Lucka 3 - Tunisien

Av Redaktionen, Publicerat för 1 månad sedan.

I årets julkalender minns vi tillbaka till utländska influenser som påverkat Hammarby Fotboll. Vi lyfter fram 24 nationer vars spelare satt avtryck på olika sätt genom åren. I lucka tre finner vi Tunisien. 

 

1977 nya tider blåste i Bajen. De grönvita tröjorna var tillbaka efter många år i tigerrandigt och flera framtida profiler började visa sig på allvar på Söderstadion. 17-åringarna Micke Andersson och Thomas Dennerby fick gott om speltid, 19-åringen Micke Rönnberg gjorde fem matcher och spelare som Billy Ohlsson, Matte Werner och Thom Ålund hörde alla till profilerna i 23-årsåldern eller lägre.

 

En annan nyhet var att Hammarby presenterade sin första utländska allsvenska spelare genom tiderna (första någonsin var en engelsman i Brynäs tre år tidigare). Melki Amri, som hade svensk flickvän och var landslagsmeriterad från Tunisien, skrev på för Bajen och blev då dessutom seriens första afrikan när han anslöt från Etoile Sportive du Sahel.

– Visst kommer jag ihåg honom, vi var båda libero så vi konkurrerade, sa Thom Åhlund i en intervju med Helsingborgs Dagblad 2010.

– Han gjorde bara tre matcher, och det var ju jag glad för, men han var bra. Det var en liten lirare som skulle spela sig ur alla situationer.

 

Melki gjorde alltså bara tre matcher och tydligast var nog avtrycket han gjorde i under sommarlägret i USA. I mötet med Minnesota Kicks inför över 24 000 åskådare ledde Bajen efter Matte Werners ledningsmål när Melki Amri orsakade en straff. Det blev till sist förlust med 2-1.

 

Året efter nätade Amri i Mombasa i träningsmatchen mot Mwente (satte 1-1 i en 4-2-seger) under Hammarbys träningsläger i Kenya men han var inte med i årets allsvenska trupp.

I allsvenskan slutade Bajen sjua, en poäng bakom IFK Göteborg men blev bäst i stan före tian Djurgården och elvan AIK.

Steg 2 Webbsida 600x600
Kryssning Instagram 1
Mob
Banner-600x600
webb_kvadrat_600x600
Banner 600x600
Banner_2
HEMSIDA-hammarby-600x600
HeForShe_mob
enskede600x600
bajenposters_banner_kvadratisk
Mob
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square
jamtkraft

ANNONSER

Comments

comments

hif_bejendealen-small