Avslaget men vackra mål i storsegern mot BSK

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 månad sedan.

Hammarby förtog sig inte nämnvärt i hemmareturen mot nykomlingen Bollstanäs, men vann den ändå med samma breda marginal som i Norrort där segersiffrorna ju skrevs till 3-0. Med facit på hand avgjorde Emma Jansson redan efter 51 sekunder. Luften gick ur de gulgröna när Emilia Larsson ordnade 2-0 precis efter att BSK haft en bortdömd boll inne, och båda målskyttarna hann dubbla skörden redan innan paus. Andra halvlek blev en transportsträcka där gästerna tilläts tröstmåla. – Spelarna förtjänar en välbehövlig ledighet nu över helgen och ska passa på att njuta ordentligt, säger assisterande tränare Ludvig Axelsson.

 

Bajen tog avsparken i den ljumma söderkvällen och Hanna Lundkvist skakade per omgående fram en högerhörna. Och innan minuten var spelad fick alltså Tilda Keisu vittja sina nätmaskor – Ellen Gibson slog den fasta situationen kort och Emma Jansson mötte i första ytan, med en direktträff som borrade sig upp i bortre krysset. HIF försökte sig på ytterligare en hörnvariant vid nästa tillfälle, som inte alls såg ut att gå som smort, men där andrabollen skickades tillbaka in mot boxen på chans och släntrade hela vägen i målvaktens vänstra stolprot.

 

Med 18 minuter spelade slarvade Hammarby i uppspelsfasen. Det ville sig inte bättre att man både gav bort en vänsterhörna, första gången Bollstanäs hade bollen under kontroll på offensiv planhalva, och ett kvitteringsmål. Trodde alla – BSK hann fira och Bajen prata ihop sig. Men den assisterande domaren hade hittat en hands på Julia Elvbo som forcerade bollen i nät efter flippersituationen framför Jonna Anderssons mållinje. Och istället kom psykologiskt sköna 2-0 bara två-tre minuter senare. Gibson nickbröt fram bollen, lite á la Kalle Björklund mot DIF, och försvararen som skulle knoppa den åter missbedömde bollbanan. Det gjorde däremot inte Emilia Larsson, som elegant använde överskruven till att lobba över Keisu.

 

Efter en period med lägre intensitet där Hammarby inte förtog sig nämnvärt, så kom målproduktionen igång igen just innan vilan. Först lyfte Jansson in en frispark från vänster där Klara Andrup kördes över fullständigt av Keisu. En självklar straff, får man hoppas, men nu slipper vi undra eftersom Larsson fångade upp motläggsbollen före kortlinjen och petade den i mål. Desto vackrare var 4-0 i halvlekens sista ordinarie spelminut. Ellen Wangerheim tog sig in centralt från sin högerkant, spelade ut till Larsson på den andra – och efter ett perfekt tajmat inlägg mötte Jansson med en volley upp i samma kryssmaska där 1-0-bollen suttit.

 

Henric Wauge

 

Andra halvlek var faktiskt mindre försäsongsbetonad än den första, även om bortalaget lyckades vinna den med enda målet. Det gjorde en av tre pausinbytta gröngula, 18-åriga Cassandra Larsson, som efter blott ett cupinhopp i Djurgården föregående säsong pricksköt dit 4-1 via ribban. Detta efter ett väl slapphänt uppträdande på egen planhalva från Hammarbys sida.

 

Annars erbjöd denna matchhälft inte mycket att skriva hem om. Lawlaw Nazeri byttes in utan att inhoppet gav samma effekt som i Kalmar senast, bortsett från ett par trevliga tunnlar. Hon hade också kunnat få en andraassist med kvarten kvar, då Folkesson stack in en boll till Jansson, som dock träffade överliggaren denna gång. Just därefter vankades det paus – där Bajen vattenkammade sig rejält efter att ha fått en smärre hårtork av tränarduon. Vi fick se ett betydligt mer resolut Bajen, men utan fler saftiga målchanser. Höjdpunkterna i slutminuterna blev istället evenemangsansvarige Andreas Jonssons förträffliga initiativ att visa upp en diodskylt med en trea på i 90:e i avsaknaden av fjärdedomare, och Mercy Sabuni Söderlings A-debutinhopp på mitten.

 

 

Statistik, HIF-BSK 4-1 (4-0):
Avslut 17-5 (7-1)
På mål 5-3 (5-2)
I ramen 2-0 (1-0)
Hörnor 7-4 (3-3)
Offsidelöpningar 5-0 (3-0)
Frisparkar för 12-8 (5-3)
Gula 1-1 (0-0)

 

 

Assisterande tränare Ludvig Axelsson om kvällens 4-1-vinst:
– En stabil seger där vi under första halvlek använder oss av många olika nycklar för att ta oss förbi deras försvarslinje, och kan hota dem gång på gång. Det, och ett hårt arbete i presspelet, resulterade i fyra väldigt fina mål framåt.

 

– I andra halvlek blir vi för raka i våra linjer i spelet. Vi får inte tillräckligt tydliga vinklar, och det leder till att de enklare kan bryta ut i sin press. Vi blir också något stillastående i ytorna och spelar för mycket på förstalöp. Men vi har ändå full kontroll över matchen.

 

– Spelarna ska ha en stor eloge för ett gediget jobb över 90 minuter. De förtjänar en välbehövlig ledighet nu över helgen och jag tycker att de ska passa på att njuta ordentligt.

 

 

Foto överst: Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS