ANNONS

Bandysiffror när Bajen utklassade Sandviken

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 veckor sedan.

Bajen hade visserligen fyra raka trepoängare i ryggen inför dagens omgång, men målproduktionen hade inte riktigt klaffat i Elitettans inledning. På den fronten blev det rejäl ändring mot nykomlingen Sandviken. Emma Jansson gjorde sitt fjärde hattrick i Hammarby-dressen medan såväl startdebutanten Frida Thörnqvist som debutinhoppande Ellen Wangerheim hittade nätmaskorna.

 

Solen och i viss mån även värmen var tillbaka i Bajenland inför dagens hemmamöte med nykomlingen Sandvikens IF, och normalt hade Ringvägens uteserveringar sjudit av sång och förväntan, efter Hammarbys fyra raka trepoängare. Nu är dock allt inte som vanligt, långt därifrån, och de grönvita spelarna fick nöja sig med att göra entré på den extravattnade spelplanen med en ”du är fjärilen i magen”-banderoll på klackläktaren.

 

Efter att ha fått gå ut med lindat lår mot Alingsås senast befarade Helén Eke en ny allvarlig skada, men nu verkar det inte vara värre än att hon får stå över några veckor. I hennes ställe startade i dag Hanna Lundkvist på högerbackspositionen, och samtidigt gjorde Frida Thörnqvist sin första tävlingsstart för HIF, som spjutspets. Båda skulle komma att hitta nätmaskorna.

 

Och det var de långt ifrån ensamma om. Redan med tre minuter på matchuret fick Hammarby hål på SIF. ”Thörna” skrev in sig i statistikprotokollet direkt, efter att innermittfältarna Ellen Gibson och Hanna Folkesson dragit upp en omställning från mittcirkeln. ”Gibbe” bröt och ”Folke” spelade vidare på ett tillslag. Thörnqvists lika kvicktänkta friställande boll tajmade perfekt med Emma Janssons löpning ute till vänster, och fri med Tea Lundmark räckte ett direktavslut med vänstern för att nå nätmaskorna – keepern var på bollen men fick inte tillräckligt med näve på den.

 

Medan HIF är ett lag i kraftig medvind, så har det gått tyngre för rödvästarna från Gästrikland. Man öppnade visserligen med en femetta-seger borta mot Sunnanå, men därefter hade laget kammat noll i fyra omgångar. Det är kanske inte borta mot Bajen som poängen ska bärgas och det var man heller inte i närheten av att göra. Hammarby borde ha fått straff i 19:e minuten, då Emilia Larsson fick se sitt skott blockas med båda händerna av försvarande Therese Svensson. Emilia kunde också ha nätat två minuter därefter, då hon var på rätt ställe sedan Folkesson fördelat en boll till höger och Emma Westin som skar in och fick en touch på lädret före målvakten. Sandvikens kapten Elin Linde bröt bollbanan just framför Emilia, men förpassade bollen i eget nättak.

 

Nästa straffsituation med Svensson inblandad resulterade i en domarsignal. Thörnqvist snodde bollen på mittplan och satte av på sin högerkant, och efter att ha tagit sig in i straffområdet fälldes hon av bortabacken. Jansson stegade fram och var lika stensäker som vid de tidigare straffarna i sommar – 3-0 halvtimmen in. Det skapades sedan ytterligare möjligheter där Lundmark stod emot två gånger om när Larsson sköt. Strax innan vilan misslyckades SIF fullständigt i sin uppspelsfas. Det drog Westin full nytta av – en friställande passning och ett säkert avslut senare hade Thörnqvist grejat 4-0.

 

Peter Jonsson

 

Matchen var förstås eftertryckligt punkterad, men Hammarby slog inte av på takten, utan vann även den andra halvleken med 4-0. Det rann dock inte iväg omgående efter vilan, trots att 5-0 gjordes redan i 50:e. Det målet var nog det elegantaste – från Gibsons friställande genomskärare till Janssons distinkta avslut, som innebar fullbordat om än oäkta hattrick.

 

Ytterligare fem minuter in i andra akten fick vi se nästa straffsituation, och den låg återigen Thörnqvist bakom. Folkessons hårda centrala boll mot Jansson direktskarvades vidare, och säga vad man vill om Emma Gabrielssons tryckare mot Frida, men spel på boll eller något i närheten av spel på boll var det knappast. Det turkosa laget friade dock och nästa mål skulle dröja.

 

Thörnqvist tvingades utgå med timmen spelad, efter att ha gjorts ner rätt så brutalt av den rundade målvakten – en situation som hade gett ett givet rött kort med ny straff om offsideflaggan inte plockats upp samtidigt. Samtidigt hade även Gibson och Westin spelat färdigt. In byttes Klara Andrup som tog över högerbacksplatsen medan Lundkvist flyttade upp ett steg, Felicia Saving som tog plats centralt bredvid Folkesson och A-lagsdebuterande Ellen Wangerheim. Alla tre noterades för poäng i slutminuterna.

 

Strax efter bytena producerade Sandviken sin första kvalificerade målchans, och den var av trippelkaraktär. Britta Gynning klarade pausinbytta Sanna Öhlunds avslut i fritt läge via en parad med näven, och Saving kastade sig i vägen för Wilma Näslund när hon skulle raka returen i öppet nät. På den följande hörnan fick June Pedersen avvärja framför egen mållinje då en rödvit nådde högst i luftrummet.

 

Och den där ketchupflaskan hade alltså mer att ge. 6-0 i 86:e blev början på en femminutersperiod där Hammarby gjorde tre baljor – SIF orkade inte alls hålla emot när de grönvita matade på. Sexan låg Wangerheim bakom, via en diagonalboll som skar igenom straffområdet från vänster till höger. Där fanns Lundkvist, som kyligt höll i bollen så att backen gick bort sig, och sedan placerade hon lika säkert avslutet utom Lundmarks räckvidd.

 

Faktiskt var reduceringen minuten därpå nära än en gång. Eller två gånger. Öhlund nickade och Gynning fick agera såväl med reflexer som genom att dyka ner mot sin vänsterstolpe, för att freda sin fjärde raka nolla. Och i 89:e gjorde Bajen istället sjuan. Andrup grejade sin första poäng i den grönvita dressen när hennes flacka nådde Wangerheim vid bortre stolpen. Ellen satte pricken över ett fint inhopp, när hon alltså fanns på rätt ställe med en enkel bredsida. Och inte var Hammarby nöjt där. Målskillnaden bättrades på ytterligare i första tilläggsminuten – Saving frispelade Larsson som fastställde 8-0 med sitt avslut till höger om keepern.

 

 

Bajens assisterande tränare Ludvig Axelsson säger så här om dagens trepoängare:
– Skönt med åtta mål framåt och återigen en nolla bakåt. På det stora hela är det här en väl genomförd match av samtliga spelare. Vi följer matchplanen och gör ett enormt arbete i vårt presspel som ger resultat.

 

– Vi måste fortsätta att vara noggranna och ödmjuka i allt vi gör, och inte slå oss för bröstet, oavsett hur stora siffrorna skrivs. Det här är tre inkasserade poäng på kontot, med en ny match i sikte redan om en vecka. Vi njuter i kväll och börjar jobba lika hårt igen redan på måndag.

 

 

Statistik, HIF-SIF 8-0 (4-0):
Avslut 22-10 (12-3)
På mål 13-5 (6-2)
I ram –
Hörnor 8-3 (2-0)
Frisparkar för 8-5 (3-2)
Offside 3-1 (2-1)
Kort 2-2 (0-0); Jansson 67′, Öhlund 60, Näslund 90+2′, Folkesson 90+4′

 

 

I nästa Elitettan-omgång, kommande lördag, åker Hammarby till Borlänge för att ta sig an Kvarnsveden.

 

Foto överst: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments