Jobba för Hammarby

Vi söker ideellt arbetande personal till vår matchdagsorganisation.

» Läs mer här

Stötta Hammarby Fotboll med Moderna

Du vinner alltid på att jämföra med Moderna.

» Räkna ut ditt pris här

Hammarbykortet

Poäng på alla inköp och så stödjer du Hammarby Fotboll.

» Mer info/ansök!


0
5

U19 Allsvenskan Norra omgång: 13 den 17 jun kl. 14.00 på Hjorthagens IP

Djurgårdens IF - Hammarby U19

Startelva

Avbytare

Domare

Jesper Fredholm, Enskede

Publik

112

Arena

Hjorthagens IP


Mål

Byten

Kort

U19: Klar men alltför stor förlust mot DIF

Ettan mötte tvåan i onsdagens U19-derby på Hjorthagens IP, och det blev Djurgården som befäste förstaplatsen i norra U19-allsvenska serien. DIF tog ledningen via ett straffmål och utökade kvarten in, och samtidigt som siffrorna blev väl stora var förlusten odiskutabel. Att 0-5 fastställdes från halva plan och Marcus Burmans frispark minuten därpå gick i ribban blev jobbigt övertydligt.

Till denna tidiga seriefinal kom båda Stockholmslagen med storsegrar i det närmst packade bagaget; Bajen 5-0-besegrade Gefle medan Djurgården var ännu värre och bortaslog Örebro med 7-0. Idrottsplatsen på Hjorthagen ligger trivsamt i det röda Ropsten, och omdömet kvalmigt gäller därmed väderförhållandena - även om spelarna slapp direkt solsken kändes det som att de många drickpauserna var på sin plats. Trots den för vardagen obekväma avsparkstiden 14.00 fanns ett hundratal med jämnt fördelade sympatier på plats, och det var den blårandiga publiken som fick jubla denna gång.

Visst stod det klart redan på förhand att det i serien obesegrade Djurgården inte skulle vara att leka med, och Hammarby stod för den stronga matchupptakt som fodrades, dock utan att kunna hitta igenom hela vägen. Istället kunde DIF räkna in en straffspark redan efter sju minuter, då en täckt rensning resulterat i en mot en-läge framför mål. Marijan Cosic gjorde inget misstag och hemmalaget utnyttjade sitt psykologiska övertag på ett förtjänstfullt sätt. De grönvita hade här föga att säga till om och dryga kvarten in gjorde DIF också 2-0. Bajen-vänsterbacken Alex Simovski sysselsattes ordentligt och täckte inlägg eller inspel till högerhörna fyra gånger på lika många minuter. Vid det andra av dessa tillfällen vann Wilhelm Nilsson i luften och kunde nicka bollen i nät, via Jesper Bolander som försökte avvärja på mållinjen men fick se bollen borra sig upp i nättaket.

Ungefär halvvägs in i första halvlek tog sig Hammarby ändå tillbaka i matchen spelmässigt. Visserligen var det en följd av att det väl samlade Djurgården gärna gick till paus med aktuell ställning, men också med bättre snack Bajen-spelarna emellan. Laget låg också bättre i presspositionerna vilket gjorde att reduceringen inte alls hade varit ologisk.

Ett par fina anfall accentuerade detta, inte minst 25 minuter in då William Garcia brytpassade till Yassin Housni, vänsteryttern som ju spelade i motståndarklubben föregående säsong och gjorde mål som inbytt senast. Bollen hittade in till Marcus Burman till vänster i straffområdet, och han nådde i sin tur Marcus Kettler med en sidledspassning tillbaka i första ytan. Kettler, vanligen spetsanfallande men i dag på högerflanken då Isac Lidberg höll till längst fram, fick dock för mycket fot under halvvolleyn som gick halvmetern över. 

Minuten därefter fick Burman chansen i ett rätt skapligt frisparksläge och han förvaltade det också skapligt, men skottet gick i målvakten Oscar Jonssons hörn och det hjälpte föga att det studsade just framför denne. Sju minuter innan vilan fick Housni frisparken med sig, dock längre ut än den föregående, och Burman valde en lyftning in i boxen. Dit hade Sebastian Hjerpebo tagit sig och hans nick i sidled gav Kettler jätteläge, men mittbacken var på fel sida i förstaläget och det hela vinkades av. Bajen-övertaget bedarrade i halvlekens slutminuter och DIF-omställningarna hotade mer än södergängets bollinnehav. I minut 43 rev Lidberg åt sig bollen i vänstra straffområdeshörnet, men trots ett kvickt avslut av 16-åringen fick en DIF-back sista ordet då han lyckades täcka.

Med fullt facit i hand hade Hammarby behövt ett mål innan paus för att kunna hota Djurgården. Även om Bajen-spelarna efter paus lyckades hålla tag i taktpinnen och flera gånger var sistapassningen ifrån lyckade och friställande kombinationer, var det ”Blåränderna” som även fortsättningsvis vaskade fram klarare lägen i omställningarna. Robert Andersson i mål stod för en bra parad när Cosic tagit sig igenom till fritt högerläge i 52:a, men ändå kändes det föga logiskt att DIF utökade fem minuter därpå. Målet kom i spelvändningen efter att Burman väggat med Housni och Lidberg åter fått ett näravslut täckt av back, nu i än vassare position, och i kontringen gjorde placerade Samuel Holm in trean. Inte nog med det - bara dryga minuten därpå klämtade klockan igen, den här gången var det BP-förvärvet Besard Sabovic som nätade.

Med 20 kvar att spela tvingades vi utstå en sekvens där allt blev övertydligt. Först uppfattade Sabovic, från egen planhalva, att Andersson var långt ute - och lyckades få iväg en boll som normalt inte ska segla in från det avståndet men nu gjorde det. Och när Hammarby fick ett fint frisparksläge något till vänster och Burman stegade fram för att åtminstone hyfsa till siffrorna, då gick det nästintill välplacerade skottet rakt i ribba. Lidberg hade med knappa kvarten kvar även han chansen att reducera efter att ha använt en djupledsboll från Jesper Bolander till att löpa sig fri, men Jonsson täppte med nöd och näppe till luckan mellan benen och när returens överskruv kunde ha letat sig i nät fanns där en hemjobbande back för att avvärja. Något tröstmål blev det alltså inte, men faktiskt imponerade det grönvita humöret mot slutet, med positivt prat och fortsatt snabba igångsättningar av spelet.

Sammantaget var förstås Djurgården klart bättre i den här matchen, men bandysiffrorna speglade inte fotbollsmatchen där i princip allt gick emot för Hammarby - som nu får ladda batterierna innan serien startar om igen, med tuffast möjliga motstånd; retur på Kanalplan den 28 juli klockan 13.

Så här startade Bajen i dag: Andersson - Bolander, Ilic, Hjerpebo, Simovski - Weilid, W Garcia - Kettler, Burman, Housni - Lidberg


Mattias Jansson

(Foto: Peter Jonsson)