Bajen föll mot hetare Kvarnsveden

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 veckor sedan.

Hammarby har ju 21 av 21 poäng som hemmafacit, men borta har utdelningen varit betydligt skralare – sju av 18 möjliga, och sedan 3-1-vinsten mot Assi i Kalix är trenden dyster med tre raka förluster. I går presterade såväl Kvarnsveden som Bajen en slätstruken första halvlek, men det var hemmalaget som gick till paus med 1-0. Och när 2-0 kom omgående då andra sparkats igång kunde HIF inte svara.

 

Det började annars bra på Ljungbergsplanens sträva konstgräsmatta. Louise Lillbäck testade hemmamålvakten Jenny Wahlén med ett rappt avslut ämnat för hennes högra kryss, som med viss möda motades till en vänsterhörna, där Fanny Johansson kom upp fint men nickade utanför bortre stolpen. Sju minuter in skapade Bajen nästa möjlighet, då Hanna Lundkvist tog sig fram längs sin högerkant. Emilia Larsson tog vid och spelade in till Emma Jansson, återigen spelande centralt bredvid Felicia Saving. Kaptenens avslut styrde Lillbäck vidare från nära håll, men utanför målramen.

 

Men det var hemmalagets spelidé, där man satte iväg djupledsbollar mot sina snabba offensiva spelare, som bar frukt denna somriga kväll. En första sådan målchans löpte sig Agnes Dahlström till, men Britta Gynning höll det låga skottet. Nästa hade, föga överraskande, skytteligaledande Tabitha-lillsyrran Temwa Chawinga. Knappa halvtimmen var spelad när den vindsnabba malawiskan tvingade Gynning till en benparad. Och strax därefter kom 1-0 – på en hörna som förstås uppstått via en löpboll. Där gick första avslutet i ribban, innan Sofia Lagerström fick returen i nät.

 

Efter baklängesmålet, i 31:a, var det nära att Hammarby kunnat replikera redan dryga minuten efter avsparken. Saving vann både bollen och ett fint frisparksläge för lyftning, som Emilia skickade in. Rejäl oreda uppstod i hemmalagets målområde, men de blåklädda fick undan bollen framför egen mållinje. En chans som hade behövt sitta.

 

Inte minst då andra halvlek började på värsta tänkbara sätt. Att göra två mål och vinna matchen var knappast någon omöjlig uppgift, som Isak Dahlin också poängterade i halvtidssnacket. Efter 45 sekunder var uppförsbacken dock dubbelt så brant. Återigen uppträdde Kvarnsveden resolut i offensiv box, och Chawinga kunde forcera in en andraboll sedan det första avslutet täckts.

 

De båda situationerna som gav nätrassel för KIK var tydliga symptom på vad som fallerade – och även talande för Hammarbys negativa bortatrend. Det må vara en utmaning att sätta fingret på vad det är som gör att laget uppträder annorlunda och har en helt annan utdelning mål- och poängmässigt än hemma, men en faktor är rätt så tydlig. Mot välväxta hemmalag som spelar ”årets match” då Bajen kommer till orten, och som satsar 110 procent för att vinna varje boll, så räcker det inte att gå in med 95 eller ens 100 procent i duellerna. Sämre är inte Elitettan än att den skillnaden i beslutsamhet och användande av fysik räcker för resultat.

 

Omgående efter 2-0-målet ersattes Fanny av Alma Nygren, som liksom tidigare i vår spelade högerback, medan Julia Ekholm klev in centralt bredvid Ellen Gibson. Detta gav fler inlägg, men Bajen kom sällan åt bollarna, och även om det nämnda närkampsspelet nu var ett annat verkade det istället alltid finnas en blå spelare i vägen för varje avslut eller sistapassning – som här med 70 minuter spelade.

 

Givetvis gjorde sig Kvarnsveden heller ingen brådska i igångsättningarna. Vi fick till och med se något helt unikt – Wahlén uppmanades av domaren att sätta fart med sin utspark, snarare än att Hammarby fick indirekt frispark. Och även om HIF stundtals i andra halvlek satte hemmalaget under rejält tryck, så kom man aldrig så nära som Chawinga på tilläggstid var ett andra mål för dagen och ett artonde i serien; omställningsavslutet gick i Gynnings ribba.

 

Bortaspelet blir något att ta itu med då det är spelledigt. Men för tredje gången i följd gäller det först att studsa tillbaka på hemmaplan. Det blir nog så viktigt att lyckas med det även denna gång, när mötet med Lidköping på Hammarby IP lördagen den 29 juni dessutom erbjuder en första revanschmöjlighet, i sista hemmamatchen innan uppehållet. Köp biljett här!

 

Foto: Marcus Bolldén

ANNONSER

Comments

comments