ANNONS

Bajen skipade rättvisa i slutsekunderna

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 månad sedan.

Sett över hela matchen var bortaseger i Norrköping, Bajens första sedan 2001 och dessutom IFK:s första torsk hemma på 16 omgångar, fullt rättmätig. Kalle Björklunds första mål för Hammarby var tungan på vågen i en jämn första halvlek och i den andra var tigerränderna sammantaget betydligt bättre. ”Pekings” tveksamma 1-1-straff hamnade i skymundan som sig bör, när ett mot slutet tillbakapressat HIF skakade fram ett segermål i 95:e.

 

Hammarby gjorde en förändring i startelvan efter derbysegern mot dom blårandiga – David Ousted var tillbaka efter sin skavank och fick förtroendet mellan stolparna. På bänken fanns den nyligen 18 år fyllde och med flygmaskin anlände Akinkunmi Amoo med i en Bajen-trupp för första gången. Efter den grönvita uppryckningen på sistone var detta ett allsvenskt toppmöte på förhand, även om Norrköpings guldryck kommit av sig rejält, med fyra raka utan seger efter den glimrande seriestarten. Och detta levde tillställningen också upp till, från första minut.

 

Första riktiga avslutet dröjde dock elva minuter, och då var det startdebutanten och Amoos landsman och födelseårsfrände Ishaq Abdulrazak som avancerade snabbt centralt och fick iväg ett avslut, utan att hota Ousted nämnvärt. Tre minuter därpå fick vi se en besynnerlig sekvens då Sead Hakšabanović, säsongens stora prestigevärvning i Allsvenskan, trodde sig vara offside i högerpositionen och stannade av. Kalle Björklund, framgångsrik i derbyts nykomponerade tre- eller fembackslinje, upphävde dock detta – men tog sig då inspelet väl kom in framför Christoffer Nyman och höll denne undan bollbanan.

 

Det var ändå Hammarby som, återigen, uppvisade effektivitet. Björklund rakade dit 0-1 kvarten in, och första avslutet på mål hittade in bakom Isak Pettersson. Detta efter att en välslagen Darijan Bojanic-högerhörna, som Vladimir Rodić grejat, dumpit ner mitt i det som på Vita Hästen-språk hade hetat slottet.

 

”Peking” var en stolpträff ifrån att replikera omgående, två minuter efter Bajen-målet. Linus Wahlqvist träffade då Ousteds vänstra bästa vän, innan returen studsade rakt i plytet på den danske keepern, som behövde någon minuts omvårdnad men åtminstone slapp se bollen studsa än mer fel. Men generellt var chansproduktionen jämn, möjligen med lite övervikt för Hammarby. Strax efter ramträffen drog klackande Bojanic och Abbe Khalili upp en fin omställning där Gustav Ludwigson svarade för anfallets andra klack, ut till inläggsläge för Jeppe Andersen. Högerlyftningen blev för lång, men fångades upp av Dennis Widgren, som fann Ludwigson i boxen. Avslutet blev däremot inte vad anfallaren tänkt sig.

 

Bojanic var näst på tur att sånär utöka. En frispark från vänstersidan, i det som på samtidslingo tydligen kallas ytterzon, knorrades hårt mot första krysset och tippades med möda i ribban av Isak Pettersson som efter nickförsök från både David Fällman och Widgren till sist fick tag i lädret. Och om vi ska gnöla över straffdomslutet just efter paus, så är det väl lika bra att vi konstaterar att Björklunds tvåfotare mot Lars Krogh Gerson strax innan vilan nog var närmre rött än inget kort alls – och resulterade i gult. Efter ett frisparksläge för IFK, där Aron Jóhansson visade defensiva reflexer i muren, var första halvlek till ända.

 

 

Och den andra började med två dueller mellan Björklund och pausinbytte Pontus Almqvist. Först hamnade duon i en löpduell 40 sekunder efter avspark, där Bajens mittback var lika snabb och till på köpet starkare. Men jämfört med Almqvists försök att plagiera Simon Sandbergs frisyr, så var fallet i straffområdet mer övertygande, nästa gång det vankades sprintlopp mot Björklund. Det tyckte åtminstone domarteamet som dömde straff, efter en rätt så tydlig förstärkning. Ousted gick rätt och snuddade Krogh Gersons hårt slagna elvametersspark, men kunde inte hindra den från att gå i nät.

 

Om HIF tyckte synd om sig själva, då Norrköping fick en biljett in i matchen, dessutom strax efter att Bojanic och Ludwigson fått se avslut fastna i täcket där framme? Inte mycket. Sköna och programenliga segrar mot Djurgården i all ära – sättet som Hammarby repade mod under den följande 25-minutersperioden var nog säsongens vackraste stund hittills. Påkostade ”Peking” hade påfallande svårt att hantera den tigerrandiga pressen, och även om vi under ett bastant Hammarby-övertag fick se få klara målchanser vid sidan av Ludwigsons nick i ribban efter Andersens inlägg mitt i halvleken, så hängde ett resulterande läge i luften.

 

Med knappa kvarten kvar, i samma veva som inbytte Ísak Bergmann Jóhannesson svarade för matchens fjärde ramträff då hans långa inlägg träffade ribbans översida, kroknade dock Bajen ganska tvärt. Ousted stod för en vass enhandsräddning då Almqvist sköt direkt på Simon Therns inspel i 83:e, och räddade i nästa minut ett friläge mot samme Almqvist efter samarbete mellan likaledes inbytta Jonathan Levi och Andreas Blomqvist. Det visade sig sedan vara avvinkat för offside, vilket föreföll tveksamt.

 

Där och då var det inte mycket som talade för att Norrköpings 16 matcher långa svit av förlustfria hemmamatcher, eller för den delen Hammarbys 19 år långa svit av segerlösa besök på Idrottsparken, skulle vara på väg att brytas. Snarare var det så att de vitblå forcerade frenetiskt för att återuppväcka tätstriden. Med 94.15 på uret fick Ousted rentav ett gult kort för fördröjning av sin inspark, då han nog utöver att få tiden att gå också ville ge en illa grinande Widgren extra sekunder att springa igång kroppen igen.

 

Men då burväktaren väl fick iväg bollen, så ordnade Imad Khalili frisparken. Lyftningen där kusin Abbe – efter studs via den i defensivt straffområde mindre kliniske Nyman – förpassade Jeppes serve högt i nät. Med 94.58 på uret; två sekunder kvar, precis som för Ludwigson i Helsingborg häromveckan, fast helt utan fadd eftersmak. Om något fattades, så var det naturligtvis i runda slängar 5000 euforiska supportrar kring just det hörn av arenan där segermålet gjordes. Nu ekade istället ett lika mäktigt trepoängsvrål över Sofia, Maria, Katarina och över hela Söderort.

 

 

Matchfakta följer.

 

I nästa allsvenska omgång tar Hammarby emot Elfsborg – även det ett riktigt toppmöte i årets upplaga av Allsvenskan. Matchen spelas nu på söndag klockan 14.30.

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments