1
1

Superettan omgång: 14 den 29 jun kl. 16.00 på Jämtkraft Arena

Östersunds FK - Hammarby

1
2
4
5
9
10
15
16
19
22
27

Domare

Robert Daradic, Helsingborg

Publik

6028

Arena

Jämtkraft Arena


Mål

Byten

Kort

Jobbig poängförlust i Östersund

Hammarby fick en smakstart på Jämtkraft Arena, inför över 6 000 åskådare, då Sebastian Castro-Tello i 13:e minuten tackade för startplats-förtroendet genom att distinkt placera in bollen. Men med tjugo minuter kvar av matchen kvitterade Rasmus Lindkvist för Östersunds FK, och Bajen fick nöja sig med oavgjort.

Det är en fin men inte stekhet sommarlördag i republiken Jämtland, där hela 6028 - publikrekord - tagit plats på den sju år unga Jämtkraft Arenas läktare i utkanten av landskapets största stad. Inramningen lyfts till olympisk klass av en rejäl bortaklack på drygt fem hundra personer, där många nog valt att ta en helhelg i Östersund med allt vad det innebär. 

Hammarby saknar till denna sista serieomgång innan sommaruppehållet flertalet pjäser, främst defensiva sådana. Man kommer till spel med Billy Berntsson som mittback, något skåningen förberetts på vid tisdagens U21-möte med samma motståndarklubb. På innermittfältet finns Kennedy Bakircioglu och Nahir Besara. Längre fram i banan gör Sebastian Castro-Tello årets första match från start. Östersunds engelske tränare Graham Potter ställer upp med sin patenterade trebackslinje, och med hemmalagets spelskickliga mittfält är det upplagt för en sevärd match.

Det känns lite typiskt att tekniske sydkoreanen Seon-Min heter just Moon i efternamn, då det rödsvarta laget med ett par undantag nästan ser ut som Förenta Nationerna. Mexikanske speluppläggaren Alexis Mendiola är både företagsam och lyckosam under första halvlek, och det är också han som har tillställningens första kvalificerade målchans efter fem minuter. Christoffer Carlsson försöker bryta, men Mendiola vrickar sig förbi honom och drar till från tjugofem meter, träffen och riktningen mot bortre krysset är det inget fel på - men det är det heller inte på Johannes Hopfs placering, och Bajenkeepern får en näve på bollen.

I nästa spelvändning står Mikael Rynell för en av flera fina aktioner då han når Castro-Tello i utkanten av straffområdet, men skottet täcks till hörna. Kennedy slår den, och efter lite oklarheter runt straffpunkten hamnar bollen hos Besara, vars distansskott dock går över. Även om Castro-Tello inte lyckas i de avgörande momenten under matchöppningen, men att han är spelsugen och inspirerad lyser igenom.

Det är också Castro-Tello som ger Hammarby ledningen. Den i övrigt starke ghananske kantspelaren Thomas Boakye står för ett svagt beslut, då han och Carlsson båda vill ha inkastet halvvägs upp på ÖFK:s planhalva. Båda agerar som att de givet ska ha linjemannens synpunkter i ryggen, och Carlsson är den som får tag i bollen utanför planen. Han kastar snabbt till Erik Figueroa, som omgående spelar snett inåt bakåt till Castro-Tello - som lika snabbt nyper till och säkert placerar in ett lågt skott vid bortre stolpen, utom räckhåll för Petter Augustsson.

Bajenklacken sjunger högt om Söderstadion, och visst känns det som hemma trots att vi är 56 mil från Gullmarsplan. På planen har de grönvita också under resten av första halvlek bra koll på motståndarnas offensiv, även om matchbilden är riktigt svängig. Inget av lagen lyfter långt från backlinjen då trångmål uppstår, utan håller sig istället längs konstgräset. Underhållande är det, men de klara lägena uteblir.

Efter paus lyckas vaktis inte stänga av en sprinkler, som idogt sprutar vattenstrålar i straffområdet hos Augustsson, som ser riktigt road ut - men några minuter försenat kan domaren så blåsa igång andra halvlek. ”Bajen lirar med hjärtat, vi andra har det i halsgropen” löd texten på en klassisk t-shirt. Och vi hinner bara spela dryga minuten innan Boakye har ett gyllene tillfälle att utjämna. Rasmus Lindkvists fina högerinlägg serverar honom öppet mål från nära håll, men den stenhårda nicken går klockrent i överliggaren.

Tempot är nu något lägre och matchbilden mindre yvig. Hammarby vill förstås slå vakt om alla tre poängen, men man har också ett par hyggliga lägen där Mattias Adelstam och Castro-Tello båda nickar tätt utanför Augustssons högerstolpe. Emellanåt är det lite småvimsigt i Bajens backlinje, även om det görs goda insatser individuellt, men ÖFK har länge inte offensiv skärpa nog för att dra nytta. Vid halvlekens mitt kommer Bajen i ett mycket fint anfall, där Rynell hittar Carlsson till höger i straffområdet med en smart sidledsstickare, men avslutet fastnar på mittbacken.

I stället kommer kvitteringen strax därefter. Assist-ligaledaren i serien, vänsterspringaren Rasmus Lindkvist, får efter ett inlyft från höger och en nickskarv bollen till vänster i straffområdet där han drar till direkt. Skottet går in i samma maska som Bajens mål och Hopf hinner inte ner - den del av storpubliken som håller på hemmalaget får därmed användning för de utdelade klapprorna.

Under de avslutande tjugo minuterna blir de skilda förväntningarna på klubbarna och deras ambitioner övertydlig. Båda lagen vill vinna vilket öppnar upp spelet betänkligt, men det är ÖFK som kan använda situationen till sin fördel och spela avslappnat, medan Hammarby stundtals ser stirrigt ut. Inbytte Billy Schuler görs förvisso ner på straffområdesgränsen, men den osande katten är nog i ärlighetens namn bättre tillagad då target-bjässen Bobo Sellander görs ner på tilläggstid - men denne varnas istället för simulering.

Det gäller för Bajen att repa mod och ladda batterierna ordentligt. Nu väntar speluppehåll på tre veckor, innan det är dags för nästa match. Den spelas som bekant på Hammarbys nya hemmaarena, och för motståndet står Örgryte IS.


Mattias Jansson

(Foto: Henric Wauge)

Annonser
Annonser