toggle menu

Anna Tamminen klar för Bajen

Av Marcus Bolldén, Publicerat för 1 år sedan.

Hammarby har gjort klart med den finska landslagsmålvakten Anna Tamminen. 26-åringen kommer närmast från dubbelmästarna Åland United och har skrivit på ett avtal över 2022. – Med Anna spetsar vi till konkurrensen ytterligare på målvaktsfronten och rustar oss ännu starkare, säger sportchef Johan Lager.

 

Den Åbo-bördiga burväktaren debuterade i finska högstaligan, Kansallinen Liiga, säsongen 2015 i Nice Futis. Där blev det två säsonger innan flyttlasset gick över Östersjön, till den svenska västkusten och Hovås Billdal i Elitettan. Säsongen 2017 slutade dock med en tråkig degraderingssorti för bohuslänskorna, men Anna var en av lagets främsta spelare under året och fick förtroendet mellan stolparna samtliga 26 omgångar. 

 

Senaste tre säsongerna har hemvisten varit Mariehamn och Åland United, där hon var starkt bidragande till att laget tog hem dubbeln 2020 och säkrade både cup- och ligatiteln. 26-åringen blev även framröstad till ligans bästa målvakt två år i rad av seriens egna spelare.

 

– Det känns otroligt kul att få hit en så pass bra och rutinerad målvakt till Hammarby. Med Anna spetsar vi till konkurrensen ytterligare på målvaktsfronten och rustar oss ännu starkare inför klivet vi nu tagit upp till OBOS Damallsvenskan, säger sportchef Johan Lager.

 

Foto: Peter Jonsson

 

Mer erfarenhet av Sverige fick Tamminen kort inför årets säsong. I februari ställdes hon mot sina blivande grönvita lagkamrater i försäsongsmatchen i Eckeröhallen. Efter en mållös första halva tog hemmalaget ledningen drygt halvvägs in i andra, men bara ett par minuter senare fick Anna se sig överlistad när Emilia Larsson lyfte in 1-1, som sedermera blev slutresultatet. ”Det tuffaste motståndet hittills i år” löd orden från tränarhåll efteråt. Den som vill se glimtar av vårt senaste nyförvärv kan se hela matchen i efterhand här.

 

Anna har sex A-landskamper med Finland på meritlistan, med debut i 3-1-segern mot Thailand under ett träningsläger i Kina hösten 2018. Hon har även representerat samtliga ungdomslandslag upp till U20 – där bronset i U19-EM sommaren 2013 nog smäller allra högst. I går kväll fanns hon med i truppen som efter stor dramatik bortabesegrade Skottland med 1-0 i EM-kvalet. Vinsten innebar gruppledning och ett stort kliv mot mästerskapet i England nästa år.

 

– Jag är jätteglad över att mitt nästa steg i karriären blir just Hammarby! Det känns väldigt intressant och spännande att få chansen i en klubb med så mycket tradition och supportrar – något som jag kanske inte varit van vid tidigare. Jag ser framemot att få påbörja jobbet inför nästa säsong, säger Anna.

 

Tamminen kommer att bära tröja nummer 1. En längre HTV-intervju med nyförvärvet följer efter årsskiftet när flytten till Stockholm genomförts. Varmt välkommen till HIF, Anna!

 

Foto överst: kansallinenliiga.fi

ANNONSER

Comments

comments