Bajen skapade nya minnen på Tingvalla

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 månader sedan.

Hammarby hade inga besvär med vare sig den mycket regntunga mattan eller med Carlstad United i Svenska Cupens utslagsomgång, utan vann klart. Komforten kom sig av Leo Bengtssons nickmål redan efter åtta minuter, och Bajen släppte aldrig in norrettans topplag i matchen. 2-0-ledningen i paus blev till 3-0-vinst på tilläggstid, inför 2441 i busvädret.

 

Lite vardagslunk med ännu en cupmatch i Karlstad, dessutom i hällregn? Nja. Flera HIF-spelare skapade sig nog Tingvalla IP-minnen av 1989-magnitud i kväll. Kennedy Bakircioglu stod som segrare i karriärens sista cupmatch. Vladimir Rodić gjorde sitt första mål för Hammarby. Abdul Halik Hudu tävlingsdebuterade i A-laget med sitt inhopp i 82:a minuten – och nätade av bara farten på tilläggstid. Och så höll Davor Blažević nollan, Bajens fjärde raka, i sitt första tävlingsframträdande för klubben.

 

Båda lagen luftade sina trupper i kväll. United hade en lång resa till Västerbotten i söndags för matchen mot Skellefteå, och tar på söndag emot Västerås SK som man har en poäng upp till. Publikmässigt lär Carlstad få svårt att matcha kvällens 2441 åskådare i seriefinalen mot VSK, men den sedvanliga ”årets match”-stämpeln brydde sig lagledningen mindre om. Bland de som vilades i hela Division 1-fotbollens målgladaste gäng fanns nigerianske målspottaren John Junior Igbarumah. I gengäld gjorde brassevärvningen Rafinha debut för CU.

 

Tvärtom mot hur det brukar se ut i cupen, så liknade favoriten Hammarbys uppställning faktiskt den senaste seriematchens mer än hemmalagets. Just när regnet tilltog rejält i solstan gjorde sig lagen och storpubliken redo för avspark – och Bajen visade direkt att man inte tänkt slarva bort gruppspelsplatsen.

 

Imad Khalili var nära fyra minuter in, efter Rodićs press- och inspel till höger, men bollen fastnade lite i den tilltagande vätan. Istället kom ledningsmålet ytterligare fyra minuter senare, återigen efter förarbete av Rodić. Den här gången skickades ett precist inlägg in från vänstersidan, och Leo Bengtsson tajmade sin nick perfekt i bortre ytan, distinkt tillbaka och ner lågt invid första stolpen.

 

Hammarby hade fullständig kontroll på händelserna och kvarten in duggade chanserna tätt. Sander Svendsen revs omkull otaliga gånger, varav ett par i Bakircioglu-lägen, där kaptenen dock inte fick till det. Och ett vackert anfall strax efter det vassaste frisparksläget var värt ett bättre öde. Junes Barny nådde Khalili till vänster i straffområdet, och en läcker mottagning med inspel senare stötte Svendsen bollen i öppet mål, men offsideflaggan var uppe.

 

Carlstads vassaste möjlighet i kväll hade Simon Molander, en av många i hemmalaget som varit på mer eller mindre framgångsrika utflykter till Superettan i grannorten Degerfors. Franske ytterbacken Thomas Boulesteix är ny i laget, men var redan med på en variant för sitt långa inkast. Bollen nickskarvades två gånger om, och Molander fick öppet läge till höger, men sköt utanför Blaževićs bortre stolpe.

 

Istället för utjämning avgjorde HIF halvtimmen in. Rodić hade då just fått flera minuters behandling efter en glidtackling som tog värre än avsett på det hala underlaget, men återvände i spel – och fick omställningsbollen ute till höger av Barny. Nyförvärvet avancerade framåt och inåt innan han avlossade ett avslut i Tobias Johanssons första kryss – inget dumt sätt att göra första målet för en ny klubb på.

 

Under pausvilan förbättrades sedan väderläget något. En lättnad – inte bara med tanke på 2-0-ledningen, utan även då vi ju minns cupmötet med Karlstad BK för fyra höstar sedan, där ett sent beslut togs att skjuta upp matchen. Mattan var i bättre skick denna gång, men hade nog kunnat släppa alltför mycket, om spöna fortsatt stå i backen.

 

Redan halvminuten in i andra halvlek bjöds Svendsen på ett jätteläge att avgöra definitivt, då den ene CU-mittbacken rensade i ryggen på den andre, men tåpajen missade målet. Hans bitige anfallskollega i Carlstad, förre Vasalundsspelaren Uchenna Ike, bommade desto grövre fem minuter in – distansförsöket gick inte bara ut över sidlinjen, utan närmre mittlinjen än kortlinjen… Farligare var Ikes läge minuten därpå, då han sånär fick tag i en stickare, men Bjørn Paulsen höll undan till hörna.

 

Mer än ytterligare ett par minuters tryck med halvtimmen kvar kunde United inte sätta söderbröderna under. Rafinha försökte hetsa igång den svårflörtade (365 i snitt under seriespelet) publiken i vinterlagsportsstaden, som dock inte fick se några värst vassa chanser. Bajen bestämde sig återigen för att hålla i bollen och låta Carlstad jaga, och gjorde så med lätthet – med ett undantag. I 69:e byttes Junior Igbarumah in, och nigerianen samarbetade direkt med landsmannen Ike, men den samtidigt inbytte Jiloan Hamad hade lika pigga ben och jobbade hem för en bollstöld i egen box.

 

Resten av matchen hade ”spela av”-karaktär. Hammarby-publiken sjöng om ”Champions League med Kennedy”, och laget höll som tidigare mest i lädret. Med åtta minuter kvar av ordinarie tid fick dock Abdul Halik Hudu äntligen göra sin tävlingsdebut för A-laget. Och i de allra sista tilläggssekunderna var hans spark, som fastställde 3-0, cupmatchens sista. Svendsen drog upp en omställning och höll i tills han blev upphunnen, och spelade då Hamad till höger, medan Hudu löpte till vänster och fick nästa passning. Johansson i buren parerade friläget – men ghananen drog behärskat in sin egen retur på volley. En riktigt fin slutpunkt, på en match där HIF visade att två divisioner trots allt skiljer.

 

Statistik, CU-HIF 0-3 (0-2):
Avslut 12-14 (4-7)
Avslut på mål 0-7 (0-3)
Hörnor 5-5 (0-3)
Frisparkar för 13-11 (6-10)
Offside 3-3 (2-1)
Gula 1-1 (1-0); Paulsen 66′
Publik 2441

 

Ytterligare matchfakta finns här.

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS