Bajen reste sig inte tillräckligt efter sjabblet

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 månader sedan.

Hammarby fick främst rikta in sig på omställningar i första halvlek, och var ofta närmre att hitta rätt än Djurgården som förde spelet. Men i 23:e släppte man till en hörna som resulterade för dom blårandiga. Och tidigt efter paus kunde DIF utöka; ännu ett väl enkelt mål. Blytungt, men Bajen ska ta med sig sättet laget reste sig på därefter, och åter gjorde match av cupmötet.

 

Den första halvleken i träningspremiären, i en minusgrad på Grimsta IP, var inte bara chansfattig – utan kliniskt fri från målmöjligheter och tydliga avslut. Istället noteras mest brottstycken av tendenser och andra händelser på planen.

 

Frida Sjöberg tog sig redan i tredje minuten in i straffområdet där hon gick omkull, utan åtgärd; troligen korrekt. Med tolv minuter på uret var hon också bollförande i ett av flera initialt farliga grönvita omställningslägen. Med sig hade hon båda kedjekamraterna, men Kim Sundlöv i DIF-försvaret hann just emellan vid stickaren mot Emma Jansson. Vi fick också se Caroline Forsgren göra en, i stora delar, trygg tävlingsdebut för Hammarby. Framför allt imponerade kylan vid hemåtpassningar, där Älvsjö-värvningen satte igång snarare än att tjonga undan, vilket gav Bajen ett hyggligt bollinnehav.

 

Men halvvägs mot paus kom alltså 1-0-målet för dom blårandiga. Sejde Abrahamsson tvingades rensa till högerhörna, och sedan fick varken hon eller någon lagkamrat bort bollen vid bortre stolpen, där Ingibjörg Sigurðardóttir generöst tilläts nicka i nät – via Forsgrens näve och ribban.

 

Alma Nygren, kvitteringshjälten från tv-bragden i Linköping i höstas, hade inte samma lycka framåt i dag. Inte heller med domarbedömningarna… där flera 50/50-dueller gick emot. Flyt hade Bajen i än större utsträckning behövt i halvlekens slutminut, när Olga Ekblom stegade fram för en frispark vid mittlinjen. Efter kampflipper framför DIF-målet tog bollen först på en grönvit arm – och sedan på en blårandig. Rättskiparna lät kanske udda vara jämnt, men en straff i det läget hade ju inte varit dumt.

 

En ostrukturerad inledning på den andra halvleken mynnade ut i utökad blårandig ledning. Även detta mål kändes smått ologiskt, men HIF hade sig själva att skylla; oskärpan på egen planhalva gav en jätteomställning därifrån, och Mia Jalkerud kunde fri med Forsgren enkelt rulla dit tvåan till höger om målvakten. Och om det var orättmätigt där och då, ska Söderbönorna vara tacksamma över att Djurgården sedan förvaltade en handfull chanser illa på kort tid, när de grönvita såg klart groggy ut.

 

Man reste sig dock på ett imponerande sätt. Försöken att dra upp bolltempot och kombinera sig fram offensivt var fruktlösa, men Hammarby nötte på, och i takt med att pigga ben byttes in tog man över ganska eftertryckligt. Ellen Gibson ersatte slutsprungna Julia Zigiotti på det centrala mittfältet med halvtimmen kvar, och framgent fick Bajen betydligt bättre träff i sitt presspel, samtidigt som DIF agerade lite övermodigt. Sundlöv hade en hörnnick från nära håll i 67:e, som Forsgren starkt limmade, men i övrigt var HIF-chansövertaget markant.

 

Bajen-supportrarna – helt utan sångmotstånd i dag – nötte även de på starkt. Och det första högoktaniga reduceringsläget uppstod när Jansson tog sig fram till höger. Inspelet slickade hela målområdeslinjen… decimetrar framför fötterna, när såväl Sjöberg som Nygren tog sig in framför sina motståndarbackar.

 

Med kvarten kvar byttes Klara Folkesson in i Nygrens ställe, till vänster. Och 17-åringen hann bli inblandad i mycket. Efter bara sekunder på planen var hon först på Madeleine Tegströms boll in från höger, trots hård uppvaktning från båda DIF-mittbackarna, men utan att få styr på stöten. Med sju minuter kvar av ordinarie tid rensade sedan Cathrine Dahlström på volley, en boll som Sjöberg i sin tur stiligt volleyskarvade ner till Gibson, som förlängde ut mot Folkesson – som dock fick frispark emot sig i offensivt straffområde.

 

Minuten därpå vaskade Jansson fram Hammarbys sista halmstrå för att skaka om resultatmässigt, när hon stressade Guðbjörg Gunnarsdóttir i DIF-målet till ett misstag, och fick bollen på sig. Men symptomatiskt nog, för matchen som helhet, studsade den inte mot nätmaskorna. Djurgården hann å sin sida med ett ribbskott av akademisk betydelse i 93:e, när HIF flyttat fram allt, vilket avrundade tillställningen. Känslan var förstås som sig bör efter en derbytorsk, men också att blåränderna nog hade fått svårt att stå emot, om Bajen fått till en rättmätig reducering.

 

Hammarby får sikta på revansch inför många, många fler på läktarplats – på Tele2 Arena den 27 maj. Nästa uppgift i Svenska Cupen är Piteå på bortaplan, den 18 februari.

 

Matchfakta finns här.

 

Foto: Peter Jonsson

Boxbanner_Grill
Hammarby matchtröja Vår 2018-600x600-Swedish
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
Hemsida_Square_600x600
Mob_synsam
Silja_hammarby_generic_600x600
Jämtkraft_mob
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Boxbanner1
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
webb_kvadrat_600x600
Banner 600x600
Banner_2
HeForShe_mob
enskede600x600
Hemsida_600x600
Golfsouth
600x600_banner
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square
jamtkraft

ANNONSER

Comments

comments

600x600 Boxbanner

ANNONS