga av Superettan utspelade sig på Behrn Arena. Efter jämna och kampfyllda nittio minuter hade Hammarby en handfull chanser - kvitteringen satte Max von Schleebrügge, men större än säsongens första poängförlust hemma för Örebro blev inte fångsten.


Närke välkomnar sina gäster med en solig men inte alls jobbigt het sommarkväll. I en riktigt tät tabelltopp är det här en match sär ÖSK, sett till läget i tabellen, bör knipa tre poäng för att behålla initiativet gentemot Sundsvall och Falkenberg. Detsamma gäller givetvis Bajen, för att möjligen få kontakt med denna trio, och elvan är med undantag för att förkylde Nahir Besara ersätts av Nik Ledgerwood densamma som i Värnamo.
Som väntat är inramningen på Behrn Arena högkalibrig. Hemmapubliken har slutit upp bra men överröstas grundligt av drygt nio hundra grönvita på kortsidan, som sjunger fram det för dagen gulsvarta manskapet. Många har också valt långsidan, och växelsången låter inte vänta på sig. Här räcker varken ÖSK:s klappror eller klack till.

Hemmalagets vänsterback Samuel Wowoah, som i vårmötet blev så uppsnurrad på sin kant av Kennedy Bakircioglu med flera att tränare Per-Ola Ljung tvangs ta honom av banan innan paus, har returens första målchans efter dryga tio minuter då han på inspel drar till direkt från tjugo meter - en bra träff, som Johannes Hopf dock hinner få ut till hörna. Örebro har mest boll i inledningen, mot Hammarby som främst får ligga rätt i positionerna och leta lägen för att ställa om. Hemmalaget saknar inte skapliga lägen framåt, men får inte alls till avsluten, vilket vi förstås tackar för.

I ett kontringsläge för Bajen lyckas Kennedy och Erik Sundin för första gången tajma djupledsboll och motsvarande löpning, och då blir det farligt. Sundin tar sig in till höger i straffområdet och hittar sånär Christophe Lallet med insticket mot boxen, men denne träffar inte bollen bättre (eller sämre) än att den förlängs vidare till Erik Figueroa, som direkt matar bollen tillbaka in framför mål. Dit har Kennedy smugit, och från nära håll är han nära att överlista Oscar Jansson med en klack.

Efter ett bra och alldeles eget anfall, där mittbacken Christoffer Wiktorsson som siste man står i vägen för Kennedys försök att nå framstörtande Nik Ledgerwood, har ÖSK med halvtimmen spelad ändå en riktigt kvalificerad möjlighet att göra matchens första mål. Kalle Holmberg, den som syndat mest beträffande halvträffar dittills i matchen, driver den här gången framåt med bollen centralt och kommer till ett vassare skott utifrån - bollen tar i ribbans översida.

Degerfors-fostrade Wiktorsson jämnar i slutet av halvleken ut chansfördelningen, åt fel håll. Först slår han en alldeles för lös hemåtpassning som Jansson dock hinner först på framför jagande Sundin, och sedan bryter han vid keeperns första stolpe på ett Kennedy-inlägg från höger - det ser ut som att bollen lika gärna hade kunnat sitta i klykan. Ändå går Örebro till paus med ett ganska tydligt spelövertag i ryggen. Man har kommit till lite väl många lägen, och att Hammarby får jaga boll så pass riskerar förstås att kännas ju längre matchen lider.

Att hemmalaget tar ledningen nästan direkt efter paus känns ändå snöpligt, målet kommer efter att Bajenförsvaret först fått undan bollen framför eget mål, men inte bättre än att Ahmed Yasin kan avsluta centralt från straffområdesgränsen. Skottet tar på Daniel Theorin, vilket ställer Hopf fullkomligt, bollen studsar retfullt in till vänster om honom.

Det är mer dramatik under de tio första minuterna i andra halvlek än under hela första. Robin Tranberg slår en löpboll centralt, som Sundin vrickar förbi Wiktorsson och tar med sig mot mål - men anfallaren rivs ner. Å ena sidan ser Sundin ut att ramla ganska lättvindigt, och hemmaspelarna är också vansinniga på domaren då denne plockar upp rött kort för den olycklige mittbacken, men å andra sidan är han ju helt ren med Jansson.

Figueroa bryter högt upp till vänster och Lallet, som hittar Sundin framför mål, en situation som på flera sätt liknar en chans mot Värnamo - bollen skär nästan för precist igenom till anfallaren som inte hinner få ordning på avslutet. Detta från bara någon meter; tillsammans med det tillintetgjorda friläget för Sundin är det hittills klaraste kvitteringsläget.

Hammarby försöker flytta boll snabbt från kant till kant, och har sedan ÖSK decimerats ett mycket klart övertag, såväl spel- som chansmässigt. Man försöker massor av inlägg in i Örebros straffområde, men där finns allt som oftast mittbacksveteranen Magnus Wikström, vars huvudspel nog är den enskilt viktigaste faktorn för hemmalaget den här måndagskvällen. En annan är de många avblåsningarna; de svartvita ligger väldigt tätt på framför allt Kennedy, medan Bajenspelarna förstås inte låter motståndarna ha bollen i sin ägo ostört. Detta renderar i fem tilläggsminuter.

Thomas Dennerby spar sannerligen inte på det offensiva krutet. Med kvarten kvar ersätts Mikael Rynell av Mattias Adelstam, och sedan tidigare har Tranberg bytts ut mot Christoffer Carlsson. Sista tio kliver Daniel Theorin av och in kommer Max von Schleebrügge - mittbacken kliver in på topp, vilket ger en 3-4-3-uppställning. Ändå har Bajen i det här skedet svårt att få fast bollen i Örebros straffområde. Många frisparkar går också emot, bland annat gör ÖSK-inhopparen Mohammed Saied ett hästjobb såväl med det som i presspelet.

I första tilläggsminuten, när man satsar allt framåt och går ner på tvåbackslinje, kommer dock äntligen utdelningen. Kennedy, som sett alltmer frustrerad ut, uppmuntras måhända av att tilldelas priset som matchens spelare i Hammarby. Sekunder efter att speakern förkunnar detta, får han ett läge att med yttersidan slå in bollen i boxen från vänster. Inspelet är hur precist som helst, fram störtar flertalet bestämda Bajenlirare, och på bortre stolpen når Max bollen - och kan stöta in kvitteringen, hans första mål sedan i höstas!

Viljan överlag är det inget fel på, men under de här fem minuterna spelar Hammarby fullständigt ursinnigt och går framåt även efter kvitteringen - det händer mer i chansväg nu än under de första nittio minuterna. Utöver allmänt flipperspel i Örebros straffområde har Adelstam en nick från nära håll som Jansson får upp händerna på, Max ett nytt nickläge som tar på försvarare och går tätt utanför, Sundin en klackstyrning som Jansson reflexräddar, och Adelstam ett skott ribba-ut. Därefter är tiden ute.

Örebros ledningsmål kommer inte oförtjänt, men efter Wiktorssons utvisning tar Bajen över, och i slutet är det alltså Jansson (pristagare i hemmalaget) som räddar kryss - första poängtappet hemma för ÖSK i år. Detta med 1-13 i hörnor, mot Hammarby som enligt tabellen är ett mittenlag. Vi är många som lämnar Behrn Arena, sannolikt allsvensk 2014, med starka känslor av såväl tomhet som stolthet.

Mattias Jansson

(Foto: Peter Jonsson)

Annonser
Annonser