toggle menu

ANNONS

Bajensiffror - Vad är målvaktens roll i offensiven?

Av David Sumpter, Publicerat för 3 år sedan.

Efter 5-2 mot Elfsborg är det enkelt att konstatera att Hammarby är väldigt bra framåt men släpper till för mycket bakåt. Men vad är målvaktens roll i det? 

Matematikprofessorn David Sumpter som jobbar med datanalys åt Hammarby Fotboll tar oss bland annat igenom Davor Blazevics offensiva spel i sin analys efter matchen.

 

 

Statistiken talar sitt tydliga språk – Davor är väldigt bra med fötterna. Här är en karta över hans passningar och offensiva bidrag i matcherna där han startat.

 

 

Man kan se att Davor är duktig på att placera passningar högre upp i planen och han letar gärna efter Dennis och Mujo. Min bild är att hans offensiva bidrag är väldigt nyttigt just för ett lag med vår spelstil.

 

  • Expected goal

Ligan är fortfarande väldigt jämn och inget lag sticker ut. Vi kan konstatera att AIK har passerat Malmö i den tabell som vi bygger genom att simulera ligan 10 000 gånger baserat på expected goals. Hammarby ligger tvåa. 

 

Nedan kan vi se xG för säsongen hittills. Vi är seriens bästa lag framåt, vi är verkligen väldigt starka i offensiven. Men alla konkurrenterna bland de sex främsta i ligan har bättre siffror defensivt. Vi släpper helt enkelt till för många chanser.

 

Här kan man se samma statistik över de senaste fem matcherna och där kan man exempelvis konstatera att Malmö faktiskt har börjat få riktiga problem med sin defensiv. Problemet som vi har handlar egentligen inte så mycket om att vi släpper till högkvalitativa chanser utan just antalet chanser motståndarna får. 

 

 

Den sista bilden visar att vi är väldigt bra mot svagare motstånd (och det har ju resultaten visat också) medan vi har mer problem mot de lagen som har bra anfallsspel. Vi fortsätter dock vara det bästa laget i allsvenskan offensivt. 

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS