toggle menu

Bajen värvar Fanny Hjelm

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 år sedan.

Hammarby rustar vidare inför den kommande säsongen i OBOS Damallsvenskan. Nu har Umeå IK:s 29-åriga innermittfältare Fanny Hjelm kritat på för två år på ”Kanalplan”. 29-åringen har 74 allsvenska matcher på meritlistan och fortsätter alltså att spela allsvenskt, trots årets degradering på målskillnad. – Med Fanny får vi en av de skickligaste och bolltryggaste mittfältarna i Damallsvenskan, säger sportchef Johan Lager.

 

Fanny Hjelm fostrades precis som Hanna Ljungberg, en annan UIK-profil, i grönvita Mariehems SK som är en kvartersklubb av det större slaget. MSK klev 2010 upp på seriepyramidens tredje nivå. Mariehem tappade bara poäng i tre av i Division 2 norra Norrlands omgångar, men även Assi presterade 15-1-2 som resultatrad. Mellan den överlägsna duon skiljde dock målskillnaden – 57-8 för Mariehem mot 72-28 för Kalix-laget. Av de grönvita fullträffarna svarade 18-åriga Hjelm för tio, denna första seniorsäsong.

 

Hjelm följde emellertid inte med MSK upp, utan avancerade istället ytterligare en nivå då hon värvades av allsvenska ”storasystern” Umeå IK. Där medverkade talangen i merparten av matcherna redan första säsongen, innan hon gjorde sig helt ordinarie 2012 då den forna storklubben nådde en sjundeplacering. Hon har förr använts såväl som ytterback på båda flankerna som i en trebackslinje, men på senare tid landat helt och hållet i rollen som duellstark, placeringsskicklig och kreativ innermittfältare.

 

På grund av studier valde Hjelm 2014 att återvända till Mariehem som blivit ett mittenlag i Division 1. Hon höll sig kvar på samma serienivå året därpå, men flyttade en bra bit söderut för att representera Gamla Upsala och fortsätta sin idrottslärarutbildning. Hjelm svarade för sju baljor när GUSK blev tvåa, tätt bakom uppflyttade Sundsvalls DFF. Närmast kommer hon från en längre sejour i Umeå IK, dit hon återvände 2016.

 

I sin återkomst till björkarnas stad startade Hjelm i samtliga 22 matcher. Men 00-talets dominant i svensk damfotboll hade drabbats av svåra ekonomiska problem och klarade inte att behålla sin allsvenska status – efter 1-1 borta mot Kristianstad var en svit av 19 allsvenska säsonger som gett sju SM-tecken över. I och med Lisa Hurtigs övergång till Linköping tog Hjelm över kaptensbindeln i Umeå, som hon blev förblev trogen, och i fjol spelade tillbaka upp i finrummet efter tre försök i Elitettan.

 

Årets sent startade säsong började tungt för UIK då gästande Piteå vann premiären med 3-2, efter att Nina Jakobsson som ju blir medspelare i Bajen framöver öppnat målskyttet. Hjelm hittade också nätmaskorna direkt i serien med sin reducering från straffpunkten, dit det varit hennes uppgift att kliva fram. Hjelm var oftast given på startelvans centrala mittfält, men i augusti råkade hon ut för en covid-smitta som innebar att hon missade tre av matcherna.

 

Umeå ramlade som bekant ur OBOS Damallsvenskan på grund målskillnad, trots seger i slutomgången borta mot Eskilstuna och en poängskörd som gjorde degraderingen lika snöplig som Hammarbys senaste nedflyttning. På Tunavallen avgjorde Eva Nyströms frispark förgäves, men precis som den finska mittbacken spelar Hjelm allsvenskt även fortsättningsvis, på Hammarby IP. Duon lär efter tiden i UIK känna igen sig då Bajens ambition ju också är att styra och kontrollera matcherna. Fanny Hjelm har hittills i karriären noterats för 74 allsvenska matcher och fyra baljor, samt 75 Elitettan-framträdanden med sju pytsar.

 

 

Varmt välkommen till Bajen!
– Tack så mycket!

 

Om jag uppfattar dig som bollvinnande och löpstark, med spelförståelse och tvåvägsegenskaper, känner du igen dig då?
– Ja, det gör jag väl. En bolltrygg innermittfältare som jobbar hårt framåt och bakåt, så den beskrivningen stämmer rätt bra.

 

Hur såg dina alternativ ut efter 2020 och hur kommer det sig att det nu blir Hammarby?
– Det fanns intresse från lite olika håll, både i Sverige och utomlands, men det var Hammarby jag ville spela för. Jag tror att det är där jag kommer att utvecklas mest, och att det är det sättet att spela fotboll som passar mig bäst. När jag pratat med Pablo Piñones-Arce har tankarna påmint mycket om hur vi resonerat i Umeå den här säsongen, och eftersom jag trivts med den fotbollen gjorde det mig än mer intresserad.

 

Vad vet du om klubben sedan tidigare?
– Hammarby är ju en storklubb med mycket historia. Jag har haft ganska bra koll de senaste åren, särskilt 2019 då vi ju möttes i Elitettan. Även om det var vi som vann serien, så var Hammarby väldigt jobbiga att möta, ett lag med många bra spelare. Det märks att Hammarby vill spela en positiv fotboll och att spelarna tycker det är roligt att vara en del av det spelsättet.

 

– Sedan vet man ju att det finns en massa supportrar och ett grymt stöd från läktarhåll. Det är jättekul att intresset för damfotboll ökar i Sverige och där kommer jag ju till en klubb som har en ledande position.

 

Vilka är då dina förväntningar på tiden i grönvit skrud?
– Jag ser fram emot de närmaste åren i Hammarby. Jag tror och hoppas att vi kommer att göra bra ifrån oss i Allsvenskan, och att miljön kommer att passa mig och utveckla mig spelmässigt. Jag vill vara med på resan där vi ska etablera oss som ett allsvenskt topplag framöver.

 

 

Hammarby Fotbolls sportchef Johan Lager om Hjelms ankomst:
– Med Fanny får vi en av de skickligaste och bolltryggaste mittfältarna i Damallsvenskan. Vi har följt henne sedan fjolåret och är mycket glada för att vi nu lyckats knyta henne till Bajen. Hon passar perfekt in i vårt sätt att spela.

 

HTV-intervju med Fanny Hjelm följer då laget samlats igen efter helgerna.

 

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS