Bajensiffror - två defensiva giganter i derbyt mot Djurgården

Av David Sumpter, Publicerat för 4 månader sedan.

Defensiva giganter i Davor Blazevic och Mads Fenger, tillsammans med några minuters briljans, gav segern mot Djurgården. Matematikprofessor David Sumpter som jobbar med dataanalys åt Hammarby ger sin syn på matchen – och räknar även på guldchanserna i procent. 

 

Det var få bra chanser från båda lagen i den första halvleken, där båda lagen mest försökte från långt avstånd och därmed låg xG. Vid halvtid var det 0,24-0,14 i chansväg. Målen kom egentligen från matchens två första bra möjligheter.

 

Efter målen blev den andra halvleken tuff för oss. Normalt sett när man spelar med en man mindre i en halvtimme motsvarar det att ge 0,4 extra mål till motståndet. Vi släppte till 1,7 xG under den halvtimmen och mycket beröm ska riktas till Davor som helt enkelt spikade igen. 

 

Tillsammans med Davor stod Fenger för en fantastisk prestation vilket bilden över hans defensiva insatser visar. 

 

 

Innan matchen hade Stefan Billborn sagt att vi kan vinna allsvenskan om vi vinner alla fyra återstående matcher. Det är sant baserat på xG-modeller. Sannolikheten att Djurgården tappar poäng igen och att vi vinner allsvenskan (om vi vinner alla fyra matcherna) var cirka 60-70 procent. Vinsten mot Djurgården ökar inte sannolikheten eftersom den redan var med i uträkningen på förhand. Malmös seger mot Göteborg minskar dock sannolikheten till SM-guld om vi vinner allt men sannolikheten är fortfarande definitivt över 50 procent. 

ANNONSER

Comments

comments