ANNONS

Bajensiffror - Vilka ligger bakom den hysteriska målformen?

Av David Sumpter, Publicerat för 10 månader sedan.

20 mål framåt på de fyra senaste. Hur kommer det sig att Bajen gör så många mål? Matematikprofessorn David Sumpter som jobbar med datanalys åt Hammarby Fotboll synar den vansinniga målproduktionen – och lyfter samtidigt inhopparna som visat fina siffror de senaste matcherna.

 

Hammarby fortsätter att vara extremt effektivt framåt. Vi hade nästan fyra expected goals mot Eskilstuna och fortsätter att dominera mot på pappret svagare motstånd, som xG per match tydligt visar. 

Bara två lag har varit märkbart bättre än oss när man tittar på xG, AIK och bortamatchen mot Häcken. Det är väldigt viktigt. Generellt är den här typen av dominans i matcherna den tydliga vägen mot en slutplacering bland de tre främsta i tabellen. Sannolikheten att ta åtta raka segrar över sommaren ligger nu på cirka 13 procent. 

 

  • Vem skapar Bajens mål?

 

Diagrammen nedan visar passningsnätverken för spelarna som deltog i anfall som ledde fram till avslut.

 

 

Jag vill verkligen trycka på vikten av Dennis och Simon i de här nätverken (och även Solheim i matchen mot Sundsvall). De är har nästan dubbelt så mycket inblandning i de farliga anfallen som den offensiva kvartetten. Darijan och Jeppe är ofta med i mina rapporter men här ser vi att specifikt när det handlar om att skapa farliga chanser är ytterbackarna lika viktiga. 

 

  • Spelare med lite färre spelminuter

 

En av bristerna med statistik är att det är svårt att säga så mycket om spelare som inte får så många minuter i matcherna. Men det är viktigt att ändå se vad de faktiskt bidrar med på planen. 

Per minut har exempelvis Tim varit den som skapat mest under sina inhopp i de två senaste matcherna med viktiga passningar över hela planen. 

 

Richard och Aron har högst ranking i defensivt arbete i de två senaste matcherna.

Det här är väldigt små exempel ur en statistisk synvinkel men det kan vara väldigt intressanta siffror ändå för framtiden. 

ANNONSER

Comments

comments