ANNONS

2-2 mot Helsingborg efter två tappade ledningar

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 veckor sedan.

Enkla men påpassliga avslut från Imad Khalili och Aron Jóhannsson, efter Muamer Tankovićs trippelramträff respektive Darijan Bojanics och Alexander Kačaniklićs förarbete, gav 1-0 respektive 2-1. Det räckte inte till seger för ett sedan storvinsten i Göteborg ommöblerat Hammarby, då “Di röe” replikerade och kvitterade via dubbla omställningsmål. Som mot ”Blåvitt” borde pausledningen ha varit större efter fina första 45, och i dag straffade sig ineffektiviteten.

 

Sett till att Hammarby fick en kvartett startspelare avstängda i torsdags, och att två indisponibla offensiva spelare agerade bänkutfyllnad, så var särskilt första halvlek imponerande även om motståndarlaget ju slåss för ett förnyat allsvenskt kontrakt. Men de 45 minuterna präglades alltså lika mycket av den nämnda oskärpan, som av fina förarbeten, även om det som på Gamla Ullevi ofta blev för smånätt innan slutprodukten. Däremot var inte matchens första jätteläge, bara 70 sekunder efter avsparken, ett exempel på något av detta. Snarast borde Imad Khalili känna Darijan Bojanic väl nog vid det här laget, för att vara redo vid en osjälvisk sidledspassning i boxen. Nu blev avslutet bara en fösare, tacksam att plocka upp för fjärdekeepern Ian Pettersson.

 

Bajen och Imad fick ändå utdelning så tidigt som med elva minuter på uret. Symptomatiskt nog var det när Tanković gjort som Jesper Jansson skrek från sidan – ”utmana, ’Mujo!’” – och stegat in från vänster till ett avslut mot bortre krysset. Där hittade bollen inte in; via såväl ribban som båda stolparna hamnade den istället halvmetern framför mållinjen. Imad gjorde mer än att betrakta den udda ramstudsen, och infann sig precis där för det kanske enklaste avslutet av karriärens många baljor.

 

Det fortsatte ungefär i samma anda. Hammarby låg på för betydligt mer, och det var när Aron Jóhannsson slog ett tidigt hårt inspel och när Alexander Kačaniklić nöp till stillastående från halvdistans, som Pettersson hotades på allvar. 18-åringen bjöd också på en generös retur, efter Jóhannssons fina träff från 20 meter halvtimmen in, men Imad fick inte kraft i petningen förbi keepern och Mix Diskerud kunde stoppa avslutet bakom honom. Lika nära var Richard Magyar med fem minuter till vilan, då han med en nick ur till synes tydlig offsideposition tvingade Pettersson till en stark räddning längs marken. Gästerna hade visserligen en ströchans då Rasmus Jönsson tog sig till ett bättre läge än avslutet, efter ett anfall förre Bajen-backen Erik Figueroa dragit upp, men sammantaget borde pausledningen varit större.

 

Therese Back

 

Något som också hade behövts, så som andra halvlek började. 1-1 gjordes en minut in, efter en till synes väl genomförd grönvit pressaktion. Helsingborg fick ändå till ett långt luftuppspel ut på högerkanten, där David Fällman klev upp och torskade en nickduell, följt av att Tim Söderströms brytning mot Anthony van den Hurk bommade. Efter holländarens inspel hängde i sin tur Simon Sandberg inte med Max Svensson, som löpte sig till ett enkelt avslut förbi Davor Blažević.

 

Någon oro hann inte sprida sig förrän Hammarby återtog ledningen, efter en resolut sjuminutersjakt på 2-1-målet. Det ordnades genom att Bojanics stickare och Kačaniklićs löpning in i straffområdets högersida tajmade lika perfekt som den senares inspel och Jóhannssons huggande vid bortre stolpen, där bollen enkelt förpassades i nät. Direkt efter målet gjordes ett dubbelbyte, där Sandberg och Kačaniklić ersattes av Kalle Björklund och Vladimir Rodić. Åtminstone inledningsvis såg det ut att kunna leda till ytterligare utdelning framåt, men varken Rodićs individuella eller Hammarbys kollektiva frenesi hölls riktigt uppe under halvlekens andra hälft.

 

Just när vi gått in i denna del av matchen träffade Björklund ribbans översida med ett överlångt högerinlägg – där Pettersson skrikit ”målvakt!” och sedan ändå låtit bollen vara. Mer avgörande blev, med facit behändigt på hand, bytet i 72:a där Imad ersattes av Jeppe Andersen. Där och då kändes det tryggt, men när Helsingborg minuten därefter kunnat göra 2-2 genom inbytte Alexander Timossi, via ytterligare en snabb omställning… så fanns inte mycket kreativ kraft kvar på planen för ytterligare en ledningsmålsreplik.

 

Akinkunmi Amoo, som ersatt Tanković efter att denne åkt på en smäll i 64:e, spelade förståeligt nog ganska mycket på säkerhet i sin tävlingsdebut på europeisk mark. Likväl hade detta kunnat reda upp sig i 87:e, då Rodić löpt på en lycka till-boll till vänster och fått in den i boxen – domarteamet missade att lädret varit uppemot en meter över kortlinjen. Och om Jóhannsson anat jättemisstaget från de gultröjade, så hade nog avslutet blivit ett annat. Istället slutade matchen oavgjort – oerhört surt men inte fullt lika ologiskt.

 

 

Matchfakta finns här.

 

Foto överst: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS