toggle menu

Basberber om guldet – ”Vi är sjukt lyckliga”

Av Redaktionen, Publicerat för 1 år sedan.

För Hammarbys futsalkapten Michel Basberber blev säsongen 2019/20 extra speciell. Då han drog på sig en korsbandsskada i december, när laget ledde serien med råge, var läkarnas besked givet – sikta på nästa säsong. Istället blev vinterhalvåret, för futsalens del, så utdraget till följd av pandemin att Michel kunde medverka då slutspelet väl togs upp. Och i SM-finalen mot IFK Göteborg stod han för det ena guldmålet. Här berättar han om det hela med egna ord.

 

 

Var ska man börja, att summera ihop en sån här finaldag och säsong? Vi började ju redan i april förra året, och fick riktig revanschlust efter förra årets SM-silver. Vi kände att nästa säsong ska vi fan gå för guld. I försäsongsträningen ingick en landslagsturnering i Kina som vi blev inbjudna att representera Bajenland. Där stod vi som segrare och spelade riktigt bra, även om kvaliteten på motståndet varierade mycket. Men man ska säga att både Kina, USA och Mexiko höll väldigt hög SFL-klass, de skulle definitivt vara med och slåss om ett guld i Sverige också. Vinst där alltså, vi kom tillbaka till Sverige och förberedelserna inför säsongen med bra självförtroende.

 

Vi känner oss starka. Vi känner oss riktigt bra och med – vi har behållit truppen från förra säsongen, och det är jätteviktigt i futsal, att hitta samspelet mellan alla i truppen. Det tar tid att bygga om ett lag. Vi kände alltså redan från start att vi var redo att bygga vidare på förra årets silver. Så serien gick bra, riktigt bra, vi vann den och ledde den som mest med åtta poäng. Det är helt fantastiskt. Vi seglade upp ganska snabbt som favoriter.

 

Det var mycket snack om IFK Göteborg innan säsongen. De värvade tre-fyra landslagsspelare från mästarna Uddevalla, och det var mycket surr om att de skulle ta guldet. Det var ingen som riktigt tippade att vi skulle göra det. Otroligt skönt att knäppa även alla experter på näsan, redan under grundserien, som ju gick som vi önskat.

 

För min egen del, så pajade jag korsbandet i december månad. Jag fick snabbt besked från läkarna att säsongen var över. Det var otroligt tråkigt – just i det skedet när vi alltså ledde serien stort. Men det enda positiva med corona blev alltså att jag för min egen del kunde komma tillbaka och vara med och vinna guldet.

 

Semifinalen mot Uddevalla var otroligt tajt. Vi torskade borta med 3-4, vi gjorde säsongens kanske sämsta match där. Men vi visade oerhört stark moral på hemmaplan där vi låg under med 0-2 i returen. Vi kände hela tiden att vi var med, och vi lyckades vända under de sista 50 sekunderna. Otroligt starkt av grabbarna, och tecken på en moral som vi visat upp under hela den här långa säsongen.

 

Till finalen gick vi in med ett jättegott självförtroende. Vi hade en tuff match mot Uddevalla i benen, så vi hade kommit upp i tempo, jämfört med Göteborg som kom ifrån en väldigt enkel semifinalseger mot AFC Eskilstuna och kanske inte riktigt hade samma fart i kroppen. Jag tycker att det märktes ganska snabbt, i början av matchen mot Göteborg, att vi var mer aggressiva än dem, det kändes som att vi ville lite mer än vad de ville. Det visade sig genom att vi får två mål, i och för sig ganska billiga, men samtidigt är vi där och stör. Jag tycker att vi var bättre i matchinledningen.

 

Vi pratade ihop oss i halvtid och sa att ”nu ska vi bara gå ut och spela enkelt, vi behöver inte göra några krångligheter, spela av matchen, håller vi nollan så kommer vi att vinna SM-guld”. Det tycker jag också att vi gör. Det var inte snyggt spelat i andra halvlek, men det var en vinst. Väldigt primitiv futsal – vi tog inga risker överhuvudtaget, vi gick ut och bara kämpade för varandra, och vi tog det jäkla guldet som vi längtat efter.

 

 

Otroligt skönt, en riktig lagseger. Det märker man också exempelvis på våra målskyttar. Vi har extremt många målgörare, det är många som bidrar, och det är svårt att lyfta fram enskilda spelare i vårt lag. Lika svårt för motståndarna att plocka bort nån. Vi är verkligen ett kollektiv som gör det här tillsammans, med hjärtat vi har för fansen och för klubben. Sanslöst skönt. Jag vill också tacka alla fans, som varit där och stöttat oss genom säsongen, ett fantastiskt publikstöd kryddat med lapp på luckan vid derbyt vilket var helt otroligt. Det här betyder jättemycket för oss. Och jag vill tacka alla funktionärer som kommer och ställer upp för oss, de är där långt innan avspark, hjälper till att städa och fixa. Allt det där är guld värt. Utan dem hade vi kunnat vara vilket korpenlag som helst. Stor eloge till dem.

 

Det här guldet gör bara att vi får ännu mer blodad tand inför nästa säsong, där vi kommer att representera Sverige i Champions League. Där vi vill verkligen bevisa att Bajen är att räkna med även internationellt sett. Vi är sjukt lyckliga för det här och ser fram emot nästa säsong!

 

 

Foto: Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS