Bajen hade marginalerna med sig mot "Giffarna"

Av Marcus Bolldén, Publicerat för 4 månader sedan.

Det var ett Bajen som reste upp till Medelpad med en stigande formkurva, inte minst efter storsegern över Falkenberg senast. Sundsvall däremot, som låg på samma inspelade poäng som lagen bakom på nedflyttningsplats, hade inte tagit en seger sedan den 29 april – den gången mot just de gula halländningarna. 

 

Hemmalaget kom till start med två grönvita bekantskaper flankerandes ute till höger, Maic Sema och Jonathan Tamimi. Under uppehållet såldes Linus Hallenius till Cypern och den vanligtvis försteslipsade William Eskelinen saknades på grund av långt gångna förhandlingar om en eventuell Danmarks-flytt. Det innebar första allsvenska matchen sedan 2015 för britten Lloyd Saxton i hemmamålet. I Bajenlägret var Mads Fenger tillbaka i mittlåset efter avstängningen senast, i en annars identisk grönvit elva mot förra omgången. 

 

Just firma Tamimi och Sema skulle skapa stor oreda för Hammarby matchen igenom. Redan i den andra minuten hittade Tamimi Sema vars hårda inspel efter backen kanske var aningen för hårt då Tobias Erikssons högra bredsida slog hål i luften endast ett par meter från mål. I anfallet efter skulle Eriksson få ett nytt ganska öppet läge i straffområdet. Bollen landade på hans fötter efter ett misslyckat Sema-skott och med en lätt vrist försökte han lyfta in bollen i den bortre gaveln, men dryga meter över. 

 

”Giffarna” satte hög press i inledningen men Bajen skulle äta sig in i matchen mer och mer. Bojanic hittade en fri Tankovic mitt på offensiv planhalva som kunde sätta fart mot mål. Avslutet strax utanför straffområdeslinjen kunde dock styras undan av Saxton. Minuten efter är det farligt på nytt när Kjartansson hittar en yta ute till vänster och ett tre-mot-två-läge uppstår. Islänningen bryter in i banan och försöker spela ut till en störtande Simon Sandberg, på fel sida om försvarande ytterbacken. Tanken blev dock godare än utfallet och Saxton kunde komma ut och lägga vantarna på bollen.

 

Dryga kvarten in kommer Hammarbys bästa chans dittills när Jeppe slår en så gott som identisk höjdboll som den mot Malmö borta i våras – nu liksom då, till ” Mujo”. Muamer lyckas dock inte få fast bollen vid fötterna och bollen hinner rinna ner i Saxtons famn innan avslutet kommer. 

 

Det var en småful första halvlek stundtals; Vidar åkte på ett flertal smällar i en och samma situation utan åtgärd från huvuddomare Al-Hakim, Jeppe åkte på matchens första gula efter en sen satsning på Tobias Eriksson och Kacaniklic blev bryskt nedknuffad precis utan straffområdet halvtimmen in. På den frisparken stegade Bojanic upp, såg att Saxton tog ett kliv mot hörnet som muren täckte, och pricksköt in ledningsmålet i målvaktens hörn precis framför den tillresta Bajenklacken. 

 

Ledningen skulle dock bli kortvarig då hemmalaget kunde replikera på frispark tre minuter senare. Batanero slog in bollen med sin patenterade vänsterfot, en jobbig boll som Blazevic fick svårt att komma ut på och som Carlos Gracia kunde skarva in i nät. Efter målet är Sundsvall på hugget och har ett par halvchanser som kunde blivit farligare. Efter att Sema testat Blazevic med ett skott ur svår vinkel kunde Bajen kontra. Bollen hamnade för en stund i hemmalagets ägo, men Kacaniklic var på alerten och snodde åt sig bollen ute på högerkanten och drev in. Han ser en fristående Tankovic till vänster inne i straffområdet som tar emot bollen i steget och avslutar behärskat med en vänstervrist i den bortre gaveln – ”Tankens” sjunde mål för säsongen. Bortaledning på nytt och pausvila. 

 

En väldigt intensiv och frejdig första halvlek, säkerligen mer underhållande för gemene åskådare än tränarteam nere på bänken. Dessutom ganska grinigt stundtals och många i Sundsvallslägret var irriterade över flera situationer där Jeppe var inblandad med en ostskiva på kontot. Inför den andra halvleken justerade Billborn & Co vänsterkanten, där Sundsvall vållat en hel del problem första 45, och satte in Solheim på vänsterbacken istället för Widgren. 

 

Det uppehållande vädret skulle bytas ut mot ösregn under första halvan av halvleken. Tempot mattades av en aning hos båda lagen och det skulle inte dyka upp någon direkt farlighet förrän i den 59:e minuten, även om situationen till en början inte såg så farlig ut. Efter en tids bolltrillande från hemmalaget lyftes bollen in i Bajens straffområde. Bollen styrs på en täckande Muamer ute på kanten och kommer in som en luftpastej och läget att rensa bort finns både en och två gånger. Istället får Tobias Eriksson fatt i bollen och kan ta emot och avsluta med en behärskad högervolley i Davors högra hörn. Snöpligt och onödigt var känslan. 

 

Bajen hade svårare att komma till avslutslägen i andra halvlek. Kacaniklic skulle få iväg det första grönvita avslutet efter pausvilan, efter fint kombinationsspel där ”Mujo” sånär når Kjartansson med ett instick, och bollen rullar ut mot Alex som avslutar på ett med vänstern, men högt över och in i hemmaklacken.

 

Med kvarten kvar bet sig Bajen fast på Sundsvalls planhalva via först en farlig frispark, där nyss inbytte Khalili prickade muren, och sedan tre hörnor på kort tid. Hemmalaget skulle dock komma tillbaka och skapa en del oreda ånyo. En omdiskuterad situation uppstod när Maic Sema gjordes ner av Blazevic i straffområdet. Huvuddomare Al-Hakim pekade på bollen och första känslan från sidan var densamma, men av reprisbilderna att döma är frågan om inte Sema petar bort bollen precis innan Davor hinner ut.

 

Drygt tio minuter från slutet skapar Hammarby två farliga chanser på kort tid. Först frispelar Djurdjic Vidar, som dessvärre får en ganska snäv vinkel och det hårda avslutet på halvvolley med vänstern kunde boxas bort av Saxton. Strax därefter når Simon Sandbergs inlägg, via en touch från Björkander i hemmaförsvaret, en helt fri Tankovic kring straffpunkten. Han får dock bollen något för långt i från sig i mottaget och i kombination av en utrusande hemmamålvakt går lyftningen på volley strax över. 

 

Precis innan stopptiden får ”Giffarna” ett liknande frisparksläge som Bojanic i första. Sema stegar upp och skjuter bollen i muren, men tar en hög båge mot mål. Davor går för att boxa undan men når inte bollen och för en sekund är det oklart var bollen ska ta vägen bland alla ben. Till slut kan Khalili avvärja situationen ut till inkast. 

 

”Forza Bajen, in med bollen” börjar dåna från den gästande sektionen, och nog gjorde det sitt när Hammarby blixtrar till. Darijan väggspelar med ”Niko” som sätter den på ett till Muamer metern utanför straffområdet, som i sin tur gör detsamma på djupet mot en framstörtande Solheim. För ett ögonblick ser bollen ut att vara för lång, att Mats inte kommer nå den, men han fläker fram allt han äger och har och når en helt fristående Kjartansson inne i mitten som kan sätta det otroligt förlösande segermålet i vad som, för stunden, var han sista match i den grönvita tröjan. 

 

Andra raka segern och sambafirande efter slutsignalen. Det är något visst med övertidsvinster på bortaplan. 

 

Matchen i siffror, GIF Sundsvall – Hammarby 2-3 (1-2):

Avslut 8-13 (6-5)

På mål 4-5 (3-3)

Hörnor 0-4 (0-1)

Frisparkar för 13-12 (6-8)

Gula 2-1 (1-1); (Andersen 27’, Gracia 29’, Björkander 73′)

Offside 2-1 (1-1)

Publik 6020

 

Om en vecka ses vi mot Elfsborg på hemmaplan – klicka här för att lösa biljett!

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments