1
0

Superettan omgång: 17 den 04 aug kl. 18.45 på Tele2 Arena

Hammarby - Ljungskile SK

1
3
4
5
8
10
13
15
18
20
27

Domare

Lars Olsson, Umeå

Publik

14374

Arena

Tele2 Arena


Mål

  • 0-1 James Sinclair (75)

Byten

Kort

Bajen föll tungt mot Ljungskile

I en match som långa stunder är smärtsamt lik 0-0-premiären mot Ljungskile i Borås, föll Bajen i afton efter att James Sinclair gjort matchens enda mål med kvarten kvar. Detta skedde i ett läge då Hammarby såg ut att vara på väg att nöta ner motståndarna. Men kvitteringsjakten blev mindre lyckosam.


Max von Schleebrügge kliver, i avstängde Erik Figueroas frånvaro, in på vänsterbacken - en nygammal position för Max, som gjorde en dryg halvlek på kanten i U21-matchen mot Assyriska i onsdags. Det är enda ändringen i startelvan efter 3-0-segern mot Örgryte senast, men noterbart är att Daniel Theorin inte bara fyller trettio år i dag utan även gör sin trettionde seriematch i Bajentröjan.

Detta är första ”normala” hemmamatchen på länge, men om det här är vardag är det knappast en trist inramning vi får dras med mellan de medialt sett mer spektakulära tillställningarna. Trycket då publiken testar en växelramsa är nästan hälsovådligt. Dessvärre ska själva fotbollsmatchen visa sig lämna en del i övrigt att önska med grönvita ögon sett.

Ljungskiles lån från Landskrona BoIS, Luka Mijaljevic, är skottvillig i inledningen men varken själva lägena eller bollträffarna oroar. Bajen svarar då Erik Sundin tar sig förbi engelsmannen James Sinclair till vänster om straffområdet och sånär hittar in till Nahir Besara centralt, men främst är det en ganska hafsig matchinledning.

Efter en dubbelhörna med kvarten spelad, där det på Kennedys andra hörnspark blir rörigt i offensivt straffområde, tycks Bajen ta över alltmer. Den bitige Mijaljevic visar dock styrka i luftrummet då de för aftonen blåtröjade sticker emellan vid ett långt inkast, och han tvingar med en nick från nära håll Johannes Hopf till ett första rejält ingripande då keepern tippar till hörna. Det ska dock bli det sista - kring halvlekens mitt Jonas Lindberg helt ren med Hopf, som läser situationen föredömligt och täcker den tidigare GAIS-spelarens skottvinkel.

Ett tajt spelande Ljungskile släpper till en rejäl spelomvändning i slutet av halvleken, där den bollförande Sundin tillsammans med Luke Rodgers bjuds på ett två mot en-läge, men letar lite väl länge efter rätt läge att släppa bollen till nyförvärvet och sedan inte hinner lägga bollen riktigt tillrätta för ett eget avslut med vänstern. Domaren blåser kort därpå av en mållös första halvlek.

Unge targetspelaren Toni Alabi må ha åkt hem till södra London, men Mijaljevics insats och matchbilden i stort gör att detta påminner väl mycket om lagens premiärmöte i Borås. Betydligt bättre fart och uppfinningsrikedom krävs för att dyrka upp bohuslänningarna och skapa lägen för att ta tre pinnar.

Det är nästan direkt på avspark nära en repris av ledningsmålet på Gamla Ullevi senast, då Kennedy Bakircioglu hittade Sundin i straffområdet med ett högerinlägg, men den här gången hinner anfallaren inte riktigt fram för att skarva bollen mot mål. LSK har dock en betydligt vassare möjlighet att ta ledningen, då Sinclair får nästintill perfekt riktning på ett inte alltför hårt skott utifrån. Bollen tar klockrent i ribban och rakt ut, där födelsedagsbarnet Theorin också är nära att ställa Hopf med tillbakanicken.

14 374 på plats ser en betydligt öppnare match nu efter paus, till stor del för att Hammarby vridit upp temporeglaget några snäpp. von Schleebrügge ser ut att vid en framstöt bli av med bollen, men går in med kroppen mot LSK-spelaren i nästa läge och vinner tillbaka den, och är sedan nära att hitta Sundin i boxen. Än farligare blir det i anfallet därpå, då Kennedy spelar ut till Nik Ledgerwood som tagit en jättelöpning till vänster. Inlägget är lågt och precist - men Rodgers som möter vid första stolpen lyckas inte få direktskottet innanför den.

När Hammarby byter in Christophe Lallet och Robin Tranberg en stund innan halvlekens mitt, ökar frenesin och intensiteten ytterligare. Då spelet blir handbollsartat redan i det skedet av matchen, känns det som att Ljungskile ska få svårt att stå emot. Lägen saknas heller inte - såväl Besara som Tranberg drar till från distans, varpå oreda uppstår i LSK:s straffområde. Men med kvarten kvar kommer i stället kallduschen.

Efter en situation på Bajens offensiva högerkant menar flera grönvita spelare att bollen är utanför sidlinjen. Det står naturligtvis var och en fritt att uppleva det som så och visst kan man bli frustrerad över domslut, men det är sällan fruktbart att stå kvar och försöka påverka den assisterande domaren då spelet vänder. Omställningsläget för LSK blir därigenom betydligt vassare, och det går blixtsnabbt när man hittar fram till Sinclair, som får till en bra träff på sitt låga distansskott varpå bollen smiter in vid stolproten.
 
Om de grönvita tidigare fört jakten på matchens första mål på ett allt bättre sätt, kommer nu kvitteringsforceringen aldrig att likna den. Hammarby kommer av sig fullkomligt och lyckas inte alls etablera det tryck mot bortaförsvaret som tidigare såg ut att vara på väg att nöta ner LSK:s motståndskraft. Bajen behöver ju helst göra två mål i det här läget, men trots att von Schleebrügge kliver upp i kedjan och framgångsrikt stångas med mittbackskollegorna förmår man inte vaska fram något som på allvar hotar Magnus Berglöfs nolla.

HIF har alltså fortfarande förtvivlat svårt för just Ljungskile och någon seger på hemmaplan har det inte blivit sedan millennieskiftet. Nu väntar två bortamatcher för Hammarbys del; Värnamo och Örebro står på programmet. Nästa hemmamatch spelas mot nuvarande serietvåan Falkenbergs FF, måndag 26 augusti med avspark 19.00.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån)

Annonser
Annonser