toggle menu

102 år senare sjunger vi som Alva i dag – på Söder och på arenan

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 månader sedan.

För två år sedan kunde vi berätta historien bakom fotografiet på ett damgäng i Hammarby IF:s regi, taget år 1921 på Hammarby IP. På knä till vänster om målvakten står Alva Thunborg. I vår tid är det svårt att greppa vad den här 16-åringen gjorde om dagarna; damfotboll fem decennier före sin tid i landet – och annars klasskompis med Greta Garbo. Men vi kan vara säkra på att hon, som älskade att sjunga, hade trivts både klockan 12.30 i dag i hörnet Södermannagatan/Ringvägen – och efter att ha knallat förbi hemmet på Sundsta, 15.00 på Tele2 Arena.

 

I januari 1921 stod det klart att landets kvinnor, efter många år av kamp, fick delta i val – och dessutom kom de att betraktas som myndiga, även om de gift sig. I februari tog en helikopter för första gången en lyckad flygtur och i mars, då man kan tänka sig att Alvas fotbollslag poserade med sin tränare, bildades såväl Vänsterpartiet som Skattebetalarnas förening. I april låg Panama och Costa Rica i luven på varandra i tjafs om en nationsgräns, och i maj avskaffades dödsstraffet i Sverige, där man dock sex dagar senare inrättade ett rasbiologiskt institut.

 

Alva Thunborg föddes den 27 april 1905 på Skånegatan men växte upp i det stora gula huset under Skanstullsbron, precis nedanför kvarnen. Precis som i resten av landet på den tiden, på orter som Lindesberg och Sandviken, så var det ur arbetarkulturen som embryon skymtade fram, till den massrörelse som damfotbollen är i nutid. Gubbarna på Sundsta knegade på bruket medan Thunborg, Garbo och de andra ofta rodde ut med båten på Hammarby sjö efter plugget, för att bada och fiska. När det gällde fotbollen hade tjejerna motvind. Redan en hel del annan kvinnlig tävlingsidrott är fullkomligt förkastlig och den förkastligaste av dem alla skulle den kvinnliga fotbollen bliva, skrevs det i Nordiskt Idrottslif, största sportblaskan.

 

Det, och mycket annat, struntade Alva i. Hon gifte sig och fick barn först i 30-årsåldern, vilket var ovanligt på den tiden. Dessförinnan var hon ute och svirade i svängen, campade, lirade boll och seglade med kompisgänget av kollegor som uppstod då hon jobbade på Parfymeri Seger på Östermalm. Med familjen gick flytten så småningom till Örby och vidare till Muskö där Alva Thunborg levde resten av livet. Genom åren gillade hon alltid att skriva dikter, men framför allt att sjunga. Så nog hade hon trivts på plats i dag, såväl på Söder som på kortsidan, och varit stolt över vad hon varit med om att bana väg för!

 

 

Texten är omarbetad utifrån “Alva lirade i Hammarbys första damlag”.

 

 

Foto: Privat, via barnbarnet Peter Wickström, och Stockholmskällan

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS