Bajen vassare än BP i vårvinterpremiären

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Pa Dibba blev årets första målgörare när han knoppade in Arnór Smárasons inlägg i 29:e minuten. Just innan paus kom utökningen, och även här var Dibbas huvud inblandat – med en skarv till Joseph Aidoo, som forcerade in tvåan. Leo Bengtsson spelade fram till Smárasons 3-1 i 64:e, minuten efter BP-reduceringen. 3-1 speglade händelserna väl, även om BP hade mycket att säga till om i inledningen.

 

Hammarby kom till snökantade Grimsta IP med en ganska ung uppställning. Utöver att Leo Bengtsson ju gjorde sin A-lagsdebut och dessutom startade på vänsterflanken, fanns även målvakten Giuliano Gatica med i matchtruppen. Centralt spelade Dusan Jajic med kapten Kennedy Bakircioglu, framför dem bildade Pa Dibba och Rômulo anfallspar, och till höger återfanns Arnór Smárason. Bakom honom fanns som vanligt landslagskompisen Birkir Már Sævarsson, och på andra ytterbackspositionen Mats Solheim, men i mittlåset fick något tusental Bajen-supportrar stifta bekantskap med ett nyförvärv – danske Bjørn Paulsen kamperade ihop med Joseph Aidoo.

 

Och sista utpost var förstås Ögmundur Kristinsson. Denne fick mer att göra än vad de flesta nog förväntat sig, särskilt i första halvlek, men det mesta handlade om att använda fötterna när BP långa stunder i första halvlek kom betydligt bättre in i sin press än vad Hammarby mäktade med. Ett någorlunda kvalificerat ingripande blev det ändå; efter att Dibba fått bollen på armen kvarten in försökte tidigare Bajen-ytterbacken Erik Figueroa vid frisparken, som fastnade i muren – men hamnade hos Felix Beijmo som fick praktträff från 35 meter. ”Ömmi” hade dock fri sikt och kunde tippa.

 

Halvtimmen in tog Bajen ledningen efter ett riktigt mönsteranfall. Rômulo skarvklackade ett uppspel direkt till Birkir som i sin tur vrickade fram bollen till Arnór, även det på ett tillslag. Vid inlägget tajmade Pa nicken perfekt och Viktor Göranzon var chanslös när bollen borrade sig upp i hans bortre burgavel. Tio minuter innan vilan hade Leo mycket väl kunnat ordna en straff, när han nickade bollen på BP-backens armbåge i utkanten av straffområdet, men domaren valde att fria. Utökningen kom ändå före paus – Kennedy tog hand om en kantfrispark ute till vänster, och Pas huvudspel gav ny utdelning, när Joseph höll sig framme på rätt ställe och tryckte dit 2-0 med pannan. Effektivt framåt, minst sagt, men något mer än stress kunde BP alltså inte åsamka den grönvita defensiven i första halvlek trots att man uppträdde frejdigt.

 

Nära reducering var det dock när Viktor Gyökeres kunde avsluta i 50:e, men 18-åringen fick inte träff på skottet i fritt läge med Kristinsson, och bollen smet halvmetern utanför första stolpen. Ytterligare fem minuter in i andra akten hade Bajen bud på 3-0 när Sævarssons inspel nådde Bengtsson centralt – direktskottet gick rakt i stolpen och ut till Dibba, som dock inte lyckades få returen förbi keepern. Och i en lite mer öppen halvleksinledning än den rätt så avvaktande första, kunde istället BP näta i 63:e; efter en snabb överlappning till vänster fick förre Ljungskile-spelaren Markus Gustafsson nypa till i jätteläge – det blev någon slags snedträff, men välplacerat tillbaka i första hörnet.

 

Redan i nästa matchminut avgjorde HIF definitivt. Precis som vid första målet var det en följd av kvicka kombinationer på mitten, och Bengtsson fick lite revansch för stolpträffen när han serverade Smárason – som inte visade någon tveksamhet alls utan pangade dit 3-1 utom räckhåll för burväktaren. I det följande spelavbrottet gjorde Hammarby fem byten, men det hämmade inte tempot framåt; chanserna avlöste varandra – åtminstone i några minuter. Sedan handlade det mest om att spela av tillställningen.

 

Luca Gerbino Polo kom in för de rödsvarta och italienaren, med förflutet i AFC och Ravenna och 25 påsar i Norrettan för Akropolis under fjolåret, blev en injektion då han nosade sig till flertalet halvchanser. De flesta på läktarplats var ju dock mer intresserade av Gershon Koffie, och Bajens nye ghanan gjorde ett stabilt och fyndigt intryck bredvid Jajic när han avlöste Kennedy. Richard Magyars uppspel imponerade, och Isac Lidberg såg ut att ha lagt på sig ytterligare ett antal kilo muskler sedan senast. Med undantag för att ”Ömmi” sjabblade till det med fötterna, när han egentligen inte var under press, och redde upp situationen själv – så blev sista halvtimmen ändå ganska så sval i det nollgradiga vädret. En efterlängtad försmak av säsongen ändå, givetvis, och nu är det igång på allvar.

 

Matchfakta finns här.

 

Foto: Bildbyrån

Trocsidobanner
Hammarbykortet-sidobanner
BajenPremiumTrolly_alt2_600x600 (3)
Synsam_mob1
INTERSPORTMOB
CarglassHammarby-600x600
UNW_Boxbanner
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
siljaresort_600x600_a
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
Banner_2
HeForShe_mob
enskede600x600
hammarby_sale_600x150-3
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square
jamtkraft

ANNONSER

Comments

comments

Banner-600x600

ANNONS