ANNONS

Andra raka 1-1-missräkningen för Bajen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 5 månader sedan.

Det var inte mycket som stämde för Hammarby i kvällens hemmamöte med Falkenberg. Utöver att skärpan i de avgörande offensiva momenten återigen brast, och att laget hamnade ett nytt 0-1-underläge, så både inleddes och avslutades matchen med grönvita skador. Alexander Kačaniklić, som bytts in i paus, gick sönder sju minuter efter att Bajen fått dit en betydligt tidigare kvittering än den i Helsingborg senast, och den tänkta slutforceringen gick om intet.

 

Redan i andra minuten fick Tim Söderström, i vänsterkorridoren denna afton, en smäll efter att ha tagit sig fram längs kanten från sin backposition. Han spelade vidare, men såg ut att hämmas till och från, tills han byttes ut tiotalet minuter in i andra halvlek.

 

FFF fick också Bajen ur rytmen innan de grönvita ens hittat en sådan. Efter fem minuter blev Imad Khalili, släpande bakom Gustav Ludwigson, irriterad på Viktor Norings saktfärdiga inspark. Två minuter senare fick bortakeepern en tillsägelse av huvuddomaren. Han skulle få än bättre skäl att ta det piano ytterligare två minuter därpå, då förre HIF-spelaren Christoffer Carlssons löpning till centralt friläge och avslut tvingade Davor Blažević till en vass räddning. På motläggsreturen ut till vänster, där Anton Wede lämnats ungefär lika ensam som Carlsson, var Hammarbys målvakt dock chanslös.

 

Noring fick sitt gula maskningskort strax därefter, men det hjälpte förstås inte nämnvärt. Bajen höll ett skapligt bolltempo men hade förtvivlat svårt att hitta vägar igenom eller runt de gulvita utespelarna som förstås höll sig på sin sida om bollen. Hammarby kom inte mycket närmre en målchans i första halvlek än två knappa offsideavvinkningar, med Imad och Gustav inblandade båda gångerna.

 

Det var heller inte till kvitteringsjaktens fördel att Söderström behandlades vid sidlinjen under en femminutersperiod, vilket dessvärre inte blev sista gången i matchen som HIF tvingades lira decimerat. Närmre än en kvittering var det nog att även Falkenberg fick spela med tio man, fast på grund av det röda kort som hängde i luften – såväl när Abbe Khalili fick John Björkengrens dobbar i lungtrakten med ordentlig kraft, som när Ludwigson armbågades i ansiktet av Tobias Karlsson då han var på väg att löpa sig fri just innan paus.

 

 

Hammarby hade genomgående förvånansvärt svårt i uppspelsfasen, där FFF ofta klev fram för att störa. Andra halvlek, där Alexander Kačaniklić och Dennis Widgren avlöst Aimar Sher och Simon Sandberg, inleddes med just ett opsykologiskt sjabbel och bortskänkt inkast – vilket väl lättvindigt fick sätta tonen. Även i 52:a bar det emot, då Ludwigson nickade ihop med bortabacken Karlsson. Andrabollen studsade ut till Jeppe Andersen som satte Kačaniklić i ett vasst skottläge för vänstern, men då hade spelet fullt korrekt blåsts av för huvudskada; båda de inblandade blev liggande en längre stund, vilket trasade sönder den redan ryckiga matchen ytterligare.

 

Rodić ersatte alltså Söderström och strax dessförinnan hade Imad lämnat plats för Aron Jóhannsson. Den senare ordnade Bajens första möjlighet i halvleken, då han gjorde bort två spelare en bit in på offensiv planhalva och avslutade efter att ha fått bollen åter av Ludwigson och skurit in från vänster. Bollen styrdes via försvarare, tätt utanför.

 

Hallänningarna, som fram till 1980-talet mest känt för sina handbollsframgångar halvseklet dessförinnan, väckte för ett slag liv i denna sedan länge avsomnade sektion kring halvlekens mitt. Noring, en av fyra varnade FFF-spelare, haltade måhända helt genuint då han lämnade plats mellan stolparna för Johan Brattberg – men bytet hade också kunnat göras för att inte behöva skynda på vid insparkarna. Som var nära på oräkneliga. Ånyo hade Bajen svårt att få avsluten på mål – bara 23 av 26 avslut gick igenom och rätt.

 

Men två av dessa noterade vi med knappa 20 minuter kvar, och det ena innebar 1-1. Först friställdes Ludwigson av Kačaniklić, men Brattberg klarade avslutet. Och strax därefter bjöd ”Gurra” igen till ”Alex”, genom en stark aktion i boxen. Utrymmet var nätt och jämnt tillräckligt för ett avslut i nät; bollen styrdes in via både försvarsben och målvaktens högerstolpe.

 

Men det här var alltså en kväll där saker och ting inte klaffade. Kačaniklić fick, sex-sju minuter efter kvitteringen, ont i baksidan av låret och efter att ha haltat runt helt ospelbar lika länge som senast Bajen hade Söderström indisponibel i första halvlek så kunde han ta sig av planen. Då återstod tio minuter inklusive tilläggstiden, varav fem alltså redan gått mer eller mindre tillspillo. Med över 95 på uret stegade Andersen fram till en sista möjlighet från 20 meter, men skottet gick inom Brattbergs räckvidd och sedan blåstes tillställningen av.

 

 

Matchfakta finns här.

 

I nästa allsvenska omgång, nu på söndag klockan 17.30, väntar bortaderby på hemmaplan mot Djurgården.

 

Foto: Therese Back

ANNONSER

Comments

comments