toggle menu

ANNONS

2021 pojkakademins bästa år någonsin

Av Redaktionen, Publicerat för 6 månader sedan.

Fjolåret blev pojkakademins framgångsrikaste år någonsin. Under året har nämligen fyra akademifostrade spelare debuterat i klubbens herrlag, vilket är lika många som under alla de sex år som följde återkomsten från Superettan 2015. Ketchupeffekt, med andra ord. 2022 inleds också på bästa möjliga sätt, då Hammarby pojkakademi blir femstjärnig – högsta möjliga – i Svensk Elitfotbolls certifiering av akademierna.

 

 

– Vi har jobbat i över tio års tid med att få upp nivån på pojkakademin. Att vi nu blir femstjärniga är ett av många tecken på att det går åt rätt håll och en effekt av kontinuitet, samt ett bevis på att tålamod är en nyckel när det kommer till att utveckla elitspelare, säger föreningschef Peter Kleve.

 

Syftet med certifieringen är att kvalitetssäkra svenska elitklubbars arbete med spelarutbildning i åldern 8-19 år. Detta var sista gången som nuvarande modell används, för till nästa år införs en helt ny certifieringsmodell med ett nytt graderingssystem bestående av sju stjärnor istället för fem.

 

 

Sju akademifostrade A-lagsdebutanter

 

Vad har då skett i akademin under de senaste åren? Jocke Rydberg, akademichef för pojkarna:

 

– Vi har under senaste fyra åren fått fram sju spelare som har debuterat i A-laget, sålt akademifostrade spelare för en bra bit över 30 miljoner, bemannat den unika talangsatsningen HTFF med både spelare och tränare. Detta samtidigt som vi osannolikt nog även tagit överlägset flest seriesegrar och SM-guld i Sverige, vilket inte borde vara möjligt givet den mängd med spelare som har tagit klivet till A-laget, HTFF och klubbar utomlands.

 

För att beskriva ketchupeffekten måste vi backa bandet till 21 augusti 2019. Då debuterade Aimar Sher. Den stora explosionen kom när han var 16 år. Då gick han från talangfull, till att vara fullständigt dominant i U17-Allsvenskan, till att kort därefter bli den yngste spelaren att debutera i A-laget på väldigt många år – kanske någonsin? – för att slutligen säljas till Spezia i Serie A. Tiden i A-laget blev förvisso kortvarig, men Aimar har fördelat bollar på mittfältet i många hundra matcher i Hammarbytröjan.

 

Peter Jonsson

 

– Jag har spelat i Hammarby i åtta år, kommenterade Aimar sin tid i Hammarby till Expressen. Klubben har utvecklat mig på alla plan, inte bara som spelare utan också som människa, och merparten av tiden i Hammarby tillhörde jag akademin. Jag menar, det jag fick uppleva i Hammarby, tränarna jag hade i klubben och spelarna jag hade vid min sida, det är något som jag är väldigt tacksam över. Det kändes väldigt sorgligt att lämna.

 

Efter Aimar kom Emil Roback. Hans debut och enda A-lagsmatch skedde i Svenska Cupen mot IFK Göteborg på Tele2 Arena den 25 juni 2020. Emil flyttade till Stockholm från Norrköping och anslöt till akademin som 14-åring. Tre år senare stod flera av världens största klubbar på kö för att värva Emil, som till slut valde AC Milan. Övergångssumman blev den största någonsin för en spelare som ännu inte debuterat i Allsvenskan.

 

 

Mångmiljonförsäljningar

 

I takt med att de stora utländska klubbarna blivit mer intresserade av yngre förmågor än äldre på den skandinaviska marknaden, så är det naturligt att försäljningarna av Emil Roback och Aimar Sher till italienska Serie A-klubbar har genererat många miljoner till Hammarby. Lägg på värdet av de unga akademifostrade spelarna som redan etablerat sig i A-laget, så har akademin snabbt seglat upp som en av de främsta ekonomiska motorerna i klubben.

 

Och inte nog med Roback och Sher. Hammarbys akademispelare har invaderat Serie A-klubbar under det senaste året. Jonathan Jorge, José Likendja och Noah John har gått till olika primaveralag och många fler har varit på provspel i klubbar som exempelvis Atalanta, Sassuolo och Juventus.

 

 

Mesta mästare

 

Trots denna åderlåtning av talang från akademin – totalt har ett dussintal som är yngre än 19 år gått vidare från akademin till A-laget, HTFF i division 1 eller till utländska proffsklubbar – så levererade P19 en enormt stark säsong 2021. Det P19-lag som vann 2021 års Norra Allsvenska och förlorade i förlängningen i finalen mot IFK Göteborg hade i teorin kunnat innehålla namn som Dovin, Sher, Erabi, Swedberg, Svanberg, Lahdo, Harabi, Jorge, Roback, Dzevlan, John och Likendja som alla är födda 2002-2004.

 

– Vi har under senaste fyra åren tagit tre SM-guld i P16 till P19 samt fyra seriesegrar i P17 och P19 Allsvenskan Norra. Med det är vi överlägsna i Sverige. Det borde inte vara möjligt, givet HTFF-satsningen, menar Jocke Rydberg.

 

Men all talang har inte lämnat. Inte på långa vägar.

 

Oliver Dovins efterlängtade A-lagsdebut i tävlingssammanhang kom i den sista matchen i 2020 års Allsvenska, den 5 december mot Örebro SK på bortaplan. Men det var förstås långt ifrån första matchen i Hammarbytröjan. Oliver kom till Hammarbys akademi från Enskede för snart ett årtionde sedan och har gjort uppskattningsvis 2500 resor till Årsta IP för träning och match. När den stora talangen nu etablerat sig som en kompetent allsvensk målvakt ska man komma ihåg att Oliver fortfarande bara 19 år gammal – och en större talang mellan stolparna är svår att hitta i den här delen av världen.

 

Bildbyrån

 

Den tredje musketören av klubbens 2002:or att debutera i A-laget blev Mayckel Lahdo, som hoppade in i Svenska Cupen den 20 februari 2021 mot AFC Eskilstuna. Mayckel har sedan dess gjort sju allsvenska matcher och en av höjdpunkterna var mötet med Hudiksvall i Svenska Cupen som han avgjorde med två typiska ”Mayckel-mål”.

 

Det är svårt att hitta en mer minnesvärd A-lagsdebut än Williot Swedbergs, som skedde den 11 juli 2021 klockan 16.34, i den allsvenska matchen mot Degerfors IF på Tele2 Arena. Framför sin far, tillika Hammarbylegendaren och styrelseledamoten Hasse Eskilsson, kom det första allsvenska målet efter blott två minuters spel och strax därefter även den första allsvenska assisten. Dessa succéminutrar föregicks dock av runt nio års träning på Årsta IP, då han kom till Hammarbys akademi när han var åtta år. Det är inte många som gjort fler träningstimmar på Årsta än Williot. Mamma Malin Swedberg är för övrigt tidigare landslagsspelare hon också, så generna är minst sagt goda.

 

Bara en vecka senare var det dags för nästa spelare från akademin att debutera – och det var ingen dussinmatch som Jusef Erabi fick förtroendet i. Den 22 juli 2021 på Tele2 Arena mot NK Maribor i Conference League byttes Jusef in mot Astrit Selmani och i samband med bytet var fyra av elva spelare i Hammarbys A-lag på planen samtidigt fostrade i akademin: Dovin, Sher, Swedberg och Erabi.

 

Den senaste i ledet av A-lagsdebutanter är högerbacken Ben Engdahl, som fick göra sin allsvenska debut på bortaplan mot Degerfors IF den 21 november. Ben kom till Hammarbys akademi som 16-åring från Brommapojkarna, och har under den senaste tiden representerat svenska P18-landslaget.

 

 

Framtiden

 

Vem blir då näste A-lagsspelare från akademin? Rydberg kommenterar:

 

– Framtiden börjar här och nu, så det enda vi kan göra är att jobba hårt och smart varje dag. Vi har mängder med kompetenta tränare som jobbar otroligt noggrant, under ledning av chefstränarna Martin Sundgren och Stefan Olsson. Så vem vi tror blir ”nästa spelare” finns det ingen anledning att kommentera. Alla får gräva där man står och till slut kommer det visa sig. Men nu är i alla fall dörren till Tele2 vidöppen – den har sparkats in!

 

Dock är nålsögat till A-laget litet, jättelitet. Något som breddar nålsögat är HTFF som spelar i division 1 och som verkar som en bro mellan akademi- och seniorfotbollen.

 

– Dessa sju spelare hade hamnat i A-laget ändå, så pass stora talanger är de. Men de kommer bättre rustade tack vare HTFF och dessutom ökar möjligheten att få fram fler elitfotbollsspelare, säger Jocke Rydberg.

 

För det är långt ifrån bara dessa sju från akademin som lyckats nå elitfotbollen. Totalt spelar i dag 43 Hammarbyfostrade spelare i Allsvenskan, Superettan eller på motsvarande nivå utomlands. 2017 var motsvarande siffra 21 spelare – en explosionsartad ökning sålunda – och effekten är alltså femstjärnig.

 

 

Foto överst: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS