toggle menu

ANNONS

0-0 igen mot MFF i regnigt toppdrama

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 månad sedan.

Sett över hela bortamötet med Malmö FF var Bajen närmre segern än mästarna, men årets tre tävlingsmatcher lagen emellan kan nu sammanfattas som 300 minuter fotboll utan något mål. I dagens regniga drabbning nere i Skåne hade HIF och MFF varsin hundraprocentig målchans där burväktarna gick vinnande ur duellerna. Sett till tabelläge var det dock, på slutsignalen, två trupper som hade närmre att känna sig som förlorare – men där resultatet i lördagens andra match sedan muntrade upp lite i grönvitt läger.

 

Henric Wauge

 

Det hade inte bara gått ett par veckor av landslagsuppehåll sedan förra allsvenska omgången, som slutade i moll efter sent tapp till 1-1 borta mot Häcken. Dessutom var närapå hela den defensiva ”femman” utbytt. Edvin Kurtulus var tillbaka efter avstängning och tog hand om högerbackspositionen, medan Mads Fenger var fullt kry igen precis som mittbackskollegan Shaquille Pinas. Dessutom hade Oliver Dovin repat sig efter smällen målvakten fick mot Djurgården. Loret Sadiku tog därmed ett kliv upp i planen och Nathaniel Adjei fick ta plats på bänken, trots duons fina mittlåsinsats senast. Lagen äntrade planen till en elektrisk inramning, och toppmötet kunde börja.

 

Två minuter in spelades Patriot Sejdiu fri, men såväl offsideflagga och huvuddomarens vissla signalerade tidigt – mot ljudnivån på läktarplats hade vare sig den unge yttern eller den jämngamle målvakten en chans att uppfatta något av detta, och Dovin fick komma in i matchen på bästa sätt med en parad. Även nästa halvchans blev himmelsblå, då Søren Rieks fick på ett lågt, hårt skott efter en hörnvariant från vänster, som dock inte hittade igenom då Veton Berisha kastade sig för att blocka. Strax därpå slutade nästa skandinaviska duell dem emellan med att dansken slapp gult kort, då han sprang omkull norrmannen när Hammarby ställde om. MFF presterade ytterligare en halvchans i elfte minuten, då just Rieks inte fick träff på ett vänsterinspel. Närmast utdelning för hemmalaget i halvleken var emellertid en situation som nästan alla utom tv-bilderna missade, där Pinas stoppade ett inlägg med armen nära eget mål.

 

Det böljade ordentligt i vätan, men när matchbilden blev mer kontrollerad, så var det Bajen som styrde och ställde allt mer eftertryckligt. Kvarten in kroppsfintade sig Pinas elegant ända in i offensiv tredjedel, och han fann Nahir Besara som dock sköt över från sitt högerläge. I samma sekvens fick Rieks utgå, och det blev ytterligare ett avbrott framemot paus, efter ett medicinskt tillbud på den packade grönvita läktarsektionen. Däremellan såg drabbningen alltmer ut som de båda 0-0-mötena i maj – de aftonblå ville och lyckades då spela mållöst, som de himmelsblå i dag. Så ska det sägas att det inte framstod i 90 minuter, men till paus var hemmalaget mest belåtet med krysset.

 

Inte minst efter jätteläget Hammarby fick fram i 42:a. Darijan Bojanic hittade in till Gustav Ludwigson som starkt tog emot centralt – men hade flyt då Moustafa Zeidans försök att bryta blev till ett motläggsinstick i boxen. Turligt var det däremot inte att Joel Nilsson uppfattade situationen blixtsnabbt och rann igenom fri med Ismael Diawara. Cupfinalspöket kunde dock benparera skottet. Nahir Besara var även han nära att hitta rätt i den femte av sju tilläggsminuter, efter förarbete signerat Mohanad Jeahze och Ludwigson, men skottet täcktes. Noterbar i halvlekens slutminuter var även en av få MFF-framstötar, där Jonas Knudsen fick hjälp med ett av sina långa inkast – ytterbacken hittade ingen handduk, men en halsduk kastades ner från läktaren. Ett baklängesmål där var ju skönt att slippa, men ur ett allmänt supporterperspektiv var den förlorade viralpotentialen uppenbar, så här på årsdagen av Kennedy Bakircioglus frisparksbärs.

 

Bildbyrån

 

Till andra halvlek bytte MFF ut Zeidan mot Ola Toivonen, veteranen som också fanns med på gamla Stadion för 14 år sedan då Hammarby senast vann i Malmö, och skåningarna fick något bättre grepp om händelserna. Samtidigt var HIF skapligt nära ett ledningsmål tidigt i andra akten. Ludwigson rev sig loss efter ett inkast och fann Jeahze, som nöp till hårt och överraskande mot första krysset ur den snäva vänstervinkeln, ett avslut som Diawara var med på. Vid den följande högerhörnan bjöd Jeahze och Besara på ett teaternummer där de spelade förnärmade över att Sejdiu stod för nära – och sedan spelade igång snabbt med ett hårt inlägg där Ludwigson fläkte sig fram i bortre ytan men inte nådde bollen. När den rensats fick Fenger på ett fräsande andrabollsskott, tätt utanför. Och strax därefter, i 53:e, gjordes Ludwigson ner ett par decimeter utanför strafflinjen – men Besara fick inte ner frisparksbollen under kryssribban.

 

Bajen hade i det här skedet ett väldigt tydligt grepp om händelserna och spelade också lite mer direkt än i första halvlek, då man värderade lite försiktigare i omställningslägena. Dessutom började Malmö FF ledsna på situationen – och på domarteamet, som på ett uppfriskande sätt såg igenom det vanliga himmelsblå maneret att á la Figo lägga sig ner vid minsta kontakt i pressade lägen, och bara ta för givet att få frisparkarna med sig. Joseph Ceesay tog också en humörtappsvarning relaterat till detta. Men mitt i halvleken fick MFF fram sitt första läge på länge, då just snabbe Ceesay flyttats fram i planen i och med att Felix Beijmo bytts in, och forsade igenom till ett skott från nära håll som styrdes i burgaveln via Sadiku.

 

Hammarby tycktes gilla läget hos ett överlag allt mer offensivt lagt hemmalag, där även Anders Christiansen äntrade planen, och hos de helgröna blev svaret inhopp för Jeppe Andersen då Nilsson löpt sig trött. Känslorna svallade emellanåt över på planen när de oerhört viktiga poängen skulle fördelas. Jo Inge Berget knuffade ner Fenger utanför spelet och gjorde sig dessutom skyldig till förseelser i egen box, som nog jämnade ut domslutsmarginalerna sett till straffsituationer. Med fyra minuter kvar av ordinarie tid svarade Dovin för matchens prestation – Isaac Kiese Thelin var sedvanligt urstark i bollmottagningen och satte upp Christiansen för ett skott mot Bajen-målvaktens vänstra kryss. Men medan hemmabänken nästan börjat fira, så hann Oliver dit med fingertopparna. Mer än ett par irriterade situationer med gula kort som påföljd blev det sedan inte i slutskedet, och två rätt så besvikna lag fick nöja sig med varsin poäng.

 

Henric Wauge

 

Till matchen i nästa omgång, hemma mot Varberg måndagen den 10 oktober, har över 24 500 redan nu säkrat plats på arenan – snabba dig och köp du också, på den här länken! Och vid nästa bortamatch väntar ytterligare en resa söderut, till Listerlandet – boka resa till Mjällby-Hammarby söndagen därpå med Bajen Fans här!

 

Foto överst: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments