Bajen förlängde sviterna på planen och på läktaren

Av Mattias Jansson, Publicerat för 4 veckor sedan.

Bajens sommarmatcher hemma på Södermalm har blivit till riktiga fester, med välfyllda läktare och en lika underhållande som resultatgivande anfallsfotboll. Söndagens hemmamöte med blekingska Asarum var inget undantag. Bortsett från en yrvaken matchinledning, där gästerna såg mest inspirerat ut av ljudkulissen, hade Hammarby full koll på läget i sommarhettan – 4-1-segern hade kunnat vara betydligt större.

 

Av 915 på plats höll många låda på ståplatsläktaren, med en inramning som naturligtvis inte står att finna någon annanstans i landet. Utöver publikplumpen då mötet med IFK Kalmar krockade med herrarnas bortaderby mot AIK har varje hemmamatch under sommaren blivit en rejäl festtillställning – förhoppningsvis fortsätter det så, och konstigt vore det annars. Spelmässigt bjuder Hammarby definitivt tillbaka och resultatraden 7-0-0 på hemmaplan har laget knappast några planer på att få ett hack i.

 

Asarum från blekingska Karlshamn blev, som nykomling, elva i fjolårets upplaga av Elitettan och klarade sig därmed kvar med en poäng tillgodo på Ljusdal. Den gången sladdade Falkenberg-klubben Böljan och i år är det Sundsvalls DFF som ser ut att få det tuffast, medan Asarum är tiondeplacerat och går samma kamp som då. Det är dock knappast i bortamötena med AIK och Hammarby, helgen före respektive i går, som AIF ska plocka ihop nödvändiga poäng.

 

Ändå onödigt att inte göra ett försök, förstås, och de blåklädda gästerna inledde klart piggast. Fem minuter in fick Astrid Larsson, inblandad i båda målen framåt när Bajen föll borta mot Morön senast och nu startande bredvid Felicia Saving på innermittfältet, reparera ett Hammarby-bolltapp långt ner på egen planhalva. Hemjobbet in i straffområdet och det blockade avslutet, då Jenna Bengtsson spelat i sidled till Lova Hansson, räddade sannolikt ett bortamål. Efter ytterligare tre minuter fick Bajen, då just ”Asta” blev liggande efter en duell, ett välbehövligt tillfälle att prata ihop sig. Det blev också en formationsförändring – till 4-4-2, där Astrid tog hand om vänsterkanten och Emma Jansson hennes sittande position.

 

Detta gav önskad effekt – ett bättre tryck framåt, men Asarum som ständigt såg till att ha elva spelare på rätt sida om bollen gjorde det med viss framgång trångt för Hammarby. Nog spelade sig de grönvita igenom till tillräckligt för att det kändes som en tidsfråga innan 1-0 kom. Samtidigt var kvalitén i såväl själva avsluten som beslutsfattandet i sista tredjedelen länge inte bättre än att gästerna kunde freda sig. Efter en handfull halvdant förvaltade möjligheter kom ändå utdelningen, i rättan tid – 45:e minuten. Ellen Gibson, som i dag agerade mittback jämte Fanny Johansson, såg att Hanna Lundkvist hade gott om yta till höger. Yttern tog sig förbi sin försvarare och spelade in till Astrid, som med sitt direktavslut lyfte bollen över Hanna Andersson i bortaburen, in i bortre gaveln.

 

 

Lika snyggt som vältajmat – och med ledningen i ryggen fick Bajen önskad arbetsro inför en andra halvlek där man fortsatte att trumma på framåt, med bättre skärpa än innan paus. Snart kom 2-0, när Saving nått Lotta Ökvist med en direktpassning ut i vänsterkorridoren. Inspelet mötte Louise Lillbäck med ett behärskat om än enkelt avslut ur första ytan, tillbaka mot första stolproten, med 55.16 på matchuret. Mindre än 40 sekunder efter att Asarum tagit avsparken gjorde Hammarby dessutom 3-0. Ett snabbt anfall rullades upp genom snabba passningar från Emilia Larsson till Jansson, vidare till Saving som rättvänd centralt såg att Emilia störtade fram till höger. Bollen skickades mot bortre stolpen och var nog ämnad som passning – men gick i just ramen, och studsade tillbaka på Astrid som höftade den i tomt nät.

 

Det hade mycket väl kunnat rulla på i samma stil, men den målmässiga utskåpningen satte gästernas Sofia Olsson p för med knappa halvtimmen kvar. En kantfrispark lyftes in och Britta Gynning fick inte ordning på bollen som skulle plockas ner. Bakom henne räddade Fanny på mållinjen, men den rensningen fångades upp kring straffpunkten och rakades i nät. HIF var inte mer oroat än att det dubbelbyte som förberetts genomfördes i samma spelavbrott – målgörarna ”Asta” och Lillbäck ersattes av Filippa Graneld som testades på topp, och Lawlaw Nazeri som tog hand om vänstersidan.

 

Och AIF förmådde inte hota Bajen, som visade att det inträffade mest var ett olycksfall i arbetet, och hade bud på betydligt mer än det 4-1-mål man åstadkom. Den i damsammanhang befriande höga ribba som domarteamet lagt för närkampsspelet gjorde matchen extra sevärd och chansrik. Graneld skar in från vänster och sköt tätt över, strax innan Hanna Andersson nog gjorde årets bortaräddning hittills på Hammarby IP – Emilia spelade in till kapten Emmas direktavslut, men Asarum-målvakten sträckte ut och fick en näve på det hårda och till synes perfekt placerade skottet.

 

I 77:e kom ändå spiken i kistan – efter Ökvists högerhörna uppstod kalabalik där Janssons försök räddades på mållinjen, men Emilia stod rätt då returen kom ut, och fick äntligen dit bollen. Säsongens första (!) hörnmål… Och i slutskedet var Graneld en träff i stolpens insida ifrån ett nytt målgivande inhopp. I så fall hade också just inbytta Ellinor Johansson, som kombinerade fram 18-åringen till avslutsläget, fått leverera i protokollet. Jansson var även hon nära, i 94:e, men Bajens segermarginal stannade vid tre mål och förhoppningsvis finns några retroaktiva kassar att plocka ut framöver.

 

 

Statistik, HIF-AIF 4-1 (1-0):
Avslut 32-6 (16-4)
På mål 14-3 (5-1)
I ramen 1-0 (0-0); Graneld 84′
Hörnor 10-1 (5-0)
Frisparkar för 4-6 (3-0)
Gula 1-0 (0-0); E. Larsson 64′
Offside 4-2 (1-2)
Publik 915

 

 

Ytterligare matchfakta finns här, och här är tabellen, där Hammarby befäst sin serieledning.

 

 

Närmast väntar tabellåttan Kvarnsveden i Borlänge, nu på onsdag. Och lördagen den 29 juni ska Hammarby revanschera sig för bortaförlusten mot Lidköping, i sista hemmamatchen innan sommaruppehållet – köp biljett redan nu på denna länk!

 

 

Foto: Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS