Bajen bröt trenden i sexpoängsmatchen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 5 månader sedan.

Hammarby, som inlett serien med två segrar men sedan åkt på fem förluster med uddamålet, bröt inte bara den trenden i dagens viktiga omstartsmöte med Vittsjö. Laget höll också säsongens första nolla bakåt. Således räckte Madeleine Tegströms tidiga fullträff till tre viktiga poäng, och även om det tog emot för nytillträdde Isak Dahlin att säga ”arbetsro”, så känns ordet oundvikligt i dag.

 

”Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära” tillkännagav Hässleholms kommun på en skylt vid läktaren, där 30-talet högljudda grönvita tillresta fick se Söderbönorna ta devisen på orden. Den med undantag för nykomlingsjumbon IFK Kalmar täta serien lever i allra högsta grad, kampen var onekligen en skön upplevelse, Bajen-spelarna arbetade konsekvent för varandra – och lärde sig också säkert ett och annat på kuppen.

 

Vittsjö IP bjöd in till den säsongstidiga sexpoängsmatchen med växlande nordskånsk molnighet. Ingen högsommar, men en mer än bjärt kontrast till fjolhöstens leriga 0-0-möte. Lika kampfylld blev dock dagens bortamatch för Hammarby. Lagets första halvlek gav ett tidigt och rättvist 1-0-övertag, som alltså stod sig under en sammantaget chansfattig tillställning. Jämfört med föregående startelva, mot Djurgården för tre veckor sedan, var enda förändringen att Emma Jansson startade istället för Hanna Lundqvist medan Kelly Conheeney opererade längst fram i banan.

 

Bajen tog tag i matchen direkt och bjöd såväl på starkt återerövringsspel som fina offensiva kombinationer. Och även om 1-0 kom på hörna, så var upprinnelsen riktigt elegant: Alexandra Lindberg brytpassade fram till centrala mittfältaren Julia Zigiotti, som sökte och fann Conheeney, och fick med en direktklack tillbaka bollen rättvänd och i full fart från amerikanskan. Försöket att friställa Jansson bröts över kortlinjen, men anfallet resulterade alltså ändå. Elise Kellond-Knights pressade högerserve hamnade på hemmamittfältaren Michelle De Jonghs knä – och damp ner perfekt för Madeleine Tegström, som tryckte andrabollen i nät.

 

Hammarby signalerade direkt att man inte var ute efter att fisklira; spelet sattes igång snabbt vid inkasten, och det mesta gick som smort, även om det inte ville sig i de avgörande offensiva momenten. Halvvägs mot paus var dock olyckan framme. I en omställning som blev till ett längre anfall skulle Cathrine Dahlström måtta inlägg, men blev istället liggande. Tvåminuterspausen var dubbelt ovälkommen då HIF låg på för utökad ledning, och högerbacken tvingades utgå, efter att ha gjort ett försök att spela vidare.

 

Halvtimmen in fick vi se Vittsjös första halvchans, när finska landslagsspelaren Linda Sällström friställdes av anfallspartnern Emma Lund, och seriens skytteligafyra överlistade Emma Holmgren – men offsideflaggan kom upp. Fem minuter därpå uppstod ett grönvitt missförstånd i speluppbyggnaden och Sejde Abrahamsson tvingades gå in tufft i duell med Sällström, men inte för tufft, trots upprördheten hos hemmapubliken som vrålade på straff. Domarteamet satte överlag en för serien lika anmärkningsvärd som uppfriskande hög nivå för närkamper.  Efter en lite hafsig avslutning av halvleken gick lagen till pausvila.

 

Inledningsvis såg Hammarby ut att ha ett fortsatt lika bra grepp om händelserna som i första halvlek, med bra presspel mot den fysiskt starka men småstabbiga rödblå backlinjen. Snart övergick dock matchbilden till att bli väl chansartad i en uddamålsledning, med slarvigt förvaltade omställningar åt båda håll och alltför många förlorade andrabollar för Bajens del. Det märktes att viktiga poäng stod på spel och anspänningen gick, särskilt efter paus, ofta ut över spelkvaliteten.

 

Med halva halvleken kvar tvingades Helén Eke, som ersatt Dahlström, orsaka frispark i ett farligt läge om än en bit till höger. Likaledes inbytta finskan Emmi Alanen tog hand om alla fasta situationer, så även denna, där den hårda bollträffen hamnade några decimeter över Holmgrens ribba. När HIF väl fick tag i en andraboll på mitten, så blev det farligt direkt. Minuten efter frisparkschansen stegade Zigiotti fram till ett vasst läge medan lagkamraterna drog isär backlinjen, och försökte med en yttersida, men utan att kunna hålla nere avslutet.

 

Amanda Johansson missade med knappa 20 kvar att bryta De Jongs friställande boll till Clara Markstedt, och Abrahamsson fick komma till undsättning i absolut sista momangen. Annars hade vänsterbacken full koll på den förra Bajen-yttern, som också byttes ut kort därefter. Med kvarten kvar stod Abrahamsson i sin tur för sitt misstag under matchen, med en övermodig dragning som sista spelare, men då hann mittlåskollegan Alexandra Lindberg tillbaka för att reda upp situationen.

 

Med kvarten respektive tio minuter kvar kom Frida Sjöberg och Hanna Lundqvist in, och kring det förstnämnda bytet var det tydligt att laget fick direktiv att lita på sin bollskicklighet, och låta Vittsjö jaga. Det gjorde Hammarby förträffligt under resten av matchen, där hemmalaget ändå tog sig till en sista kvitteringsmöjlighet på tilläggstid. Man hittade in bakom Bajens backlinje dit Sällström smugit in, och än en gång fick anfallaren en tryckare av Abrahamsson som därav dundrade in i Holmgren. Keepern låg lägligt kvar en stund, och kunde snart blicka tillbaka på säsongens första nolla.

 

Siffror, VGIK-HIF 0-1 (0-1):
Avslut 10-8 (3-4)
På mål 3-1 (1-1)
I ram –
Hörnor 7-3 (5-2)
Frisparkar för 12-2 (2-2)
Varningar 0-2 (0-1); Tegström 40′, Zigiotti 79′
Offside 3-3 (2-2)
Publik 613

 

Ytterligare matchfakta finns här.

 

Foto: Peter Jonsson

kennedyglas10
julgransidobanner
600x600 webb
Hemsida_Square_600x600
Trocsidobanner
Hammarby säsongskortet- sidobanner sid1 (003)
BajenPremiumTrolly_alt2_600x600 (3)
Synsam_mob1
INTERSPORTMOB
CarglassHammarby-600x600
UNW_Boxbanner
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
siljaresort_600x600_a
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
Banner_2
HeForShe_mob
enskede600x600
hammarby_sale_600x150-3
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square
jamtkraft

ANNONSER

Comments

comments

Banner-600x600

ANNONS