1
1

Träningsmatch den 16 mar kl. 13.00 på Stadshagens IP

Hammarby - TPS Åbo

Domare

Okänd

Publik

700

Arena

Stadshagens IP


Mål

Byten

Kort


1-1 med mersmak mot TPS Åbo

Hammarby spelade idag 1-1 mot fjolårets finska ligatrea TPS Åbo, i försäsongens sjunde match. Denna gång bjöd Kungsholmen och Stadshagens IP på strålande sol, och även spelet värmde stundtals, skönt då matchen spelades i någon minusgrad. Med bättre skärpa i avgörande offensiva lägen hade Bajen vunnit denna match; 2-1 hade speglat händelserna bättre.

TPS Åbo, som de senaste två åren åkt ur Europa League knappt mot belgiskt duktigt motstånd (2-2 och färre bortamål mot Cercle Brügge respektive 0-1 mot Westerlo), är inte i vårt lite kylslagna men soliga Stockholm med mössan i hand (även om man inte har någon klack med sig, likt rivalen Inter Åbo). För dagen blåklädda ”Tepsi” hade uppskattningsvis placerat tia-elva i Allsvenskan. Noterbart hos Hammarby är att Erik Sundin gör sitt första längre matchspel för året. Läktaren är hyggligt välfylld och runt 800 är på plats, men möjligen gör en fullspäckad grönvit morgondag att vissa avstår från denna match.

Det är också Sundin som kommer till matchens första halvläge med tre minuter spelade, men skottet från halvdistans går strax utanför. Något moment därefter får TPS-backen Joonas Tursas felträff på sin nickrensning strax utanför eget straffområde varpå Kennedy Bakircioglu skjuter, men en bit över. Bajen har tagit kontroll över händelserna på ett bra sätt i matchinledningen, och TPS ligger inledningsvis lågt.

Spelet jämnar ut sig lite då finländarna tar för sig mer efter att första fem varit klart Bajens; man försöker sticka in bollar snabbt bakom Bajens backlinje, dock utan att lyckas - framför allt skapar istället snabbe nigerianske vänsteryttern Dennis Okaru problem för Billy Berntsson från sin kant. Därför är det olyckligt för TPS att landsmannen och innermittfältaren Kennedy Ariba tvingas lämna planen efter en närkamp med Sundin - Okaru flyttar in i mitten och bortalagets anfallsspel tappar efterhand fart betänkligt.

Ändå har man strax därpå en fin chans, då engelske mittfältskollegan Wayne Brown fällts av Nik Ledgerwood och tar frisparken själv - en bra träff mot Johannes Hopfs vänstra kryss, som Hammarby-keepern får sträcka ut ordentligt för att få till hörna. På denna är en TPS-spelare högst, men nicken går en liten bit över ribban.

Istället får de grönvita målmässig utdelning för spelövertaget, med kvarten lirad. Christoffer Carlsson spelar Sundin som förlänger mot Kennedy ute till höger. Denne tar sig in i straffområdet och skjuter från ett läge som är hyggligt, även om vinkeln inte är den bästa. Skottet hade dock gått en bra bit utanför bortre, men fastnar på en finsk back - och studsar sakta, sakta tätt utanför närmsta stolpen. Kennedy tar hand om högerhörnan, och på den är Thomas Guldborg Christensen urstark i luftrummet! Han knoppar in 1-0-bollen ganska högt i bortre gaveln, utan chans för Henrik Moisander i TPS-buren, och jublar ikapp med publiken på läktaren.

Ledgerwood tvingas som en säkerhetsåtgärd utgå med dryga halvtimmen spelad. In kommer istället 17-årige Viktor Nordin, som efter ett par landslagsuppdrag alltså är tillbaka och tar plats på mitten. Bajen har ett par halvlägen för ett 2-0-mål under resterande del av första halvlek. Mattias Adelstam är nära att hinna först på ett inspel från Berntsson, men klaraste målchansen har smått ologiskt TPS, då Guldborg Christensen sällsynt schabblar till det i eget straffområde - men Hopf räddar närskottet till hörna.

2-0 är ändå inte långt borta; det sista som händer i en bra första halvlek är att Kennedy i ett fint anfall förlänger ut bollen till Berntsson, som hittar Sundin med ett inspel snett inåt bakåt. Denne möter väldigt bra, men på skottet blir det en rejäl felträff och det går högt över.

Pusselbitarna för Hammarbys anfallsspel ser här ut att börja falla på plats ordentligt. TPS är heller inte ofarligt, men Hammarbys backlinje står för en god insats samtidigt som man alltså hämmas något av det tidiga bytet, varpå Bajen har mest att säga till om spelmässigt. Carlsson, som varit tämligen osynlig tills han indirekt blev delaktig i förspelet till målet, tar nu för sig mer samtidigt som han får fler bollar att jobba med - och är sett över hela halvleken och matchen en av de bästa i Bajen. Berntsson gör det riktigt bra på sin högerkant, där han stundtals har lekstuga ihop med Kennedy, men har lite flyt med bortalagets tidiga rockad. Nahir Besara kommer in i det allt mer, och ser intressant ut.

I paus ersätts Max von Schleebrügge av Daniel Theorin. Matchbilden liknar den mot Degerfors, på så vis att andra halvlek ger mindre att skriva hem om. Hammarby inleder bra och gör tio inspirerade minuter, men spelet blir snart mer avvaktande, för att sedan bölja desto mer - vilket inte gynnar de grönvita.

Bortalagets hemvändare från Cesena, Roope Riski, bildar tillsammans med landslagsmannen Mika Ääritalo ett vasst anfallspar som tvingar Bajens mittbackar till stor vaksamhet. Riski slinker också igenom med knappa kvarten spelad, men Hopf kan först vasst fotparera och sedan liggande fånga returen i luften.

Carlsson och Nordin imponerar i hemjobbet, då de tappat bollar så att TPS kan komma i omställningar jagar de ikapp och vinner tillbaka den. Bajen har också flera fina anfall där man kommer till avslut. Ett riktigt snabbt sådant drar Theorin upp, då hans långboll hittar Nordin i straffområdet - han hittar i sin tur inbytte Billy Schuler, som på den hårda passningen försöker klacka direkt i mål, men men halvtids-inbytte Jukka Lehtovaara är med på noterna och står rätt. Också Carlsson har ett par avslutslägen, men får inte till skotten denna dag - detsamma gäller Kennedys distansskott.

Nordin och Schuler är riktigt nära att kunna utöka ledningen med något mer än kvarten kvar. Efter en rejäl räd är Nordin plötsligt fri med en utrusande Lehtovaara, som dock lyckas halvrädda yttersidan - Schuler är först på returen men inte riktigt i balans; han får sträcka sig och försöka få bollen på det övergivna målet utan att ha tid för att ta kontroll över den, och bollen smiter just utanför.

Istället kvitterar TPS fem minuter senare. Man må ha haft svårt att såga sig igenom Bajens försvar, men istället fått iväg flera projektiler utifrån, som dock inte varit tillräckligt välriktade för att ställa Hopf - men Riski revanscherar sig genom att vända upp och dra iväg bollen, drömträffen snuddar ribban och går in från 20 meter. TPS är också nära att göra ett snabbt ledningsmål då Theorin slår en alldeles för lös hemåtpass, men inhoppande Aleksi Ristola tappar ut bollen till inspark efter att ha snott den och sånär lyckats runda Hopf.

Erik Figueroa ligger bakom mycket i anfallsväg mot slutet av matchen där han bland annat skapar flera hörnor som blir giftiga (även om några är lite slarvigt slagna), men lägena lyckas Hammarby inte förvalta. 1-1 är inte helt och hållet orättvist, men 2-1 till Hammarby hade speglat matchen och dess målchanser bättre. Skärpan på det området behöver vridas upp något snäpp, men i övrigt är detta ett fint formbesked.

Mattias Jansson

(Foto: Peter Jonsson)

Annonser
Annonser