15 mars 2024

Motståndarkollen: AIK

På lördagen går gruppspelet i Svenska Cupen vidare. I förarsätet i grupp tre sitter AIK, efter att ha vänt sent till 2-1-vinst mot KIF Örebro medan Hammarby och Djurgården ju kryssade. Det såg man kanske inte komma, men kanske har ”Gnaget” något stabilare på gång än efter de senaste uppflyttningarna från Elitettan. Här får du koll på motståndet inför matchen på ”Skyttan”.

Historik: Precis som hos oss i Bajen, så drogs damfotbollen i Allmänna Idrottsklubben igång 1970. ”Gnaget” låg något efter och fick inleda i Stockholmsserien klass 2, där Jakobsbergs GoIF tog hand om seriesegern framför de svartgula. Året därpå var toppkonkurrensen överkomligare och man tog klivet upp. Snart hade AIK också, precis som HIF och Djurgården, representation i de första blågula landslagstrupperna. Styrkeförhållandena mellan de tre stora 08-klubbarna varierade, även om Hammarby oftast var vassast. AIK var oftast, precis som i våra dagar, ett lag som hade svårt att etablera sig i högsta serien men var lite för bra för andradivisionen.

1992 blev ett glädjens svartgult år med herrguld och damuppflyttning efter kval, som följdes av tre säsongers damallsvensk streckstrid. 1995 föll ”Gnaget” ur och då lämnade i princip hela truppen, varpå det blev ett ras ända ner i Division 2. Efter fem år var man tillbaka på elitnivå och AIK gjorde ettåriga påhälsningar 2005 och 2007. Under den sistnämnda sejouren nådde klubben sin starkaste merit genom åren, då AIK gick hela vägen till final i Svenska Cupen – och skakade Umeå IK; 3-4-förlust. Och visst är de svartgula nykomlingar även i år. Kanske blåser något mer optimistiska vindar än tidigare kring utsikterna att bli bofasta i finrummet. Bottenstriden lär hur som helst bli mer oviss än fjolårets, då IFK Kalmar ju var en tacksam räddningsplanka.

Övergångar: Ett helt dussin spelare har lämnat. Företrädelsevis handlar det om spelare som AIK släppt ifrån sig – mittfältaren Linda Hallin till Eskilstuna och egna backprodukten Arsema Weldai till Uppsala.Det stora kännbara tappet är förstås att man inte lyckades behålla Matilda Nildén, den offensiva tonårstalangen som istället valde Häcken då kontraktet löpt ut. Kvar är heller inte Mercy Söderling, som numer spelar soccer på Stony Brook-universitetet.

Kvoten av Hammarby-bekanta är dock mer än intakt. Ellen Schampi är åter på våra breddgrader efter en säsong tillbaka i UIK – och mest noterbar såväl ur denna aspekt som av nyförvärven är förstås Felicia Saving. Den spelskickliga innermittfältaren värvades ju till Bajen efter att ha tillbringat akademiåren i AIK, men släpptes till Eskilstuna inför 2021. Efter två fina år på Tunavallen plockade topplaget Linköping in Saving, men sedan det ”bara” blivit fyra starter och elva inhopp lockade en återkomst till ”Gnaget” där speltiden blir en helt annan. Övriga värvningar är Beata Olsson, U23-landslagsmeriterad tidigare Uppsala-anfallare som närmast lirat collegefotboll, offensiva Villemo Dahlqvist från UIK och 21-åriga mittfältaren Ella Reidy från Jitex.

Försäsongen och Svenska Cupen hittills: AIK spelade i princip inga jämna träningsmatcher. Man inledde med 6-1-vinst i Las Palmas, mot Femarguín, lokalt bottenlag i spanska andradivisionen. Väl hemma från lägret vann BP med 4-1 i på Grimsta. Och i cupgenrepet tog ”Gnaget” en stabil 3-0-seger mot Åland United, som alltså fick sin Sverigeresa trots att mötet med Hammarby ju ställdes in på grund av kylan. Den enda matchen som verkligen stod och vägde var 2-1-bortasegern mot KIF Örebro. Därefter: 2-0-vinst mot nykomlingskollegan Trelleborgs FF i Jönköping, en femetta mot HJK och 6-0 mot Älvsjö. Väl i tävlingssäsong låg man länge och väl under mot KIF, men mål av Olsson och Adelisa Grabus i 72:a respektive 80:e vände på steken till 2-1, och efter denna trepoängare är AIK i gruppens förarsäte.

Truppläget: Det klarnar nog då laget presenteras på aikfotboll.se.

Se upp med: Grabus personifierar skillnaden i tuggmotstånd för AIK, Elitettan kontra OBOS Damallsvenskan. 2020 mörsade anfallaren dit 25 mål på de 26 matcherna. I fjol blev facit 26 baljor på 25 matcher. Likväl har hon fortfarande inte nätat på allsvensk nivå för ”Gnaget”. Men om nu AIK, med bättre kontinuitet än efter tidigare uppflyttningar, kan hävda sig i år – så kan det kanske bli ändring på det. I övrigt: resliga Jennie Nordin är ett hot på fasta.


Mattias Jansson


Foto: Bildbyrån

Nyheter

Dam