toggle menu

Bajen upp på rätt tabellhalva efter 3-0 mot ÖSK

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 år sedan.

Innan i kväll hade Örebro en poäng tillgodo på Hammarby. Det var inget som märktes på vad som utspelade sig under dessa 90 minuter fotboll. Bajen var betydligt närmre 4-0 eller 5-0, än att David Ousted skulle behöva kröka rygg. Vladimir Rodić var startsugen och kunde dödat matchen tidigt, men hade ribbcentimetrarna emot sig. Målen kom istället då Gustav Ludwigson och Mads Fenger höll sig framme från nära håll, och genom Abbe Khalilis frisparkskanon.

 

Jämfört med bortamötet i Malmö senast var Jeppe Andersen tillbaka efter sin avstängning och det med besked, även utöver genombrottet och den precisa passningen till 1-0. Aimar Sher tog hand om vänsterflanken, och det var samma sak där; en andraassist som kunde blivit betydligt mer. Och på den andra kanten vållade redan nämnde Vladimir Rodić stora bekymmer för det svartklädda försvaret, och yttern var i matchinledningen nära att näta, flera gånger om – på den fronten ville det sig inte i kväll fast frenesin smittade av sig. En som däremot nätade var Abbe Khalili, som fastställde 3-0.

 

Vad låg då bakom segersiffrorna och trepoängaren? Om vi börjar med den tidiga chansproduktionen, så bröt vänsterförsvarande Tim Söderström ställningskrigsmönstret efter fyra minuter, med en diagonal genomskärare från vänster till höger, ämnad för synk med Rodićs löpning. Hans ytterback följde dock med in från flanken och kom i allra sista stund först till bollen, och avstyrde friläget. Tre minuter senare var det Mads Fenger som klev framåt i banan från defensiven, och spelade kort till Sher, som snabbt skickade in lyftningen bakom backlinjen. Rodić prickade ribban efter att ha låtit bollen studsa – perfekt tajmat, så när som på någon centimeter.

 

Framemot halvlekens mitt hade ÖSK en boll i nät, efter Nahir Besaras kantfrispark från vänster, men domarteamet tycktes hitta såväl en offsidelöpning som en annan osjyssthet i situationen. Den utdelningen, för den förre Hammarby-spelarens fot, hade närkingarna sannerligen behövt. För detta var ett av blott två tillfällen då man var i närheten av att hota om poängen.

 

Halvtimmen in missförstod Junior och Sher varandra framför eget straffområde, efter ett Kevin Wright-inlägg. Söderström läste situationen desto bättre och bröt Besaras passning till vänster, för att sedan sätta av, och tvinga Albin Granlund till matchens första varning. Minuten därefter tog sig Gustav Ludwigson till ett friläge, efter att David Fällman brutit högt upp i planen med sin första touch och levererat en stickare med nästa, men Oscar Jansson lyckades göra sig stor nog. Och ytterligare en minut senare var 1-0 ett faktum. Andersen fångade upp Rodićs snabba inkast i farten och klev resolut in i straffområdet från höger, innan sitt distinkta inspel mot bortre ytan. Dit hade Ludwigson löpt, och han hade därefter bara att sätta dit foten.

 

Hammarby hade bud på 2-0 direkt efter avsparken. Gustav snodde omgående bollen av Nordin Gerzic och fick igenom en passning ut till höger och Vladimir. Friläge, om än med småsnäv vinkel, men Jansson benparerade – och vid de två returförsöken fanns Örebroförsvarare framför egen mållinje för att avstyra. Det böljade friskt och Besara förde, då spelet vänt, bollen centralt. Han fördelade den ut till höger där Erik Björndahl fyllde på, och direktskottet var vasst, men David Ousteds räddning nere vid sin första stolpe vassare. Ett par ytterligare chanser för utökad ledning senare gick lagen till vila.

 

Ludwigson och Simon Sandberg fick kliva av i paus; Aron Johánsson avlöste på topp medan Tim bytte till högerkanten. 2-0-målet ordnades bara dryga minuten in i andra akten, och det låg Aimar till stor del bakom. 17-åringens inlägg ledde till en vänsterhörna som han själv tog hand om, och när Abbe nickskarvade i första ytan smög Mads fram i den bortre, och stötte enkelt bollen i nät.

 

Bildbyrån

 

Här, i 47:e, punkterades tillställningen. Efter ett tiotal minuter av mer stiltje, så satte Hammarby fart i en av många omställningar. Abbe läste Robin Book och stal helt sonika bollen. Efter att ha växelspelat med Aimar skickades inlägget in, men Aron nickade för nära målvakten. Det blev Shers sista offensiva aktion, innan bytet med Alexander Kačaniklić. Just efter det spelavbrottet plockade Ousted ner en hörna, och ännu en jättekontring följde. ”Vladi” ville osjälviskt sätta Abbe i läge för öppet mål, men sidledspassningen blev något för snäv och Jansson hann emellan.

 

Halvvägs in i halvleken drog Benjamin Hjertstrand på sig säsongens mest givna gula kort hittills, då han genom tre olika förseelser – fasthållning, tröjdragning och nedbrottning – hindrade Jóhannsson från att ta fart. På mittplan, och såklart utan vare sig uppsåt eller risk att skada, men frågan är om den sortens agerande ändå inte borde belönas med en annan kortfärg. Än så länge finns det kryphålet i regelboken kvar, och en annan frisparkssituation resulterade istället i 3-0. ”Alex” gjordes ner, 29 meter från mål, och Abbe fick på en riktig rackarrökare – upp i krysset via Jansson. En skaplig första balja för klubben.

 

Strax därpå ersattes målskytten av kusinen, Imad Khalili. Spelet sattes igång med vänsterhörna, där Bajen sånär lyckades med en karbonkopia på 2-0 – den här gången nickade Aron i första ytan, men nu hann Mads inte riktigt fram för att tåa dit bollen. Nära 4-0 var det också i näst sista ordinarie minuten. Darijan Bojanic byttes in sent och hann med en delikat genomskärare, som friställde Rodić, men det ville sig inte för den senare just på strutfronten denna afton – chippen smet utanför. Vinstsiffror i underkant – men gott nog för att kliva upp på rätt tabellhalva, och under rätt så betydande perioder fick också vi se ett lir som HIF definitivt kan bygga vidare på fortsättningsvis.

 

 

Matchfakta finns här.

 

 

Foto överst: Therese Back

ANNONSER

Comments

comments