toggle menu

ANNONS

Bajen återställde ordningen mot släkten

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 år sedan.

HIF är klart för gruppspel i Svenska Cupen 2017/18, efter vändning till 3-1 mot Akropolis. Alagie Sosseh och Nicklas Lindqvist slog till tidigt mot sin förra klubb, men vändningen kom innan paus och den värsta faran var över. Publiken på Grimsta IP fick se Leo Bengtsson göra sitt första A-lagsmål, medan Muamer Tanković och Sander Svendsen noterades för sina första Bajen-baljor överhuvudtaget.

 

Augusti fortsätter att bjuda på märkligt matchdagsväder. I kväll blev förutsättningarna perfekta, när grådasket lämnade västerort precis lagom till avspark. På planen Rebin Asaad gjorde sin andra match från start, efter söndagens hemmamöte med ÖFK, återigen centralt bredvid Jeppe Andersen. I övrigt var det inte mycket som var sig likt – när det gällde formationen. Tydlig trebackslinje med bollen i behåll och Bjørn Paulsen i mittlåset, exempelvis. Någon direkt trupprotation valde man däremot inte.

 

Alex Simovski tryckte redan halvminuten in till Hamad, som för att markera att detta inte skulle bli någon parkpromenix, men Akropolis trycktes annars tillbaka direkt, med flera Hammarby-hörnor. På dem lurade Nicklas Lindqvist med sin bekanta snabbhet framemot mittlinjen, vilket tigerränderna hade koll på. Istället var det i en kvick spelvändning som Akropolis visade varför man har bäst målsnitt framåt per match i hela den svenska elitherrfotbollen. ”Lincan” fick med sig bollen fem minuter in och satte av, innan han fick på ett fint inlägg, där Alagie Sosseh mötte med en hög nick i Johan Wilands första hörn.

 

Bajen blev förstås än mer intresserat av att anfalla, och så som det skapades chanser, var det en tidsfråga innan ordningen skulle vara återställd. Birkir Már Sævarsson var den som hade direktiv att bli högerytter vid bollinnehav, och mot en rätt så beskedlig defensiv blev det ett lämpligt testpass. Kort efter målet nickade Sander Svendsen ett inlägg från Sævarsson tätt utanför. Svendsen ordnade sedan en vänsterhörna åt Hamad, där Leo Bengtsson fick tag i andrabollen bortemot bortre stolpen, men Simon Lundgren i hemmamålet klarade. Asaad visade flera gånger prov på fin känsla i crossfoten och kvarten in höll det på att resultera, men Svendsen hann inte riktigt fram med pannan. Muamer Tanković testade även han Lundberg, men sköt alltför rakt på.

 

”Mujo” ordnade även ett frisparksläge åt Jiloan, som fick till vänsterknorren, men inte tillräcklig fart på skottet mot Lundbergs högra kryss för att överlista denne. Efter en tiominutersperiod av chansstiltje kom utdelningen ändå, halvtimmen in, just efter ett läge där Birkir ånyo hittat Sander framför mål – men norrmannen trängdes (sjysst, är väl bäst att tillägga) av Sebastian Ludzik och skottet hamnade tätt utanför. Sævarsson låg också bakom målet, där Bengtsson distinkt nickade dit 1-1.

 

”Akro” var dock inte riktigt färdigt med att ställa till det. Sosseh hade (utöver mängder av duster med Jeppe Andersen) kvarten in, fått till en futsalfint som lurade undan Mads Fenger varpå Kostas Stavrothanasopoulos yttersida smet utanför från nära håll. Och i 37:e låg Sosseh också bakom en dubbelchans i 37:e – där ett nytt ledningsmål hade kunnat göra Bajen lika groggy som när Fenger fick en hög spark rakt i planeten av Nikola Vasic. Efter att Sosseh lurat bort Paulsen, och medan Fenger var sysselsatt av Vasic, sprintade Lindqvist i djupled till vänster. Han tog med sig den diagonala genomskäraren i farten och drog till med vänstern – förbi Wiland, men i ribbans undersida. Returen gav Stavrothanasopoulos gott om tid att sikta in sig med en halvvolley. För lång tid, uppenbarligen… högt över det övergivna målet.

 

Istället gjorde Hammarby det avgörande målet just innan vilan. Det var nära att Bjørn hittade rätt med nicken när ett längre anfall gett vänsterhörna, men Lundgren fick upp armarna och motade nicken. Istället var målvakten maktlös när Jeppe hittade in bakom backlinjen med en stilig lyftning, och Muamer slog till med sitt första mål för klubben, en volley utom räckhåll.

 

Och när Mats Solheim ersatte Marcus Degerlund till vänster i backlinjen återfick defensiven sin stadga. Akropolis förmådde inte ta sig i närheten av ett 2-2-mål, och den andra halvleken blev inledningsvis en ganska trött transportsträcka, tempofattig men kontrollerad. Bajens bollinnehav nådde nästan ÖFK-nivåer, men under halvlekens första hälft hände egentligen bara två saker av värde framåt: Sanders stolpträff i offsideposition (vi anade inte då hur stående detta tema skulle bli) och ”spela tillbaka bollen”-situationen där tigerrandigt fair play möttes av roade burop från publiken…

 

Med en fjärdedel kvar av matchen kom Arnór Smárason in istället för Rebin, och tempot skruvades upp igen, när Arnór nästan demonstrativt spelade vidare på ett tillslag så fort han fick bollen i sin centrala position. I samma veva som bytet var Svendsen också ånyo nära, efter att ha tajmat löpningen och tagit emot Tankovićs instick, men det lite försäsongsslafsiga avslutet nåddes av Lundberg. Och med kvarten kvar var Tanković nära en andra påse när andrabollen efter Hamads högerlyfta frispark hamnade framför honom, men returskottet täcktes. Samtidigt fick förre U19-Bajenbacken ”Simme” kramp i båda benen, och ”Akro” hade lite besvär att få ordning på båren, vilket gav ett längre avbrott för byte.

 

Hemmalaget var överhuvudtaget ordentligt tröttkört och Hammarby hade, med bättre synkade kombinationer och en lite mindre nogräknad ”stins”, kunnat vinna med tennissiffror då ett halvdussin omställningschanser gick till spillo. Tristast var situationen där Sander satte Stefan Batan i friläge, och den mycket besvikne inhopparen fick se flaggan komma upp. Det var samtidigt på håret när Bajen väl kunde döda matchen definitivt. Jiloans boll i högerkorridoren i 92:a snappades upp av Sander, som skar in från höger och låtsades titta efter passningen mot medspelarna, men istället dundrade upp 3-1-målet i första burgaveln. Och när sex tilläggsminuter var till ända, så speglade siffrorna trots allt händelserna.

 

Nu blir det extra viktigt med Allsvenskans tabellplacering för Bajen. Övre halvan ger två hemmamatcher i gruppspelet till våren. Stötta laget på plats! Var med på torsdagens biljettsläpp till hemmamötet med Göteborg den 20 september.

 

Matchfakta finns här.

 

Foto: Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments