toggle menu

ANNONS

Bajen golvat från elva meter i titelmatchen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Cupfinalen ramades in av en rejäl publikmatch och på planen svängde den fram och tillbaka. Oftast förde Bajen matchen, medan Malmö FF vägde något tyngre då man hade bra perioder. Och i straffavgörandet som följde på 120 minuter fotboll, där Davor Blažević förtjänstfullt fredat sina nätmaskor men Hammarby skapat flest lägen, så var MFF strået vassare. Hur krasst det än både kan låta och är efter en utebliven titel, så blir det nu till att fokusera på den allsvenska säsongen året ut.

 

Kenta Jönsson

 

Timmarna innan avspark gav ovanliga upplevelser sett till inramningen. Nog för att det här var Hammarbys andra cupfinal med tillhörande bussmottagning på Bolidenplan, men scenerna där är man inte avtrubbad inför. Och då publik väl släppts på in till läktarna hade ju Hammarby-publiken varit upptagen med annat, så att bortasupportrarna kunde hålla låda obehindrat vid stora delar av uppvärmningen. Även med grönvitt tuggmotstånd blev MFF-publiken, som annars knappt firat ett mål sedan Marcus Rosenbergs sista balja, definitivt något att bita i för de grönvita.

 

Bildbyrån

 

På planen handlade mycket av förhandspratet om tillgängliga eller frånvarande spelare. Cupfinalmålvakterna var knappast ofrivilliga om du frågar dem själva – och båda skulle spela huvudroller när titelmatchen gick hela vägen till straffar. Det borde ändå inte ha kunnat bli 0-0 (0-0, 0-0). Chansspäckade var inte de 120 minuterna men båda lagen skapade tillräckligt för att vi inte skulle behöva vänta på elvametersavgörandet för att få se nätrassel. Hammarby var allt som oftast drivande, men samtidigt var MFF tyngre då de väl hade sådant däringa momentum.

 

Redan två minuter in fick Ismael Diawara i gästernas bur visa sig på styva linan. Bajen fick ett halvskapligt frisparksläge där Nahir Besara dock träffade muren. Tredjebollen mötte Darijan Bojanic med en saftig volleyträff där han sökte det nättak som han hittat två gånger i föregående allsvensk omgång, men MFF-målvakten hann upp för att rädda till en resultatlös högerhörna. Efter ett långt, etablerat aftonblått anfall blev även Davor Blaževićs första ingripande bra, då han plockade ner inlägget. Han behövde däremot inget göra på det skott ur andrabollsytan som Jo Inge Berget fick på kvarten in, eftersom norrmannen avslutade tätt utanför.

 

Halvannan minut senare fick vi en försmak av något som skulle bli ett stående tema i två timmar av finalfotboll. Den konspiratoriskt lagde hade nog kokat ihop något i stil med att man i och med hemmaplanslottningen tillät ett mer fysiskt starkt och cupspelsvant Malmö FF att ligga både på och över gränsen i duellspelet, där ribban var väldigt högt lagd. Den krasse skulle då invända att det helt och hållet var upp till Hammarby att acklimatisera sig till domarnivån och agera därefter, snarare än att via rena tekniska fotbollskunskaper försöka få matchen att svänga över i grönvit favör. Här är vi förstås neutrala… och då får vi bara konstatera att matchbilden detta gav blev tämligen avgörande i dag. För att knyta ihop just den här säcken, så började den fyllas då Williot Swedberg och Mohanad Jeahze blev kapade i samma sekvens. Ostskivan kom inte upp då, och heller inte överhuvudtaget, förrän i ett sent skede av matchen då varningar spelar mindre roll än tidiga gula.

 

Några direkta skavanker orsakades åtminstone inte, och på tal om skavanker får vi släppa bitterheten åtminstone ett slag, och imponeras av att Malmö FF klarade ut detta via 0-0 (0-0, 0-0) trots att stöttepelaren Oscar Lewicki tvingades kliva av halvtimmen in. Framemot pausvilan borde Bajen däremot ha ordnat en 1-0-halvtidsledning. Besara gjordes omkull – men här ska vi nyansera oss ytterligare och säga att det var en lämnad fördel av boll med spelkänsla. Swedberg kunde sätta av i två mot en-läge med Gustav Ludwigson, men när ”Gurra” skulle ställas sopren var det något som tjorvade till sig. Läget gick om intet och när Swedberg svarat för en sistapass som klaffade hade Astrit Selmani sprungit omkull Dennis Hadžikadunić innan han rakade dit avslutet. Frispark förstås, och lagen gick därmed till paus i dödläge.

 

Bildbyrån

 

Loret Sadiku satte tonen för en bra grönvit inledning av andra halvlek, med en av otaliga bollvinster med klok fördelning av lädret. Snart blev det dock böljande – som i 58:e med varsitt läge. Först utnyttjade Swedberg sånär en MFF-bjudning i uppspelsfasen, och när spelet vände hade det storspelande mittlåset med Mads Fenger och Edvin Kurtulus fullt sjå med att stå emot Isaac Kiese Thelin som fick avsluta i obalans och högt över.

 

Med halvtimmen kvar hade Søren Rieks bud på straff – fast den himmelsblå publiken som befann sig just bakom situationen då lagen anföll åt ”rätt” håll i halvleken reagerade bra mycket kraftigare än dansken själv, sedan han gått omkull i boxen. Under nämnda halvtimme tog Bajen annars över ganska eftertryckligt. Lägena lät vänta på sig till runt minut 80 – men kom då i gengäld slag i slag. Först var det Ludwigson som förbarmade sig över en förlupen boll i mittcirkeln och satte av centralt. Swedberg fick passningen och förtroendet, och gjorde bort Eric Larsson, men inte Diawara som motade skottet. Larsson och Swedberg besatte huvudrollerna också minuten därefter, då Hammarby fick loss bollen åt Besara som spelade in den från höger. Williot stod för en delikat mottagning men Larsson rugbytacklade honom över benet i skottögonblicket; bollen hamnade utanför. Sista läget under ordinarie tid hade Malmö FF, då Hadžikadunić språngnickade, även det vid sidan om buren.

 

Bildbyrån

 

120 minuter cupfinal även i år, alltså. Och här fick vi verkligen se en förlängning med två kvartar. Malmö FF dominerade de första 15 minuterna fullständigt och var otroligt nära att ta ledningen redan i inledningen. Veljko Birmančević fick då fin träff från halvdistans och tvingade fram en riktigt stark Blažević-fingertoppsräddning, som styrde bollen i ribbans undersida och ut. Även just innan den korta förlängningspausen fick Davor stå emot; inbytte Ola Toivonen nickavslutade men HIF-keepern hann ner mot sin vänstra stolprot.

Andra akten svängde ganska snart över i Bajenfavör och här hade de grönvita ytterligare en bortdömd boll i nät, efter en av många hörnor mot slutet, men Selmani var tydligt offside då han hjälpte inbytte Abbe Khalilis skott i nät. Mycket har sedan sagts om den tydliga tröjdragningen på likaledes inhoppande Bjørn Paulsen just dessförinnan – men det är onekligen svårt att döma straff innan en hörna har slagits. Rimligare då att gräma sig över Swedbergs bortplockade skottfot tidigare.

 

Det finns ingen direkt poäng med att referera en straffläggning i efterhand. Det är bara att gratulera MFF till ett för dem efterlängtat cupguld – skåningarna var kyligare då det väl behövde avgöras från elva meter och tog sig skickligt till detta läge delvis genom att rutinerat anpassa sig till den bedömningsnivå som bjöds, vilket Hammarby inte förmådde.

 

Bildbyrån

 

Avgjord är däremot inte Allsvenskan – långt därifrån. Bajen tar sig i sista våromgången an Värnamo på bortaplan, nu på söndag. Bussresan med Bajen Fans till Småland bokas på denna länk och biljetterna till vallens grönvita sektioner finns här.

 

 

Foto överst: Mattias Saaranen

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS