Bajen lät Lidköping smaka på sin egen medicin

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 vecka sedan.

Även i fjol fick Hammarby åka till Västergötland tidigt in i Elitettan-säsongen. Det som i värsta fall skulle bli en 0-0-match slutade i 0-1-förlust, Bajens första i serien. 2020 såg det helt annorlunda ut. Förutom att högsommarvärme rådde, så låg 4-0 närmre till hands än att LFK skulle överlista Britta Gynning. Vinstsiffrorna stannade vid 2-0 efter Hanna Folkessons första balja för klubben, på hörna, och Emma Janssons sena straff. Det var alltså de grönvita som nyttjade offensiva fasta. I artikeln finns också tränarsynen på matchen.

 

Fast det var inte symptomatiskt för dagens match, i 29-gradig värme och stekande sol på Idrottsparken Framnäs. HIF förde spelet från första stund, och vi behövde inte vänta längre än elva minuter på att tillställningens första heta chans också resulterade i Bajen-ledning. Högerhörnan orsakade då oreda. Så stor, att bollen alltså hamnade i den annars storspelande Sara Fröjds nätmaskor. Och så stor, att vi inte fick klarhet i vem som skulle ha målet, förrän de tre inblandade grönvita satte sig ner på den fantastiska gräsmattan och redde ut saken efter slutsignalen. June Pedersen, som alltid går för att vinna framspelningsligan, tjurade så smått över att det var Alice Carlsson nickat via Hanna Folkesson.

 

 

Det tidiga målet blev förlösande och Hammarby hade snart bud på än mer. Halvvägs mot paus var det återigen nära att gästernas offensiva fasta resulterade – när man ju annars var på sin vakt varje gång bakåt, mot de välväxta rödsvarta experterna på långa inkast med nickskarv. En frisparksvariant från Pedersens sida gav visserligen inte mer än inkast från höger, men det tog Elsa Karlsson – flackt och perfekt synkat med Emma Janssons löpning in mot boxen. Hon trängdes dock i skottögonblicket och avslutet hamnade utanför första stolpen. Halvannan minut därefter träffade Emilia Larsson just denna stolpe. Hon vek in från vänster och fick på ett skott som alltså gick utanför keeperns räckvidd – och på returen var Folkesson först. Direktskottet föreföll tillräckligt bra, men prakträddningen blev en Fröjd för hemmalaget.

 

Pablo Piñones-Arce hördes gott och väl, när det inte fanns någon Bajenklack på plats för att hålla låda. Och huvudtränaren betonade under halvleken främst tålamod i anfallsspelet, något som hans elva också visade upp. Andra akten kunde sparkas igång först efter att bollflickorna gjort upp om vilka som skulle slippa stå i solen nästa 45 minuter. På planen var temperaturen också högt uppskruvad hos Hammarby. Dajan Hashemi var, såväl fem som tio minuter efter paus, ytterst nära att servera firma Emma Jansson och Emilia Larsson, efter att ha tagit sig runt till höger med Hanna Lundkvists hjälp. LFK hade inte mycket att sätta emot, annat än distansförsök, men i så fall kändes Felicia Savings mer allvarligt menade.

 

Liksom i första halvlekens mitt ordinerade förstås domarteamet en vätskepaus i andra. Bajen passade då på att byta in Emma Westin och Klara Andrup, då Larsson och Lundkvist lirat färdigt för dagen. Ännu ett dubbelbyte gjorde HIF med kvarten kvar – Ellen Gibson och Frida Thörnqvist avlöste Saving och Hashemi. Den inhoppande kvartetten gjorde avtryck. I minut 79 såg matchen ut att vara avgjord. Helén Ekes cutback-inspel efter en lång löpning i högerkorridoren möttes av Westin, med ett distinkt avslut i nät, men de turkoströjade menade att Thörnqvist var i skottlinjen och offside, något som föreföll tämligen orimligt då den LFK-försvarare som nyss försökt hindra Eke inte hunnit över kortlinjen.

 

Utöver att Westins inhopp borde fått ge utdelning i form av en balja, så kvittade det i slutändan. För i 83:e bar Gibsons envetna löpning efter en förlupen diagonalboll frukt – Westin och Folkesson nådde Jansson via varsitt tillslag, nummer 10 tog sig in i straffområdet och mejades ner, och hon lade själv upp bollen på elvameterspunkten. Fröjd var chanslös och även om LFK satsade på tre i kedjan mot slutet så dödade detta slutligen matchen. Hammarby hade också mycket väl kunnat straffa hemmalaget än hårdare, som när Gibson var några centimeter ifrån en tredje pyts i 94:e. Men detta fick väl duga – en bättre dag på kneget.

 

 

 

Pablo Piñones-Arce säger så här om dagens 2-0-seger:
– I dag kontrollerar vi matchen och står för en väldigt stabil insats. Vi ger inte motståndaren chansen att skapa särskilt mycket mot oss, samtidigt som vi själva producerar väldigt mycket framåt. Även om vi kontrollerar matchen från start, så visar vi ett större tålamod i andra halvlek.

 

– Vi är såklart glada över segern, men vi ska kunna avgöra en sådan här match mycket tidigare. Nu njuter vi av trepoängaren i någon dag, för att sedan börja ladda för matchen på onsdag.

 

 

Direktrapportering med fler filmklipp på matchhändelser och snabba surr med spelare efter slutsignalen hittar du på denna länk. Och här finns matchfakta.

 

I nästa omgång, nu på onsdag, får Bajen stifta bekantskap med nykomlingen Bollstanäs på bortaplan.

 

 

Foto överst: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments