toggle menu

ANNONS

Bajen starkast på värmländska vintermattan

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 månad sedan.

Gräsmatch på bortaplan mot ett högmotiverat hemmalag två av tre i november. Det gick bättre än på Listerlandet häromsistens – betydligt bättre. Bjørn Paulsen låg bakom två baljor i första halvlek och efter vilan fick Paulinho retroaktiv utdelning för fina inledande 45 då han påpassligt tryckte dit 3-0. Ett målvaktsmisstag gav sedan fyran, innan hemmakeepern stod i vägen för inbytta Aljoša Matko och Mayckel Lahdo. En sen rödvit reducering blev enda smolket. Med samma fokus i Halmstad nästa helg kan denna riktigt starka Bajenhöst ge medalj.

 

Det rådde ju på förhand tveksamheter kring planen, som släppte en del redan under uppvärmningen. Men även den som kallhamrat föredrar en perfekt artificiell matta i alla lägen, har nog knappast hjärta att missunna en bottenkrigande nykomling spel på hemmaplan, snarare än exempelvis på länsrivalens Behrn Arena. Underlaget blev heller inte en faktor när det gäller hur poängen fördelades. Hammarby valde en kämpamatch-fysisk uppställning med Aziz Mohammed Ouattara och Jeppe Andersen på mitten, och Gustav Ludwigson som vänsterkantspelare som ersättare för den Mohanad Jeahze som stukat foten mot Sydkorea. Och det var klasskillnad.

 

I matchinledningen ordnade Astrit Selmani fram en hörna, innan han drog på sig en lika onödig som besynnerligt dömd varning, vilket gör att han missar nästa omgång. Istället stal den i dag centralt startande Paulinho showen under första halvlek – bokstavligen, genom att showa. Brassen brassesparkade sånär in ett ledningsmål tolv minuter in, då han efter ett par motlägg i det offensiva straffområdets luftrum fick se sin bicicleta räddas av hemmakaptenen Oliver Ekroth.

 

Nästa cykelspark, fem minuter därpå, ledde i förlängningen till matchens första mål. Här var det fråga om en fyndig sidledspassning till Akinkunmi Amoo, som fyllt på från sitt centrala mittfält och sköt från nära håll. DIF-backen Anton Kralj täckte till vänsterhörna, och den resulterade alltså. Mads Fengers lyftning möttes med en kraftfull nick i nät ur första ytan, från backkollegan och landsmannen Bjørn Paulsen.

 

Tio minuter därefter fanns det en tanke bakom också nästa godbit från Paulinho, som märkte att Paulsen dröjt sig kvar i boxen efter ytterligare en vänsterhörna, och i blindo – om än stående upprätt – fann slog bollen tillbaka dit med rätt adress. Bjørn, som också hann med att stoppa förre lagkamraten Nikola Djurdjić i bakfickan när försvarsspel fordrades, fick till en tåpaj som smet tätt utanför stolproten. Och ytterligare fem minuter därpå ordnade Paulsen straffen som gav Hammarby utökad ledning, efter att ha vunnit bollen högt upp och tagit med den in i straffområdet där Sean Sabetkar gjorde ner honom. Selmani väntade ut Degerfors-målvakten Alfie Whiteman och rullade dit 2-0-målet.

 

”Rövitt” hotade egentligen bara vid ett tillfälle, när Fenger fick snedträff på sitt brytningsförsök vid ett vänsterinspel så att bollen passerade Oliver Dovin, men då fanns Ludwigson på rätt ställe för att hålla undan motståndaren – och Bajen kunde därmed gå till pausvila i klar ledning. Som kunde varit ett mål större efter omställningen i slutskedet, där Paulinho och Amoo samarbetade fram chansen åt Selmani – där sista försvararen dock hann fläka sig i vägen för skottet.

 

 

Degerfors behövde förstås agera betydligt mer desperat i andra halvlek och visst rivstartade hemmalaget efter vilan. Victor Edvardsen tog sig minuten in fram till vänster och sökte Djurdjić centralt men fick på ett för hårt inlägg. I nästa spelsekvens sattes Djurdjić i ett läge för direktskott där han inte alls fick träff. Bollen hamnade istället hos Kralj som hade ett än vassare tillfälle för skott, men vänsterträffen hamnade flera meter utanför.

 

Utdelningen uteblev alltså – och då, efter tio minuter, kunde Bajen sätta spiken i kistan. Andersen stal inte bara lädret av Christos Gravius, utan tunnlade mittfältsmotståndaren med samma bolltouch, innan han fick på en halvdistansträff som Whiteman inte kunde hålla. Då fick Paulinho utdelning för en företagsam insats, genom att påpassligt trycka dit returen. Glädjen var såklart påtaglig i firandet med supportrarna, lägligt placerade just i lyckorusets riktning.

 

Det var inte långt ifrån att Paulinho blivit tvåmålsskytt av bara farten, då nyss inbytte Vladimir Rodić friställde honom i 63:e, men den här gången kom en tajt offsideflagga upp. Luften hade gått ur Degerfors – men inhoppande Johan Bertilsson såg till att Dovin även han tappade andan. Hammarbys målvakt landade illa efter en duell där det var svårt att se någon osjyssthet från motståndarens sida, men frispark ändå blåstes i Dovins favör, på välbekant slentrian-manér. Davor Blažević värmde intensivt, men behövde inte bytas in mellan stolparna.

 

Särskilt mycket mer dramatiskt än så blev det aldrig denna novembersöndag. Hammarby kunde rentav göra 4-0 med knappa kvarten kvar av ordinarie tid. Darijan Bojanic och Aljoša Matko som nyligen äntrat planen i Aziz och Paulinhos ställe kombinerade fram Ludwigson till vänster, och dennes inspel ämnat för Selmani vid bortre stolpen fumlades in av Whiteman. I minut 82 kunde P19-lagets lösa av Simon Sandberg på högerbackspositionen och därmed göra allsvensk debut.

 

Bajen hade bud på att göra slutresultatet än mer osmickrande för Degerfors. Ett längre anfall ända nerifrån Richard Magyar i mittlåset ledde till läge från nära håll för Matko, där målvakten reflexräddade med näven. Och så vann Rodić två minuter därpå bollen högt upp till höger och spelade den kort till Matko, som förlängde in till Andersen – och dansken friställde med en direkt slagen boll Mayckel Lahdo. Inhopparen gjorde egentligen allt rätt, men Whiteman fick ut vänsterfoten och klarade skottet; Tottenham-lånet revanscherade sig alltså ytterligare för grodan och såg till att värmlänningarna slapp rena förnedringssiffror.

 

Istället för 0-5 eller rentav 0-6 kommer man i historieböckerna hitta en tämligen oansenlig 1-4-match. Edvardsen mötte nämligen ett inspel från vänster med ett hårt, lågt direktskott som Dovin inte hann reagera på. Men odiskutabel, det var verkligen dagens trepoängare, som med lite medlut beträffande övriga resultat hade skapat kontakt med Europaplatserna snarare än ett ryck ifrån sjätteplatsens Kalmar FF. Men finns det här fokuset först och främst i nästa gräs-kämpamatch mot Halmstad, så är det inte omöjligt att Hammarbys finfina höstform ger konkret utdelning.

 

 

Matchfakta finns här.

 

 

I nästa omgång, kommande söndag med avspark klockan 17.30, väntar alltså ett besök på Örjans Vall och bortamöte med HBK. Resan med Bajen Fans bokas på denna länk! I slutomgången tar Bajen emot KFF hemma på Tele2 Arena. Säsongen avslutas lördagen den 4 december klockan 15.00. Gör som över 21 000 och säkra biljetten redan nu!

 

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS