Bajen tappade 2-0 till förlust när HJK-bänken glänste

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Hammarby föll med 2-3 i kvällens premiärmatch i nya Volkswagen Stockholm Cup, efter att finländska HJK fått utdelning på sina byten och vänt i andra halvlek. Glädjeämnena för 4178 grönvita blev Leo Bengtssons mål i första matchen på arenan och att Joseph Aidoo nätade med skallen för andra försäsongsmatchen i rad, men de sju färjeresenärerna i bortaklacken fick alltså jubla mest.

 

Det blev riktigt händelserikt i Bajens första försäsongsmatch på hemmaplan. Utöver de två grönvita målen i första halvlek fick publiken i Eriksdalshallen-värmen också se en straffmiss – men ändå hade ett effektivt Hammarby lite flyt som fick med sig 2-0 in i omklädningsrummet. De inledande 45 minuterna var jämna spelmässigt, och vi ska förstås börja i rätt ände. Efter att säsongens första ”Just idag” klingat ut, fick vi se ett HIF som ville visa upp en annan matchinledning än den mot BP senast, och också lyckades bra med detta.

 

Ett bra exempel är Dusan Jajics (sittfältare bredvid Gershon Koffie) djupledsmacka och Pa Dibbas tajmade löpning i nionde minuten. Det var via omställningarna som Bajen hotade mest i kväll, och den här resulterade i att förre Helsingborg-mittbacken Hannu Patronen rev ner Dibba. Given straff, men Kennedy Bakircioglus val av riktning från elva meter var så annonserat att tyske Thomas Dähne knappt behövde förhäva sig för att klara. Hammarbys kapten revanscherade sig dock snabbt. Kvarten in hittade han Leo Bengtsson, som spurtade ifrån HJK-backlinjen och nästan såg ut att få oskönt mycket tid på sig fri med Dähne – men avslutet vid bortre stolpen var stensäkert. Stolpträffen i A-debuten mot BP byttes alltså mot mål i första matchen på Tele2 Arena för 18-åringen.

 

Efter en period av stiltje, där HJK hade mest boll utan att komma till några speciellt vassa lägen, kunde HIF utöka till 2-0 med halvtimmen spelad. Upprinnelsen var – just det – en omställning, där Pa spelade fram Arnór Smárason som försökte från snål högervinkel och fick en hörna med sig för besväret. I andravågen slog Kennedy bollen tillbaka in i boxen från högerflanken, och där hade Bajens båda mittbackar dröjt sig kvar. Det gav utdelning, då Bjørn Paulsen och den finske mittbackskollegans motlägg gav en perfekt nickserve för Joseph Aidoo – som alltså nätade med pannan från nära håll för andra matchen i följd.

 

HJK-försvaret hade svårt att hantera Dibbas, Bengtssons och Smárasons speed, framför allt innan paus. Fem minuter efter 2-0 hade Pa kunnat sätta trean, men den här gången fick Patronen en tå emellan just när Hammarby-anfallaren skulle vika in till friläge från vänster. HJK-anfallsspelet såg väl så bra ut som söderbrödernas kontringar i uppställt läge, men konkretiserades alltså sällan. Jiloan Hamad sa hej till sin nya hemmapublik under vilan, ett extra glatt möte på mattan, i och med vad som just utspelat sig där fotbollsmässigt.

 

Andra akten hade kunnat se ungefär likadan ut, med om det inte varit för HJK-bytena. Reduceringen stod dock Akseli Pelvas för. Anfallaren som vann skytteligan när SJK bröt ”Klubis” fyraåriga guldsvit 2015, men inte alls hittade rätt i Falkenberg under fjolåret, stod rätt när Bajen sjabblade med bollen i defensiven kvarten in i halvleken. Det höga avslutet såg ut att överrumpla Ögmundur Kristinsson, som inte hann få upp händerna. Strax därefter släpptes Fredrik Torsteinbø och Oliver Silverholt in i spel – medan HJK, som redan i paus gjort tre förändringar, nu bytte in ytterligare fyra spelare.

 

Bland dem fanns två unga anfallare som Hammarby aldrig riktigt fick tag i. 20-åringen Alfredo Morelos spelade 2016 i HJK på lån med köpoption från Independiente Medellin, och 16 ligamål senare var det förstås givet för de blåvitrandiga (men i kväll helgula) att göra övergången permanent. Här behövde colombianen bara en handfull minuter på sig för att, efter ett kvickt anfall, skaka av sig Stefan Batan och säkert sätta 2-2 utan chans för ”Ömmi”. Kvitteringen kom i 72:a, och i 79:e var vändningen fullbordad. Däremellan visade Evans Mensah, en 18-åring som med sin bakgrund i Inter Allies förstås är polare med Bajens ghananer, att han lär få mer speltid i år än de tre korta inhoppen i Veikkausliiga sedan han landade i Helsingfors nu i höstas – han ställde till med rejäl oreda från sin vänsterkant och hade en klockren stolpträff.

 

2-3 gjorde istället en annan västafrikansk inhoppare, den tio år äldre och betydligt mer erfarne Ousman Jallow, som bland annat hunnit med några säsonger i Brøndby. HJK-klackens ”We all live in a Jallow submarine”-ramsa får vi vara storsinta nog att dela ut fem av fem Kenta till, med tanke på bortadressen. Den bitige gambiern återgäldade snart detta när han rev åt sig bollen centralt i straffområdet och fick iväg ett välplacerat, hårt och lågt avslut som överlistade Kristinsson. Någon vidare forcering för 3-3 kunde Hammarby sedan inte få till, men ett giftigt läge blev det på tilläggstid – efter ett riktigt drömanfall på ett tillslag, likt de som gav utdelning på Grimsta IP. Torsteinbø tog sig runt ytterbacken och in i straffområdet från höger, inspelet nådde inhoppande Rômulo, men skottet gick rakt på keepern. HJK fortsätter att agera mardrömsmotstånd för Bajen, som får vänta till ett annat (och sjunde) möte för att försöka ta första vinsten.

 

Grönvit förlust i första turneringsomgången alltså, och efter att HJK tar sig an Norrköping på torsdagen är det Hammarbys tur att möta ”Peking” på lördag klockan 12.00. Här köper du biljett!

 

Foto: Bildbyrån

sidobannercraft
Kennedylglas2
600x600 webb
Hemsida_Square_600x600
Trocsidobanner
Hammarby säsongskortet- sidobanner sid1 (003)
BajenPremiumTrolly_alt2_600x600 (3)
CarglassHammarby-600x600
UNW_Boxbanner
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
siljaresort_600x600_a
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
Banner_2
HeForShe_mob
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square
jamtkraft

ANNONSER

Comments

comments

Banner-600x600

ANNONS