3-3 efter mardrömsöppning mot Falkenberg

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 år sedan.

Första halvlek i den allsvenska hemma-omstarten mot Falkenberg var länge mardrömslik – Erik Israelsson skadades efter 15 sekunder, och sedan gick hallänningarnas tre avslut alla in. Men i 45:e kunde Kennedy Bakircioglu sätta dit 1-3 på en utsökt frispark, och i tredje tilläggsminuten ordnade Imad Khalili en ny reducering. Med halvtimmen kvar fick Richard Magyar sedan kalasträff från distans, men mer än upphämtningen till 3-3 fick 18 119 på plats inte glädjas åt.

 

Det sammantagna skadeläget i Hammarby har ljusnat och Mats Solheim var äntligen tillbaka i matchtruppen, men till dagens viktiga möte med nästjumbon Falkenberg saknades inte bara avstängda duon Johan Persson och Alex, utan även magsjuke Stefan Batan. På innermittfältet fortsatte kapten Kennedy Bakircioglu, medan Oliver Silverholt tog hand om vänsterbackspositionen. Matchen sparkades igång i sommarvärmen, men redan efter 15 sekunder drabbades Bajen av den första av fyra kallduschar. Erik Israelsson gick upp i nickduell mot Thomas Juel-Nielsen, den danske mittbacken som gjort fyra av 13 FFF-mål så långt i serien, och blev liggande. Många i publiken drog efter andan när Erik åter fick en rejäl smäll mot huvudet, men han kunde resa sig – gult kort och ett tidigt byte där Imad Khalili kom in i spel blev utgången i övrigt.

 

Det var knappast där det gick snett, för Khalili var nog både mest aktiv och mest lyckosam i Hammarby under matchen. Lagen utväxlade ett par möjligheter i inledningen; Rômulo som ersatte sin landsman på topp nickade tätt över på Kennedys fina högerinlägg, och Birkir Már Sævarsson sattes i en likartad situation som då han gjorde EM-självmål mot Ungern, men här bröt han klockrent till hörna just framför Zlatan Krizanovic. Bajen tog ändå över ganska eftertryckligt via framgångsrikt presspel, men kvarten in kunde FFF ta ledningen, och typiskt nog för de i dag rödklädda var det en fast situation som resulterade. Richard Magyar försökte nicka undan, men bollen kom inte längre än att respektlöse 17-åringen Jesper Karlsson fick läge att trycka in 0-1.

 

Karlsson, som bland annat stått för en riktigt vass insats mot AIK innan uppehållet, gjorde här sitt första allsvenska mål. Och han nöjde sig inte där. Just efter att Imad nickat utanför på Birkirs inlägg, tog Karlsson återigen vara på en missad nickrensning, och hittade Rasmus Sjöstedt i sidled – högerbacken prickade in 0-2 vid sidan om chanslöse Ögmundur Kristinsson, och gjorde även han sitt första allsvenska mål i karriären. Frustrationen var nu fullt förståeligt kompakt på läktarplats, men det finns än värre sinneslägen, som uppgivenhet. Den stämningen infann sig i 34:e, när Philip Haglund gick upp för att nicka en FFF-långboll, och skarven friställde Karlsson som smugit in bakom de grönvita mittbackarna. Ännu ett säkert avslut, och 0-3 på tavlan.

 

I halvlekens sista ordinarie minut hakades Rômulo upp i skottögonblicket av bekantingen Christoffer Carlsson, med frispark som utfall. Kennedy-läge, absolut, men som mot Häcken senast till synes väl centralt. Det ihop med den allmänt låga atmosfären runt om gjorde att det vanliga suset från publiken uteblev, men Kennedy klev än en gång fram när det som mest behövdes och skruvade tjusigt in 1-3 över muren, invid Otto Martlers vänsterstolpe. Nästa hemmaläge uppstod i den tredje tilläggsminuten, och det var tur för ett skärrat Falkenberg att domaren inte lagt till ytterligare tid, för proppen var på väg ur. Haglund revanscherade sig för den tidigare nicken, och knoppade via Bakircioglu fram Khalili till ett friläge. Martler rusade ut, men fick inte mer än ett par fingrar på Imads lobb, och den forne skyttekungens första balja för året var ett faktum när han satte dit pannan på sin egen retur. En osannolik halvlek blåstes sedan av.

 

Petter Andersson presenterades och välkomnades hem i paus, och gav uttryck för vad vi alla kände – chock över 0-3 men hopp efter de snabba reduceringarna. Det hände också grejer direkt på avspark även i andra halvlek, betydligt trevligare saker än tryckaren mot Erik – men när Rômulo skarvade fram Arnór Smárason fick islänningen inte riktigt fason på avslutet från nära håll och bollen, som med facit i hand hade behövt gå i nät, smet istället retfullt utanför. Khalili låg sedan bakom två riktigt vassa kvitteringschanser inom några minuter. Först noterade han att den ofta libero-spelande Martler stod långt ute och drog till från mittlinjen – en boll som strök nättaket. Och kort därpå spelade Rômulo åter fram från vänster, men Martler stod för en kvalificerad räddning när Imad höll sig framme vid bortre stolpen.

 

I gengäld fick ”Ömmi”, som hade en minst sagt otacksam uppgift, äntligen göra en räddning när FFF ställde om snabbt. Krizanovic drev med bollen och spelade fram Hakeem Araba i djupled, och denne drog till från rätt så snål högervinkel men med gott om tid, ett rappt frilägesavslut där Kristinsson benparerade och höll Bajen kvar i matchen. Men läget var gästernas enda att punktera; matchbilden var fortsatt handbollslik, och söderbröderna fortsatte att trycka på. Silverholt fick företagsamt men felaktigt en vänsterhörna med sig, som Imad slog kort till Kennedy, och det fräsande skottet mot första krysset överlistade sånär Martler. Nästa hörna ordnade Arnór, och den skulle resultera. Falkenberg fick undan Khalilis serve, men Magyar som ensam stannat kvar i försvarsläge avancerade mitt på offensiv planhalva. Martler hörde nog att publiken skrek ”skjut!”, men hann ändå inget göra – även Richard kunde spela oavgjort med sig själv efter en tidigare missen, och drömträffen från över 30 meter (inte olik Nik Ledgerwoods första HIF-mål på arenan) innebar 3-3 i 62:a.

 

Falkenberg förmådde inte alls rätta till händelseutvecklingen, och tog det om möjligt än lugnare med att sätta bollen i spel än i ledning. Bara två minuter efter kvitteringen försökte även Khalili utifrån, en nästintill fulländad bollbana, men skottet strök bortre krysset. Det var, efter att underläget hämtats upp, ändå som att Hammarby blev lite ängsligt av att inte längre stå tomhänt. Dusan Jajic och Isac Lidberg byttes in, men den unga duon fick inte utrymme att hota något särskilt. Undantaget var Jajics distansskott på stopptid, som styrdes till vänsterhörna. Där tog sig Imad upp och mötte Kennedys inlyft i första ytan – men nicken gick över, och något avgörande blev det alltså inte.

 

Statistiken från Bajen-FFF 3-3 (2-3):
Tilldömda frisparkar 14-17 (6-10)
Hörnor 5-1 (0-1)
Offsidelöpningar 1-3 (1-1)
Gula kort 1-3 (1-3)
Bollinnehavsprocent 64-36 (58-42)
Avslut 16-5 (7-3)
Avslut på mål 5-4 (2-3)
I målställning 0-0
Publik 18 119

 

Ytterligare matchfakta här.

 

Nästa allsvenska match är som bekant länsderbyt mot AIK, kommande söndag klockan 15.00. Biljetterna finns här.

 

(Foto: Bildbyrån)

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS