Bajen bars fram till seger mot Elfsborg

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Redan inmarschsången vibrerade av revanschlust efter förlusten i Borås senast, och över 21 000 gav maximal hemmafördel, när HIF-spelarna krigade sig till tre poäng. IFE, som straffat Bajen med sin effektivitet föregående måndag och inte förlorat mot söderbröderna sedan 2007, var illa ute innan paus men fick sedan igen med samma mynt – Bajen ställde om till Bjørn Paulsens andra, och stod sedan emot.

 

En debutant i startelvan fick de 20 420 se hos söderbröderna – nye danske mittfältaren Jeppe Andersen, som ju gjorde sin första match för Bajen när han byttes in i paus senast. Och så var Marcus Degerlund tillbaka i mittlåset, bredvid Mads Fenger, i Joseph Aidoos hastiga bortavaro.

 

Det svängde inledningsvis fram och tillbaka, i upptakten där de heta chanserna dock uteblev och det mest noterbara istället blev Birkir Már Sævarssons tidiga varning – och Viktor Prodells kontaktsökande agerande när han gick omkull i straffområdet efter att ha dunsat in i Fenger.

 

Tolv minuter in tog sig Pa Dibba till sitt första av flera avslut, och till matchens första riktiga läge. Hammarby nötte sig kvar på boråsarnas planhalva och Brandbergens stolthet vred tålmodigt sig till ett vänsteravslut, men Kevin Stuhr Ellegaard nådde bollen och gjorde hörna (en av många grönvita innan paus, där den fördelningen löd 7-2).

 

Spelfördelningen skulle spegelvändas i andra halvlek, där Elfsborg tog tag i taktpinnen från avspark och Bajen – tillräckligt framgångsrikt – förlitade sig på omställningar. I första akten var det alltså IFE som kontrade, och förra omgångens tvåmålsskytt Simon Lundevall oroade en del även i kväll. Dryga kvarten in slog vikarierande högerbacken Jesper Manns en djupledsboll som damp ner bakom Hammarbys backlinje, men Ögmundur Kristinsson tog sig snabbt ut för att skära av och plocka upp lädret. Detta med stöd av Sævarsson; en av otaliga dueller, ytterbacken och Lundevall emellan.

 

Därefter följde några sanslöst känslofyllda minuter för hemmapubliken. Försäljningen av Aidoo till Genk tillkännagavs – och bara några hundra sekunder senare stod Bjørn Paulsen för det drömmål som betydde 1-0. Dansken fyllde på sitt karaktäristiska maner på framåt, men den här gången var den resulterande aktionen så långt ifrån något köttande som det går. Efter att ha vrickat sig in från högerflanken drog Paulsen till med vänsterdojan, och fick på ett precist avslut mot bortre gaveln, gott och väl utom räckhåll för landsmannen i Elfsborgs bur.

 

Logiskt så långt. Och nog för att publiken alltså varit på tårna sedan en bra stund – nu klev den tolfte spelaren in i handlingen på allvar. Birkirs bollvinst mot – just det – Lundevall bifölls med ett euforiskt vrål, som ersatte det dån av misstycke det svartgula bollinnehavet på Bajens planhalva möttes av. Och så fortsatte de omtumlade men fokuserade HIF-massorna att agera – det var Elfsborgs snabba replik inte ens nära att rucka på. 1-1 stod Daniel Gustavsson för, när han utnyttjade Kristinssons sidledsförflyttning för att pricka in avslutet mellan benen, efter ett inspel från Lundevall som försvaret inte nådde.

 

Med tio minuter till paus var det ytterst nära att Bajen återtog ledningen. Dibba, som både hunnit bli tveksamt avvinkad och tvivelaktigt genomsläppt av den assisterande domaren, snappade upp ett fyndigt och långt uppspel från Marcus Degerlund innan han skottfintade ner sin försvarare i vänsterläget och spelade kort tillbaka. Där var Mats Solheim för het, begripligt nog bara fem meter från nätmaskorna, men likväl surt då Jiloan Hamad lurade bakom och lurades på ett troligtvis givet mål.

 

Nästa hundraprocentiga chans kom nästan direkt, i andravågen efter hörna. Andersen slog sin enda missriktade passning i halvleken så att Degerlund fick börja om, men Hamad nåddes av ännu en fin spelvändning och skickade tillbaka bollen mot boxen – där en fin överhoppning gav Dibba ett praktläge, men för kort förberedelse tids- och avståndsmässigt; halvträff rakt på keepern. Och likaläget stod sig alltså till vilan.

 

När lagen klivit tillbaka ut på planen var det, som sagt, Elfsborg för hela slanten. Fenger och Degerlund höll ändå emot och de klara bortachanserna var få, sett till den totala scenförändringen. Issam Jebali hade dock bara behövt lite mer än en snedträff för att näta, minuten in i halvleken. Istället återtog Bajen ledningen, mitt i bortapressen. Jiloan gavs minimalt med utrymme att glänsa, men tog tillvara på möjligheten när det kom. Efter en brytning på mittplan hittade han Pa, som höll i och kallt väntade in Bjørns överlappning till vänster. Avslutet rullades retfullt enkelt och säkert dit, perfekt invid bortre stolpen.

 

IFE blev förstås inte mindre offensivt intresserat i underläge. Hamad bjöd på en cykelsparksrensning i eget straffområde innan han lämnade plats för Leo Bengtsson, med halvtimmen kvar. Då hade Ögmundur just gjort ett fullständigt avgörande ingripande, när Prodell runnit igenom helt fri; ”Ömmi” såg nästan ut att medvetet fresta med luckan mellan skånkarna innan han täppte till och parerade.

 

Leo, som ju stod för en fantastisk första halvlek i Borås, väntade inte heller här länge med att presentera sig. Efter två minuter på planen vek han in från vänster och vrickade undan bevakningen, vilket gav Pa ett direktskottsläge – en rapp träff som styrdes till hörna. Ihop med just Dibba utgjorde han förstås ett saftigt, snabbt omställningshot som hindrade Elfsborg från att kunna sätta in än mer tryck i forceringen.

 

Och den blev lång. Närmast var Jebali i 74:e, när bollen dansade runt i Bajens målområde. Degerlund störde tunisiern med en petning, som gjorde skottet tillräckligt halvdant för att Fenger skulle hinna glidtackar undan just framför mållinjen. I övrigt städade Junior lika resolut som elegant undan gång efter annan, innan Elfsborg kunnat hitta fram till avslut, och inte heller manövern med mittbacksveteranen Jon Jönsson som inbytt bollmottagare där framme resulterade. Arnór Smárason och Dibba gjorde av med tid på ren vilja innan Rômulo avlastade i slutfasen, och efter en sista hörna i 94:e kunde de grönvita äntligen segerjubla mot IFE. Det var inte bara Elfsborgs första förlust på sju matcher i Allsvenskan, utan även den första mot Bajen på tio år.

 

Statistik, Hammarby-Elfsborg 2-1 (1-1):
Tilldömda frisparkar 9-10 (6-7)
Hörnor 9-7 (7-2)
Offsidelöpningar 2-1 (2-0)
Gula kort 1-1 (1-1); Sævarsson
Bollinnehav 45-55 (51-49)
Avslut totalt 11-8 (5-2)
Avslut på mål 6-5 (4-1)
Publik 20 420

 

Ytterligare matchfakta finns här.

 

Härnäst väntar Jönköpings Södra på bortaplan, nu på lördag – boka din resa med Bajen Fans här! Och till de kommande hemmamatcherna, mot Östersunds FK och Häcken, släpps biljetterna klockan 13.00 på tisdagen, här på hammarbyfotboll.se. Varmt välkommen åter då!

 

Foto: Bildbyrån

600x600 webb
Hemsida_Square_600x600
Trocsidobanner
Hammarbykortet-sidobanner
BajenPremiumTrolly_alt2_600x600 (3)
Synsam_mob1
INTERSPORTMOB
CarglassHammarby-600x600
UNW_Boxbanner
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
siljaresort_600x600_a
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
Banner_2
HeForShe_mob
enskede600x600
hammarby_sale_600x150-3
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square
jamtkraft

ANNONSER

Comments

comments

600x600 webb

ANNONS