Bajen närmast att gå vinnande ur holmgången i Borås

Av Mattias Jansson, Publicerat för 6 månader sedan.

Hammarby öppnade och avslutade den första halvleken starkast, men de heta chanserna uteblev. Desto fler blev möjligheterna efter paus – men både hemmalagets Kevin Stuhr Ellegaard och straffräddande Johan Wiland storspelade mellan sina stolpar. Bajens bortapoäng mot ett Elfsborg med gryende form är visserligen tung, men de grönvita borde sett till spel- och målmöjlighetsfördelningen ha vunnit.

 

David Fällman var tillbaka i speldugligt skick, vilket tajmade väl, med tanke på att Bjørn Paulsens besynnerliga gula kort på tilläggstid mot ÖFK var mittbackens senaste. Hos hemmalaget ersatte Jesper Karlsson avstängde Simon Lundevall till vänster, vilket inte gjorde det mycket enklare för Mats Solheim och resten av Hammarbys försvar, som ändå höll tätt i den 27-gradiga hettan.

 

Redan halvminuten efter avspark klev Imad Khalili in rättvänd från sin högerflank och sköt, men fick för mycket fot under distansförsöket. Fem minuter in kvitterade Karlsson i halvlägen, men Johan Wiland var med och höll avslutet. Jiloan Hamad och Neto Borges hade stundtals riktigt kul på sin vänsterkant och brassen tvingade också Kevin Stuhr Ellegaard att sträcka ut ordentligt med en oannonserad distansrökare, men det var från höger som nästa läge uppstod. Jeppe Andersen stod för många bollvinster i afton, och denna gav Solheim läge för inlägg, som Muamer Tanković sånär kom åt ordentligt med huvudet.

 

Bajen hade ett tydligt spelövertag första 20, men då rycktes tillställningen sönder något av att Stefan Ishizaki åkte på en lårkaka i duell med Borges, och blev liggande flera gånger om. Daniel Gustavsson som ersatte var mer framgångsrik än sin lika AIK-bekante lagkamrat. Elfsborg gjorde det trängre och trängre på sin planhalva, och med tio minuter till paus tog sig de gulsvarta till en första vass chans. Gustavsson väggades till ett inspelsläge från höger, på sedvanligt IFE-snettinåtbakåt-maner, men Mads Fenger hann emellan och gjorde hörna.

 

HIF tog dock tillbaka initiativet i slutet av halvleken, och behöll ett fast grepp om taktpinnen när andra akten sparkades igång. Ändå fick Andersen dra på sig en varning efter att Hammarbys frenetiska press inte bet, och Karlsson kunde vricka sig till ett avslutsläge där Johan Wiland sträckte ut och motade. Men den första av flera klara chanser fick Nikola Djurdjić i 54:e – vänsterbacken Rami Kaib slog en rejäl indianare rakt in i egen planhalva, som Tanković snappade upp och skickade vidare, men Stuhr Ellegaard motade friläget.

 

Med halvtimmen kvar blev det rejält rörigt, efter att Borges pumpat in ett av många inlägg, ämnat för Imad och Nikola. En hemmaback blev liggande efter duellen, och Solheim snodde åt sig lädret på andra sidan om straffområdet, vilket gav Khalili chansen att söka serben ur knepig vinkel – men målvakten lyckades avvärja. Högerhörnans andraboll sög Junior upp för ett avslut utifrån, som Fenger sånär nickskarvade på rätt sida om stolpen.

 

Matchbilden gick alltmer åt det vidöppna hållet. Karlsson vek just efter Hammarbys dubbelchans återigen in i planen och fick iväg ett skott med bra tryck i som ändrade riktning på vägen, men Wiland parerade följsamt. De möjligheterna blev Karlssons och Khalilis sista innan de mitt i halvleken avlöstes av Prodell respektive Sander Svendsen – norrmannen äntrade planen till vänster medan Hamad bytte kant.

 

Med 20 minuter kvar uppstod en sanslös sekvens. Först gav Samuel Holméns bröstvärmare mot Junior en varning, där fördelen av boll hade smakat bättre i omställningsläget, som efter frisparken istället blev Elfsborgs. Issam Jebali nådde och friställde Prodell med en fin crossboll, där Wiland snabbt kom ut och gjorde sig stor nog för att klara friläget. Spelet vände ånyo – Andersen avancerade snabbt centralt och fördelade bollen till Djurdjić, som siktade mot första krysset från högerläget men fick se keepern klara till en hörnspark, som Borges sedan knoppade över.

 

Resten av matchen blev en handbollsaktig grönvit jakt på segermålet. Inom loppet av minuten, kring 80:e, tog sig Bajen till två hundraprocentiga chanser. Neto klev fram för ännu ett vänsterinlägg där andrabollen hamnade hos Mats, som gick på kraft, men utan att kunna överlista Stuhr Ellegaard. Den danske veteranen stod också för en prakträddning, efter att Junior kombinerat fram Jiloan till ett inspelsläge som Sander mötte med direktavslut – som alltså inte heller resulterade, till förtret för 883 högljudda på kortsidan.

 

Junes Barny äntrade den svårbemästrade konstmattan i slutminuterna, men det var Wiland som stal huvudrollen, just kring bytet i 88:e. Först räddade han ännu ett friläge, som Jebali serverade Alex Dyer. Och sedan gjorde han omkull Gustavsson, sedan denne fått en touch på bollen i straffområdet. Jebali stegade fram – men på sin forna hemmaarena väntade Wiland ut tunisiern, och revanscherade sig direkt med en straffräddning.

 

De båda slutkörda lagen gick båda för segern i slutminuterna. Bajen hade bäst tryck i sina aktioner och var en ramträff ifrån att få sista ordet. Jiloan drev bollen i hög fart, på väg in i straffområdet, och gjordes bryskt omkull. Frisparken tog han själv hand om, men knorren hamnade i kryssribban. Den välförtjänta sagoavslutningen var inte långt borta, men den avgörande skärpan saknades många gånger i kväll, även om tempot och frenesin imponerade med tanke på temperaturen.

 

 

Siffror, IFE-HIF 0-0:
Avslut 15-15 (5-3)
På mål 10-4 (2-1)
I ram 0-1 (0-0)
Hörnor 6-6 (4-2)
Frisparkar 9-16 (5-5)
Offside 4-2 (4-0)
Gula 2-1 (0-0); Andersen 48′

 

Ytterligare matchfakta finns här.

 

I nästa allsvenska omgång tar Hammarby emot Dalkurd. Matchen börjar 19.00, måndagen den 23 juli, och här köper du biljett!

 

Foto: Therese Back

sidobannercraft
Kennedylglas2
600x600 webb
Hemsida_Square_600x600
Trocsidobanner
Hammarby säsongskortet- sidobanner sid1 (003)
BajenPremiumTrolly_alt2_600x600 (3)
CarglassHammarby-600x600
UNW_Boxbanner
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
siljaresort_600x600_a
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
Banner_2
HeForShe_mob
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square
jamtkraft

ANNONSER

Comments

comments

600x600 webb

ANNONS