Julkalendern - lucka 2

Av Redaktionen, Publicerat för 1 månad sedan.

I årets julkalender minns vi tillbaka till utländska influenser som påverkat Hammarby Fotboll. Vi lyfter fram 24 nationer vars spelare satt avtryck på olika sätt genom åren. Turen har kommit till Bosnien och Hercegovina.

 

 

1987 föddes Adis Husidic i staden Vekuja Kladusa i det som då hette Jugoslavien. Några år senare tvingades han fly med sin familj på grund av inbördeskriget, som bekant splittrades Jugoslavien upp i sju nya stater. 1992 blev Bosnien och Hercegovina självständigt, vilket också blev Adis nationalitet. Adis, som vid det laget givits smeknamnet ”Baggio” av sin far efter den italienske storspelaren, befann sig då i Tyskland, men skulle något år senare slå ner bopålarna med sin familj i Chicago.

 

 

Smeknamnet ”Baggio” satte sig ordentligt, och passionen för fotboll hade han i blodet. Familjen Husidic etablerade sig i sitt nya hemland och ”Baggio” fortsatte att utveckla sina färdigheter på fotbollsplanen. Han utmärkte sig i så väl high school-, och senare i collegefotbollen, och det resulterade till slut i ett proffskontrakt med MLS-klubben Chicago Fire där ”Baggio” debuterade som 21-åring. Efter två säsonger stod en flytt till Colorado Rapids för dörren, men då ringde en viss Gregg Berhalter. Amerikanen hade just tagit rollen som huvudtränare i Hammarby och ville ha över den centrale mittfältaren till det lagbygge ha påbörjat.

 

 

Inför säsongen 2012 var han på plats i Bajen, och när serien drog igång fick Hammarby och ”Baggio” en smakstart. Laget radade upp fyra raka segrar i säsongsinledningen, men som bekant tog säsongen en drastisk vändning. Efter en djup svacka under våren och sommaren samma år blev hösten visserligen bättre, men drömmen om Allsvenskan var vid det laget krossad.

”Baggio” fick efterföljande år mindre speltid, och någon förlängning av det tvåårsavtal han skrivit på med Bajen blev det inte.

 

 

2014 gick flyttlasset tillbaka till USA och LA Galaxy där han omgående tog ordinarie plats på mittfältet, spelade samtliga matcher, gjorde fem mål – och vann mästerskapet med sin nya klubb. De två efterföljande säsongerna bibehöll han sin starka ställning i klubben, och våren 2016 kom samtalet han väntat på – från Bosnien och Hercegovinas förbundskapten. Dessvärre satte pappersstrul stopp för landslagsdebuten.
I år drabbades ”Baggio” av en efterhängsenskada kort in på säsongen, och kontraktet med Galaxy löpte efter årets säsong. I skrivande stund är ny klubb inte klar.

Steg 2 Webbsida 600x600
Mob
Banner-600x600
webb_kvadrat_600x600
Banner 600x600
Banner_2
HEMSIDA-hammarby-600x600
HeForShe_mob
enskede600x600
bajenposters_banner_kvadratisk
Mob
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square
jamtkraft

ANNONSER

Comments

comments

Banner-600x600

ANNONS