Bajen tomhänt efter bittert avgörande på Olympia

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 månader sedan.

Första 45 var visserligen ingen grönvit klang och jubel-föreställning; utöver Vidar Örn Kjartanssons klyftiga 1-1-avslut hade Bajen inte mycket i chansväg, men Darijan Bojanics spelvändningar gav flertalet nästanlägen. Tillförsikten inför andra var likväl bedräglig. Hammarby gick mot ett smått fantasifattigt kryss, men det skulle bli värre – ett inspel styrdes i nät, lika oturligt som fumligt, och utdelningen blev noll.

 

Ett sent återbud från Mads Fenger tvingade Hammarby-ledningen att möblera om, och man valde att använda Mats Solheim i mittförsvaret bredvid David Fällman, medan Darijan Bojanic fick förtroendet på innermittfältet inför sin tidigare hemmapublik. Det förvaltade han på bästa sätt i första halvlek – efter några lite svängiga inledande minuter gav de kvicktänkta crossbollarna, och stickarna ut mot främst Simon Sandberg till höger, Bajen ett tydligt övertag och grepp om initiativet i matchen.

 

1-1-hemmamatchen mot Kalmar FF senast innefattade ju stora mängder jättechanser och ett par nypor oflyt. Här var det sett till hela matchen inte fråga om samma kanonad, långt därifrån, och det kunde man ju heller inte förvänta sig på bortaplan mot den meritmässigt starkaste nykomlingstruppen i Allsvenskan på decennier. Men nog var marginalerna emot i de avgörande lägena även i kväll. Knappa kvarten in fick Jeppe Andersen frispark emot sig sedan Mohammed Abubakari i det närmaste sprungit in i dansken. Och när Alexander Farneruds förvisso utsökta knorr inte gick i nät, utan i stolpen, fanns nämnde ghanan på rätt plats för en enkel returbredsida.

 

Med matchfacit i hand hade det inte varit förvånande om ”Di röe” också gjort 2-0, i 17:e. Farneruds avslut på andraboll efter att Gianluca Curci boxat utan styrdes sent, men italienaren dröjde sig kvar med ett ben dit bollen först inte var på väg, och stod kanske för allsvenskans räddning dittills. Upplösningen blev, som bekant, den motsatta. Men åter till de här händelsespäckade minuterna – i nästa tappade Wanderson fattningen och tvåfotade Nikola Djurdjić med två sträckta ben, utan att få mer än gult.

 

Och ytterligare en minut därpå replikerade Hammarby målmässigt. Dennis Widgren startdebuterade och hittade in till Vidar Örn Kjartansson, som måttade avslutet från straffområdesgränsen mot bortre stolpen, bara för att snärta in bollen invid den närmsta. Klyftigt, som låneislänningen själv sa. Och förhoppningsvis början på den där av allt och alla förväntade islossningen.

 

Roligare än så fick emellertid inte de 857 på gästande ståplats denna afton. Bajen låg på halvleken ut, men släppte till omställningslägen som ett motståndarlag med rörligare offensiva pjäser nog hade förvaltat bättre. Halvtimmen in stoppade Solheim upp en sådan chans i sin linda, med en sen tackling. Domaren lämnade fördel och när Bojanic klockrent tacklade tillbaka bollen i grönvit ägo fick Helsingborg, utöver den givna varningen, också frispark i ett vasst läge. Visserligen ett snillrikt sätt att introducera den brandgula kortfärgen på allvar, men sådant bör nog beslutas innan en säsong drar igång.

 

Märklig var även sekvensen fem minuter innan vilan. Inte en enda bland 9000 skåningar på läktarna eller elva rödblå på planen reagerade över att Sandberg fick inkastet med sig, och Alexander Kačaniklić friställde Kjartansson då han hivade iväg bollen i djupled. Full förståelse hade nog alla närvarande grönvita haft om domarteamet reagerat över att inkastet togs 20 meter för långt fram, vilket var fallet – men nu blev det helt oförklarligt istället hemmalagets.

 

När det grönvita uppställda anfallsspelet sällan ledde någon vidare vart i kväll, hade det varit symptomatiskt om ledningsmålet kommit genom ett riktigt Drillo-anfall, i början av andra halvlek. Naturligtvis var det också Mats som drog igång det, med uppspelet som knoppades av Nikola, och nickades vidare mot boxen av Kačaniklić. Bollen fångades upp av Vidar, som nöp till med ett avslut ämnat för bortre burgaveln, men Kalle Joelsson nådde dit och även för att fånga returen.

 

Särskilt svårt hade Hammarby det med anfallsuppbyggnaden efter paus. Helsingborg hade bättre koll på sin förra lagkamrat Darijan som tidvis försvann helt ur spelet, och det hjälpte föga att de grönvita ofta fick komma rättvända, då det där bakom fanns en kompakt, positionssäker och samspelt rödtröjad åtta.

 

Överhuvudtaget var det mindre händelserikt och sevärt efter paus. Späckad blev däremot minut 60. Visst är det klädsamt att inte bara gnöla åt ena hållet då man är mindre imponerad av en domarinsats, men det hade heller inte gått att låtsas som att Solheim inte borde visats ut. Rasmus Jönsson skar in från vänster och anfallarens tröja stod som en strut då mittbacksvikarien drog – en given andra varning. Det följande frisparksläget tog Wanderson hand om, efter att Johan Persson bytts in till ovationer från båda lägren, men Curci stod rätt.

 

Hammarby-ledningen insåg att Solheim lirade på lånad tid och ersatte honom kort därpå med Odilon Kossounou, samtidigt som Helsingborg tog över allt mer, och Jeppe en god stund var enda grönvita hotet med ett par distansförsök. I tio minuter, närmare bestämt, för sedan var Vidar på väg förbi Andreas Granqvist. Landslagskaptenen satte dock ut benet och signalen kom aldrig. Kort därefter klev också Muamer Tanković in i handlingen på allvar, med sitt närapå patenterade invik från vänster och styrkan att hålla undan bevakningen i väntan på läget för att söka bortre krysset, men här bommade skottet med metern.

 

Och detta var istället en kväll då ett potatismål snarare än en delikatess avgjorde. Hemmalagets vänsterback Adam Eriksson tog sig till inspelsläge och fick en andra chans sedan Sandberg täckt. Nästa boll blev hårdare, och medan Odilon inte kunde undgå att få den styrd via sig, hann Curci heller inte ändra position. Visst, en tavla, men lika mycket ett signum för den här säsongsinledningen. Närmre än en Djurdjić-nick metern utanför strax efter baklängesmålet och ett Kjartansson-direktavslut högt över på hörna under tilläggstiden kom inte Hammarby en andra replik.

 

 

Matchfakta finns här.

 

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments