Bajensiffror - Bra eller dålig match mot Norrköping?

Av David Sumpter, Publicerat för 1 månad sedan.

2-2 mot IFK Norrköping. Var det bra eller dåligt? Speglar resultatet spelet på planen eller inte? Var det någon spelare som stack ut? 

Matematikprofessorn David Sumpter som jobbar med datanalys åt Hammarby Fotboll tar oss igenom några detaljer från måndagen. Något som kommer att bli ett stående inslag efter herrarnas allsvenska matcher framöver. 

  • Expected Goals hittills den här säsongen

Vi kan konstatera att vi fortsatt är ett av de starkaste lagen offensivt men samtidigt släpper vi till för många chanser. 

  • Matchstatistik

Det här var den första matchen där vi faktiskt spelade sämre än vad vi kunnat förvänta oss på förhand. Vi etablerade inte tillräckligt bollinnehav på deras sista tredjedel och Norrköping hade mer effektivitet i sitt bollinnehav på sista tredjedelen. Samtidigt var vi farligare än dem när vi hade bollen, även om vi inte kontrollerade matchen såsom vi hade velat.

Sedan ska man tillägga att de första 20 minuterna var riktigt bra, speciell första två minuterna så klart när vi lät alla spelare var delaktiga passningsspelet innan vi gjorde 1-0.

Den här matchen hade 1.55-1.21 i xG (expected goals) så resultatet kan ses som rättvist. Det kunde även ha slutat 3-1 till något av lagen. 

Tittar vi på vilka spelare som varit inblandade i passningskedjorna när vi skapade chanser så sticker Alexander Kacaniklic ut. Han var väldigt involverad långt upp i planen.

Bilderna visar vilka spelare som passade till varandra när vi skapade avslut. Ju tjockare en linje är ju fler sådana passningar slogs. Spelarnas position visar genomsnittlig placering när avsluten togs. Liknande mönster kunde man se i matchen mot IFK Göteborg, även där var Alexander väldigt inblandad i de anfall som ledde till avslut. 

Darijan och Jeppe är väldigt viktiga i sitt bidrag i uppbyggnadsspelet inför avslut. Det gäller även Dennis. 

Som en kontrast till detta kan vi se en liknande bild på passningarna som byggde upp anfallen som ledde till avslut för IFK Norrköping. De flesta avsluten kom efter att vi tappat boll på egen planhalva eller efter uppspel direkt från deras målvakt.

 

ANNONSER

Comments

comments