10. Kennedy Bakircioglu

170409 Hammarbys Kennedy Bakircioglu reagerar under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och Kalmar den 9 April 2017 i Stockholm. 
Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / Cop 210

Kennedy Bakircioglu, då 19, kom först till Hammarby som jättetalang från Assyriska FF inför 1999 års säsong - Bajen vann här en dragkamp med flertalet andra klubbar inblandade om grabben med teknik och spelsinne utöver det vanliga. Efter fem fantastiska säsonger i den grönvita tröjan och en huvudroll då Bajen tog SM-guld, hamnade Kennedy i grekiska Iraklis. Ett år efter flytten röstades mittfältaren fram till den fjärde störste Bajenprofilen genom tiderna. Det blev bara en säsong i Grekland, men lite längre sejourer i holländska Twente samt Ajax, och nordspanska Racing Santander. Det var också i Holland som han samlade på sig 14 landskamper för Sverige.

Slutet av tiden i Kantabrien blev dock mindre lyckat då klubben hamnade i rejäl turbulens och ramlade ur La Liga. Kennedy började träna på Årsta och strax innan sommarfönstrets stängning skrev han så på för en återkomst i Bajen. Framträdandena hösten 2012 blev, efter en något trevande och matchotränad start, sammantaget succéartade med bland annat fem mål.

Även under 2013 avgjorde Kennedy flertalet matcher och blev klubbens bäste målskytt med sju mål på sina 23 spelade Superettan-omgångar. Och 2014 svarade Kennedy för en makalös säsong, med skytteligaseger i Superettan på 17 mål - hans vassaste notering hittills i karriären (15 mål blev det i Twente 2006/07). Med sju målgivande passningar blev han dessutom klart poängbäst i serien. Kennedy var tungan på vågen i mängder av täta matcher, och inte minst lät han frisparksfoten tala klarspråk med seriens målvakter. Sin 34:e födelsedag krönte Kennedy med att göra både 1-0 och 2-0 mot Jönköpings Södra, i matchen som avgjorde toppstriden. 13 år efter SM-guldet sköt Kennedy därmed sitt älskade Bajen tillbaka till finrummet.

Och väl åter i Allsvenskan var det såklart Bakircioglu som premiärmålade för Hammarby, när han satte dit 1-0 mot Häcken på straff till glädje för över 30 000, och dessförinnan hade han även gjort ett viktigt straffmål i cupsegern mot AIK. Kennedy kvitterade dessutom mot Djurgården i vårderbysegern med en kanon i bortre hörnet, men skadebesvär höll honom emellanåt borta från startelvan, där han återfanns 18 gånger under 2015.

Kennedy stats

Statistik 2018 MATS STA INB UTB MÅLM PASA VARG UTVR
Statistik (karriär) MATS STA INB UTB MÅLM PASA VARG UTVR
Allsvenskan 19649

Kennedy facts
Ålder 37
Position Mittfältare
Längd/Vikt 181 CM / 77 KG
Landskamper 14 A, 14 U21
Nationalitet Sverige
Moderklubb Assyriska FF
Erkan_temp

Erkan

Zengin

Nikola_temp

Nikola

Djurdjic

BajenFallman_temp

David

Fällman

Borges_191217_1043_300ppi

Vivaldo Borges

dos Santos Neto

SimonSandberg_

Simon

Sandberg

sander

Sander

Svendsen

Tanken

Muamer

Tanković

oscar

Oscar

Krusnell

Johan

Johan

Wiland

Rebin

Rebin

Asaad

Benny

Benny

Lekström

Hammarby Fotboll Intersport prylar

Serge-Junior

Martinsson Ngouali

andersen_portratt

Jeppe

Andersen

Fenger_portratt

Mads

Fenger

Hammarby Fotboll Intersport prylar

Jiloan

Hamad

Hammarby Fotboll Intersport prylar

Bjørn

Paulsen

170221 Hammarbys Gershon Koffie poserar fšr ett portrŠtt den 21 februari 2017 i Stockholm.
Foto: Pelle Bšrjesson / Idrottsfoto / BILDBYRN / COP 205

Gershon

Koffie

Hammarby Fotboll Intersport prylar

Pa

Dibba

Hammarby Fotboll Intersport prylar

Leo

Bengtsson

Hammarby Fotboll Intersport prylar

Marcus

Degerlund

Hammarby Fotboll Intersport prylar

Mats

Solheim

Hammarby Fotboll Intersport prylar

Imad

Khalili

Hammarby Fotboll Intersport prylar

Dusan

Jajic

Hammarby Fotboll Intersport prylar

Arnór

Smárason

Hammarby Fotboll Intersport prylar

Kennedy

Bakircioglu