ANNONS

Anders Markström har lämnat oss

Av Redaktionen, Publicerat för 7 månader sedan.

Anders Markström, målvakt i Hammarby mellan 1980 och 1983, gick under helgen bort efter en kortare tids sjukdom. Markström noterades för 50 seriematcher i Bajen och var efter sin aktiva karriär mångårigt verksam som fotbollsledare, på nivåer från kvartersklubb till A-landslag. Anders Markström blev 59 år.

 

Västerbottningen Markström kom till Bajen från Robertsfors-klubben Flarkens IK, som 19-åring, inför säsongen 1980. Och talangen gav omgående Gunnar Wilhelmsson en tuff match om förstahandskarna på Söderstadion, då han spelade 17 av 26 matcher för den allsvenska femman. 1981 återfanns ”Markan” mellan stolparna i varje seriematch när Bajen blev sjua. Den legendariska säsongen därpå, med SM-finalspel mot Göteborg, spolierades dock för Anders del av en skada efter bara sex omgångar. Tränare Bengt Persson ville inte ändra ett vinnande lag; namnen Anders Forsberg fick fortsatt förtroende året ut. Markström spelade ytterligare fyra seriematcher 1983, innan karriären gick vidare i Gefle IF.

 

I den nya hemstaden blev Anders alltså ett av de få, men profilstarka, namn som representerat såväl Gefle som Hammarby. Senare fick han sällskap i den skaran, inte minst av guldhjälte-mittbacken Jonas Stark, men även av målgöraren Hans Berggren och av sonen Tim Markström som vaktade HIF-buren tidigare under 2010-talet. Efter den aktiva karriären var “Markan” i många år aktiv som målvaktstränare – på nivåer allt från kvartersföreningen och Tims moderklubb IK Sätra till damernas A-landslag. Och även på senare år var kärleken till Bajen-fansen besvarad. “Hammarbypubliken fanns med en hela tiden, i med och i motgång. Jag träffar än i dag folk som vill komma fram och prata. Har man en gång spelat för dom så finns man alltid kvar i deras hjärtan”, sa han till Arbetarbladet inför Tims match på Gavlevallen 2015.

 

Så här skriver Gestriklands fotbollförbund efter Anders Markströms bortgång:

 

Våra tankar går till hans familj och anhöriga. Markan var under oerhört många år aktiv inom såväl bredd-, elit- och landslagsfotboll. Markan var aktiv inom såväl föreningar som förbund i uppdrag dom tränare, distriktsförbundskapten, målvaktstränare, instruktör, förbundskapten, skolinstruktör, utbildare och ledare. Markan hade alltid nära till skratt och var alltid mån om att människor runt omkring skulle må bra. Vi är många som kommer att sakna dig Markan – vila i frid.

 

Våra grönvita tankar går till Anders nära och kära, och förstås inte minst till sonen Tim.

Hälsa Nacka, Pelle och de andra, Anders!

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments