Publikvärdar sökes

Vill du ingå i Hammarbys ideella publikvärdsorganisation?

» Läs mer här

Nästa hemmamatch

Söndag 21 sept kl 18:20
Hammarby - Syrianska FC

» Köp biljett här

Mat & dryck innan match

Boka bord på Franks innan nästa match.

» Boka här!


1
1

U19 Allsvenskan Norra omgång: 19 den 30 aug kl. 13.00 på Hammarby IP

Hammarby U19 - Djurgårdens IF

1
2
3
4
7
9
10
15
18
21
27

Domare

David Glavonjic, Vallentuna

Publik

120

Arena

Hammarby IP


Mål

Byten

Kort

U19: Kryss i jämnt derby mot DIF

Hammarby spelade i dag U19-derby mot Djurgården, och det var gästerna som tog ledningen på Kanalplan. Men strax därefter kvitterade Marcus Burman, och resultatet stod sig såväl första halvlek som matchen ut.


De som knallat ner för trapporna vid Södermannagatans slut för att se Hammarbys U19-lag mot Djurgården fick spankulera in på en än mer idyllisk hemmaplan än vanligt. Ett snart höstskrudat Kanalplan bjöd till derbymöte i växlande molnighet och lagom fotbollstemperatur. Perfekta förutsättningar, även om parkens getter bräkade högljutt bakom Bajens bänk.

Förutsättningarna inför matchen var tydliga: Hammarby var sex poäng efter DIF, som innehade andraplatsen som ger slutspel. Formkurvan gick dessutom åt rätt håll, med fyra raka trepoängare. Senast mot ”Blåränderna” blev det 3-4-förlust på Hjorthagens IP, men förra gången lagen möttes här vid Hammarby IF:s vagga vann Bajen ligacup-mötet med 3-1.

DIF inledde starkast, och hade ett par avslutslägen till höger i straffområdet i matchupptakten, men backarna Alex Simovski och Alex Ilic kunde blockera dessa. Första Bajen-framstöten stod offensive mittfältaren Marcus Burman för, men bollen ut till Mikael Leino på vänsterkanten blev något brant. Direkt på insparken fick vi se ett presspel med utdelning; Hammarby vann bollen strax utanför Djurgårdens straffområde två gånger om, och efter tolv minuter fick Burman med sitt högeravslut från 25 meter till matchens dittills hetaste målchans. 

Just därefter vann Leino åter boll högt upp i banan, och efter samarbete med Burman hittade inspelet till Marcus Kettler i boxen. Denne hann först och sköt direkt, men fick inte riktning på trasan. Oskar Williams tvingades till en fin räddning i nästa DIF-anfall, då han sträckte ut mot sin högra stolpe och fick iväg Alexander Kärkis rappa avslut från halvt friläge.

Ändå kunde Djurgården ta ledningen med tjugo spelade. Laget tog sig fram i en snabb omställning, och Ilic gjorde nog rätt som tog en taktisk varning. Men på den följande frisparken kom Williams på mellanhand medan Filip Milenkovic nådde högst och fick till en nick som retfullt studsade över mållinjen.

Minuterna därpå blev Oliver Cucarano nedgjord i straffområdet och Leinos inlägg till synes täckt av en arm utan åtgärd, men det skulle inte stå 0-1 på resultattavlan länge. Leino fick tag i bollen på mittplan och skapade snabbtänkt en fin kontring. Han revs ner av Alexander Kärki med varning som resultat, men hann nå Erik Ejermark. Anfallaren förlängde snabbt ut till Burman som kom i ansenlig fart till höger, och mellan målvakt och mittback hanns det med ett otagbart, lågt skott. Matchbilden blev nu mer avvaktande, och båda lagen var noga med att inte gå bort sig. Det märktes också att det välorganiserade DIF är tabelltvåa.

Därmed fanns också färre grejer att skriva hem om innan paus. Bajen hade en trippelhörna som skapade viss kalabalik efter att Ilic nått högst på den tredje. DIF var desto närmre att återta sin ledning, efter ett riktigt sjabbligt agerande i det grönvita högerförsvaret. Marijan Gosic bjöds på ett rent friläge, och fick bollen förbi Williams, men i bortre stolpen. Högerbacken Jesper Bolander ville revanschera sig och fick till ett bra distansskott just före paus, men med väl bra sikt för Philip Eklund i DIF-kassen.

Det var alltså viktiga poäng på spel och därmed mycket kamp. De första tio minuterna efter vilan hände inte mycket, men sedan följde en intensiv femminutersperiod. Simovski fick efter en kraftfull brytning omgående bollen upp till Leino, som försökte ta sig runt hela vägen till vänster för inspel i boxen dit flera tagit sig, men detta fastnade på sista DIF-backen och hörnan blev resultatlös.

Hammarby fick stundtals bra bättre grepp om DIF, som mest försökte med spelvändningar. Kettler tog sig till två skapliga skottlägen, men båda gångerna täcktes avsluten. Hammarby behöll visst tryck mot offensivt straffområde, men Djurgården kontrade giftigt. Inbytte anfallaren Elias Monene fick en dubbelchans sedan Simovski var nära att orsaka straff men lyckades hålla undan benet, och Williams fick upp händerna på det hårda andra närskottet. 

Bajen hade svårt att få grepp om innermittfältet, det var utöver spelvändningarna genom vunna dueller centralt som DIF tog sig till halvchanser. Men giftigast kring halvlekens mitt blev det när Bajen tilldömdes frispark till vänster om straffområdet, och därmed hade ett bra läge att lyfta in bollen i boxen. Ilic nådde högst när det var Eklunds tur att hänga tvätt, men fick inte tillräcklig riktningsförändring med nicken för att styra den i mål.

Leino klev över på högerkanten sedan Alenga Masimango avlöst Kettler, och han serverade nästan omgående sin lagkamrat till ett skottläge från vänster i straffområdet, men ännu en gång hann en DIF-försvarare emellan och kunde täcka till hörna. Under slutkvarten byttes också Wani Mukoko in, och Hammarby gick ganska tydligt för en seger som skulle täta till tabelltoppen ytterligare, men de grönvita fick nöja sig med derbykryss.

Tränare Mikael Hjelmberg, hur lyder ditt spontana omdöme?
– Jag tycker det var en bra juniormatch. När domaren blåser av är min känsla att båda lagen vill fortsätta spela, och vinna matchen. Vi skapar lite mer än vad Djurgården gör, även om de också har målchanser. 
– I andra halvlek fortsätter vi så gott det går med vår höga press, men orkar inte riktigt med det, och Djurgården tröttnar också så det blir mer böljande omställningsspel, även om jag tycker att båda lagen försöker få kontroll. Det hade kunnat bli tre poäng men nu blev det en, efter en klart godkänd insats.

Mattias Jansson